Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.9.2020

Turun AMK osana kehittämässä entistä vastuullisempaa meriklusteria

Turun ammattikorkeakoulu on mukana rakentamassa Suomeen hiilineutraalia kiertotalouden mukaista meriklusteria.

Teksti: Mari Loikkanen, kuva: Inka Mäkiö

Suomen meriklusterista halutaan kehittää hiilineutraaliuden ja kiertotalouden edelläkävijä. Tavoitteena on rakentaa toimintatapa teeman parissa työskentelevien yhteistyölle ja vauhdittaa kehitystä vastuullisemmaksi.

Turun ammattikorkeakoulu, Sitra, Meriteollisuus, Meriaura Group ja VTT valmistelevat parhaillaan työsuunnitelmaa ekosysteemin rakentamiseen.

− Turun AMK:n rooli on toimia ekosysteemihankkeen kätilönä, mahdollistajana ja verkoston rakentajana, kertoo lehtori ja projektipäällikkö Henna Knuutila.

Lisäksi Turun AMK tarjoaa osaamistaan tutkimusten, projektien ja kokeilujen muodossa.

Suomen vahvaa osaamista laivojen rakentamisesta ja teknologisesta kehittämisestä halutaan yhdistää siten, että toiminta voidaan muuttaa hiilineutraalin kiertotalouden mukaiseksi. Mukaan ekosysteemiin tarvitaan kaikki laivan elinkaaren toimijat: materiaalivalmistajat, laivasuunnittelijat, telakat, varustamot, laitevalmistajat, koneistojen ja akkujen kehittäjät, polttoaineiden tuottajat, digitaalisten ratkaisujen tuottajat, palvelutoimijat ja myös elinkaaren lopun mahdolliset purkutelakan kehittäjät.

Laajalla yhteistyöllä on suuret mahdollisuudet saada merikuljetuksiin merkittäviä myönteisiä vaikutuksia niin ympäristölle kuin työllisyyden ja kilpailukyvyn parantumiselle.

Yhteisen sateenvarjon alle

Ekosysteemin tavoitteena on rakentaa alan eri tahojen kesken yhteistyömalli, joka tähtää hiiliviisauteen, kiertotalouteen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Malli kattaisi laivan koko elinkaaren ja se kokoaisi aiemmat hankkeet, osaamisen ja teknologiat yhteisen sateenvarjon alle.

− Pyrimme siihen, että tästä tulee suurempi liike, jonka alla on paljon eri kehityshankkeita, jotka osaltaan tukevat siirtymistä uuteen talousmalliin, sanoo Knuutila.

Kehityshankkeet voivat liittyä esimerkiksi polttoaineen kehitykseen, akkuihin, moottoreihin, laivojen modulaariseen rakentamiseen ja materiaalikehitykseen.

Ekosysteemin halutaan myös olevan kansainvälinen näyteikkuna suomalaisesta osaamisesta.

Ekosysteemin kehittämistyötä varten pidetään avoin työpaja lokakuussa. Se järjestetään verkossa ja siihen voivat osallistua yritykset ja tahot, jotka ovat kiinnostuneita rakentamaan ekosysteemiä.

− Heidän kanssaan mietimme, mitä on hiilineutraali kiertotalouden mukainen meriklusteri ja millä tavoitteilla siihen päästään.

Ensimmäinen työpaja ekosysteemin rakentamiseen järjestetään verkossa 26.10.2020 klo 12−17.

Tutustu Turun AMK:n Kiertotalous 2.0 -sivustoon