Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.9.2020

Turussa avattu maailmanluokan rakennusakustiikan laboratorio

Turun ammattikorkeakoulun uudisrakennukseen, EduCityyn, elokuussa 2020 avattu uusi akustiikkalaboratorio palvelee yrityksiä, jotka haluavat selvittää rakennustuotteiden, kalusteiden, materiaalien, koneiden ja laitteiden akustisia ominaisuuksia.

Laboratorio on toiminut jo Turussa 30 vuotta ja se tunnetaan valmistavan teollisuuden parissa hyvin. Laboratoriossa on testattu satoja ovia, ikkunoita, seiniä, lasituksia, akustiikkalevyjä, huonekaluja, puhelinkoppeja ja äänenvaimentimia sekä maa- että laivanrakentamisen asiakkaille. Mittausten, teoreettisen osaamisen ja laskentamallien avulla on kehitetty kilpailukykyisempiä tuotteita Suomeen. 

- On erittäin motivoivaa, että voimme siirtää vuosien aikana jalostuneen erikoisosaamisemme kertaluokkaa parempiin laboratoriotiloihin ja palvella asiakkaita entistä monipuolisemmin ja laadukkaammin, akustiikkaryhmän vetäjä Valtteri Hongisto kertoo. 

Kehitys ja testaus ovat kasvussa, koska rakentamismääräysten akustiset ohjearvot ovat tiukentuneet. Lisäksi käytetään projektikohtaisia tavoitetasoja, joilla halutaan parantaa laatua yli ohjearvojen. Kestävä kehitys on johtanut siihen, että uusia materiaaleja tulee vanhojen rinnalle. Niidenkin ominaisuudet pitää testata ISO standardien mukaan. Siksi laboratorion osaamista käytetään myös tuotekehityksessä, ei vain myynnin edellyttämissä tuotetestauksissa. 

Materiaalitoimittajan pitää osoittaa akustiikkaominaisuudet laboratoriotestien perusteella. Samoin laitetoimittajien tulee esittää tuoteselostuksissa melupäästöarvot. 

Uusi laboratorio koostuu viidestä kaiuntahuoneesta. Niiden välillä on neljä mittausaukkoa, joihin voi asentaa ikkunoita, ovia, seiniä, lattioita tai yläpohjia äänieristysmittauksia varten. Lattia-alaa huoneissa on 150 neliömetriä. Kun mukaan lasketaan 150 neliömetrin aputilat ja toimiva tavarankuljetusreitti kadulle, puhutaan jo kansainvälisesti ottaen laadukkaasta ja houkuttelevasta kehitysympäristöstä. 

- Palvelumme voivat suuntautua entistä enemmän ulkomaisiin asiakkaisiin, koska siellä laatuvaatimukset laboratorioille ovat korkeammat. Laboratorion rakenteet ovat massiivisia ja siellä voidaan myös testata kiviaineksisia rakenteita. Lisäksi Turun ammattikorkeakoulun akustiikan opiskelijat hyötyvät, että laboratorio on lähellä, Hongisto tarkentaa.  

Laboratorio on akkreditoitu ilmaääneneristävyyden ja äänenabsorptiosuhteen mittauksiin. Suunnitelmissa on akkreditoida seuraavaksi askelääneneristävyyden ja toimistoissa yleistyvien modulaaristen työpisteiden puheäänenvaimennuksen mittaukset. Uuden laboratorion massiiviset runkorakenteet mahdollistavat myös kiviaineksisten seinien tutkimisen. 

Palvelutoiminnan rinnalla laboratorio tekee myös tutkimusta ja vetää kahta ISO mittausstandardia kehittävää kansainvälistä työryhmää. Toiminnalla vaikutetaan mm. standardeihin ja ohjearvoihin, joita akustiikkasuunnittelussa käytetään. Akustiikkaryhmä sai keväällä 2020 uuden laboratorion siivittämänä ympäristöministeriön rahoituksen tutkimukseen, jossa aiheena on puuvälipohjien ääneneristävyys. 

Esittelyvideo ja nettisivut: https://akustiikka.turkuamk.fi/

Käy myös kuuntelemassa Talk-podcast, jossa tutustutaan akustiikkalaboratorioon