Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.10.2020

Juniori AMK:ssa 5.-luokkalaiset ja korkeakouluopiskelijat oppivat toisiltaan

Turun ammattikorkeakoulussa toiminut Lasten AMK laajenee perusopetukseen. STEAM Turku ja Turun AMK aloittavat lukuvuonna 2020–2021 yhteistyön, jossa turkulaisille 5.-luokkalaisille tarjotaan ohjattuja pajapäiviä. Juniori AMK:ssa 5.-luokkalaiset saavat mahdollisuuden oppia taidetta, tekniikkaa ja terveyttä innostavalla tavalla.

13 opiskelijoiden ohjaamaa pajaa

Junioreiden pajoja ohjaavat Turun AMK:n ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat. Kokonaisuus on liitetty osaksi opiskelijoiden projektiopintoja.

– Juniori AMK on hieno esimerkki AMK-opintojen kytkemisestä aitoihin kehittämisprojekteihin, kertoo Turun AMK:n Koulutuksen kehittämisen päällikkö Minna Scheinin. –Opiskelijamme saavat ainutlaatuisia kokemuksia kertoessaan tulevista ammattialoistaan 5.-luokkalaisille junioreille.

Juniori AMK:n pilottivaiheessa konseptia kokeillaan 13 luokalla. Pajojen aiheet vaihtelevat kiertotaloudesta laboratoriotutkimukseen. 
 

Elämyspolku vie oppimisen ulos luokkahuoneesta

Pajatyöskentelyn keskiössä ovat oivaltamisen ilo ja hauska oppiminen. Samalla se tuo korkea- ja alakoulut lähemmäs toisiaan. Ammattikorkeakoulu saattaa olla täysin vieras sana monille 5.-luokkalaisille. Juniori AMK:ssa lapset saavatkin käytännön esimerkkejä siitä, mitä korkeakoulussa opiskeleminen tarkoittaa.

Yhteistyön päätavoite on kasvattaa kokeilu koskemaan kaikkia turkulaisia 5.-luokkalaisia. Järjestäjien visio on, että lukuvuodesta 2021–2022 alkaen Juniori AMK saadaan velvoittavaksi sisällöksi Turun kaupungin sivistystoimialan Elämyspolkuun. Tällä hetkellä 5.-luokkien velvoittavia Elämyspolku-käyntejä ovat esimerkiksi vierailut Turun Linnassa ja Wäinö Aaltosen museossa. 

– Elämyspolku on Turun kaupungin sivistystoimialan toimintamalli, jossa hyödynnetään erilaisia työtapoja ja oppimisympäristöjä ja jossa työskentelyä viedään säännöllisesti ulos luokkahuoneesta. Juniori AMK onkin loistava esimerkki eri kouluasteiden ja toimijoiden välisestä yhteistyöstä, sanoo Turun perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen.
 

Mediakutsu: Mitä ihmisestä saa selville laboratoriotutkimuksessa?

Tervetuloa seuraamaan Juniori AMK:n ensimmäistä lähipajaa Medisiina D:n huippumoderneihin laboratoriotiloihin.

Pajat pidetään keskiviikkona 28.10. klo 9–10.30 ja klo 12–14.30, Medisiina D:ssä osoitteessa Kiinanmyllynkatu 10.

Median edustajat voivat tulla seuraamaan toimintaa ja haastattelemaan 5.-luokkalaisia junioreita, heitä ohjaavia Turun AMK:n opiskelijoita ja Juniori AMK:n järjestäjiä.

  • Pyydämme median edustajia ilmoittamaan tulostaan koordinaattori Anne Lämsälle.
  • Huom! Tutustuthan Turun AMK:n koronaohjeistukseen ennen saapumistasi kampukselle.

Järjestäjät

Steam Turku

Teija Murmann, teija.murmann@turku.fi
STEAM Turku

Elämyspolku

Leena Kulmala, leena.h.kulmala@turku.fi
Elämyspolku

Turun AMK

Anne Lämsä, anne.lamsa@turkuamk.fi
turkuamk.fi/junioriamk