Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.12.2020

Ilmastoyliopisto tarjoaa avoimia verkkokursseja kestävyydestä ja ilmastonmuutoksesta

Yksitoista korkeakoulua ovat tuottaneet kestävyys- ja ilmastokurssin sarjan, jolla suomalaiset sivistetään taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa moduulin keväällä 2021 kaikille opiskelijoilleen sekä avoimen ammattikorkeakoulun kautta laajemmin. Tarjolla on myös lukiolaisille sopiva peruskurssi ilmastonmuutoksesta.

Kuinka puhua ilmastonmuutoksesta? Kuinka kestävyysmuutosta johdetaan? Miten kiertotalous toimii? Kuinka opiskelijat ja yritykset voivat yhdessä ratkoa ilmasto- ja kestävyyshaasteita? Ilmastoyliopistoksi (Climate University) ristitty suomalaisten korkeakoulujen verkosto tarjoaa yhdentoista korkeakoulun yhdessä tuottamat kestävyys- ja ilmastokurssit yhdellä sivustolla osoitteessa climateuniversity.fi. 

Ilmastoyliopiston kurssit ovat kaikille avoimia ja sopivat ilmastonmuutos- ja kestävyysaiheesta kiinnostuneille opettajille, korkeakouluopiskelijoille ja jo työelämässä vaikuttaville. Kurssit ovat joko suomeksi tai englanniksi tai molemmilla kielillä. Käännöksiä on luvassa lisää ja ensimmäistä käännöstä ruotsiksi valmistellaan parhaillaan.

Omin päin tai opintopisteillä

Verkkokurssien materiaalit ovat verkossa avoimesti tarjolla ja opiskeltavissa omin päin. Jos kursseista haluaa opintopisteitä, opiskelijan tulee ilmoittautua jonkin verkostoon kuuluvan korkeakoulun kursseille. 

Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden tutkijatohtori Laura Riuttanen on kahden vuoden ajan kehittänyt Ilmastoyliopiston yhteistyömallia ja opetuskokonaisuutta yhdessä kahdeksan yliopiston ja kolmen ammattikorkeakoulun kanssa. Turku AMK on yksi näistä ammattikorkeakouluista. Turku AMK:lla on ollut keskeinen rooli hankkeessa erityisesti kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen keskittyvän Solutions.now -projektikurssin kehittämisessä.

Urakan hedelmät ovat nyt kaikkien saatavilla yhdellä sivustolla. Ilmastoyliopisto nostaa ilmastonmuutos- ja kestävyysopetuksen maailmanlaajuisesti uudelle tasolle etenkin monitieteisellä lähestymistavallaan.

– Ilmastonmuutos ja kestävyys ovat niin monimutkaisia haasteita, ettei niitä ratkota vain ilmastotutkijoiden voimin. Eri alojen tietojen ja taitojen yhteen vetämistä on kaivattu kipeästi.

Solutions.now-kurssi tehdään yhdessä yritysten kanssa

Tulevaisuuden ilmasto-osaajille ei riitä pelkkä teoreettinen osaaminen vaan keskeiseksi taidoksi nousee tiedon soveltaminen monialaisissa tiimeissä. Siksi mukaan kurssien kokonaisuuteen on tuotu myös Solutions.now, jossa opiskelijat työskentelevät monialaisissa tiimeissä, jotka ratkovat työelämäkumppaneiden aitoja kestävyyshaasteita kahdeksan viikon ajan. 
– Oikeat asiakkaat ja päivän polttavat kestävyyshaasteet tarjoavat opiskelijoille ainutlaatuisen tilaisuuden päästä kehittämään omaa asiantuntijuutta sekä luomaan omia ammatillisia verkostoja, sanoo tutkimusvastaava Piia Nurmi Turun ammattikorkeakoulusta.

Kurssi soveltuu pidemmällä oleville opiskelijoille, joilta löytyy jo perustiedot ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä. Kurssi toteutetaan täysin virtuaalisesti ja opiskelu vaatii sitoutumista intensiiviseen tiimityöskentelyyn. Tulevana keväänä kurssi järjestetään Turku AMK:ssa osana Climate change -moduulia (15op).

Ilmastokurssi myös lukioon

Opettajat saavat hyödyntää Ilmastoyliopiston verkko-opetusmateriaalia vapaasti. Kaikkiin materiaaleihin sisältyy opettajan opas, jossa neuvotaan, miten opetuksen voi järjestää, miten eri tehtävätyyppejä voi hyödyntää ja miten arvioida suorituksia, Riuttanen kertoo. 
– Verkostoomme mahtuu lisää yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. CC-BY-SA -lisenssillä voimme luoda tulokaskorkeakoululle oman kurssikopioalustan omine vastuuhenkilöineen. 

Korkeakouluopetuksen lisäksi Ilmastoyliopistosta löytyy lukiolaisille sopiva peruskurssi ilmastonmuutoksesta. Lukiolaisen Ilmasto.nyt-kurssia voi käyttää sellaisenaan lukiossa, mutta sitä voi myös hyödyntää kurkistuskurssina korkeakouluopintoihin, Riuttanen vinkkaa. 

– Lukioilla on uudessa opetussuunnitelmassa velvoite korkeakouluyhteistyöhön, ja siihen minusta tämä kurssi sopii hyvin. Kurssin tiimoilta omaan kumppaniyliopistoon voi järjestää tutkijavierailuja ja -haastatteluja tai laboratorio- ja tutkimusasemakäyntejä. Järjestämme myös koulutusta opettajille materiaalin käyttöön lukio-opetuksessa.

Lisätietoa
tutkimusvastaava Piia Nurmi, Turun ammattikorkeakoulu
piia.nurmi@turkuamk.fi
0403550931

tutkijatohtori Laura Riuttanen, Ilmakehätieteen keskus, Helsingin yliopisto
laura.riuttanen@helsinki.fi
050 4154 746
http://climateuniversity.fi