Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.1.2021

Anna Kiuru tähtää kansainväliseen uraan viinialalla

Ehkä maailmaa kiertävä viinialan konsultti, ostaja tai luennoitsija. Ovet ovat yhä auki moneen, mutta Anna Kiuru kulkee kohti unelmauraansa yhdistämällä viinialan osaamistaan Turun AMK:n International Business Online -opintoihin.

Teksti ja kuvat: Mari Loikkanen

Pieni pyöräytys ja nuuhkaisu. Viinistä voi haistaa, mistä rypäleestä viini on valmistettu. Se ei toki onnistu ihan jokaiselta, mutta Anna Kiurun, 31, nenä on tarkka.

– Minulla on aina ollut hyvä hajuaisti. Nelisen vuotta sitten tajusin, että viinit ovat minun juttuni. Työskentelin italialaisessa ravintolassa Tukholmassa ja koin ahaa-elämyksen viinin ja ruuan yhdistelmistä. Viini nostaa ruokaa ja ruoka nostaa viiniä. Se on kuin taidetta, Kiuru kertoo.

Kiurun haaveissa vilkkuu kansainvälinen ura viinialalla, ehkä bisnespuolella ostajana tai vaikkapa maailmaa kiertävänä konsulttina. Hän tähtää kohti tavoitteitaan määrätietoisella opiskelulla. Käytännössä Kiurun koko elämä pyörii viinialan ympärillä. Mutta miten siinä niin kävi? 

Lukion jälkeen Kiurulla oli kova tarve päästä ulkomaille näkemään ja kokemaan uusia asioita. Hän harkitsi hetken AMK-tutkinnon tekemistä, mutta lähtö Australiaan Working holiday -viisumilla veti pidemmän korren. Myöhemmin Kiuru asui niin Berliinissä kuin Barcelonassakin, kunnes päätyi Tukholmaan.

– Ulkomailla työskentelin aina ravintoloissa ja baareissa. Mutta innostuksen viineihin löysin vasta Tukholmassa Eatalyn ravintolassa. Siellä kuulin asiakkaalta, että viineistä järjestetään kursseja. En ollut tiennyt, että sellaistakin voi opiskella ja kiinnostuin.

Niinpä Kiuru päätyi suorittamaan kansainvälistä Wine and Spirit Education Trustin viinidiplomaa. Viinidiploma antaa laajan tuntemuksen viineistä esimerkiksi ravintola-alalla työskenteleville.

pullot1.jpg

Liiketaloudesta lisäkannuksia

Kiuru kävi diploman ensimmäiset osat Tukholmassa ja suorittaa nyt viimeisiä osia Suomessa Helsingin Perho-opistossa. Lisäksi hän löysi Turun AMK:n englanninkielisen Bachelor of Business Administration (International Business Online) -koulutuksen, joka suoritetaan kokonaan verkossa. Sen hän aloitti syksyllä 2020.

– International Business on minulle aivan täydellinen koulutus. Liiketalous tukee suuntautumistani viinialaan ja voin suorittaa kaikki esseet tätä aihepiiriä hyödyntäen. Koen, että koulutukseen on päätynyt samanhenkisiä ihmisiä: olemme kaikki tosi kansainvälisiä tyyppejä, Kiuru kuvailee.

Online-opiskelua voi tehdä paikasta riippumattomasti ja se mahdollistaa myös työskentelyn opintojen ohella. Kiuru laskeskelee, että noin puolet opiskelijaporukasta asuu ulkomailla ja puolet Suomessa.

– Tähän mennessä käydyistä opinnoista esimerkiksi kurssi kansainvälisyydestä oli hyvin mielenkiintoinen. Muutenkin on ollut ihan mielettömän hienoa. Teemme työt ryhmässä ja online-opiskelu on ollut kaikkea muuta kuin yksinäistä, hän kuvailee.

Myöskään korona ei ole vaikuttanut hänen opintoihinsa Turun AMK:ssa mitenkään, sillä verkko-opiskelu tarkoittaa opintojen suorittamista muutenkin etänä.

75.jpg
Sommelierin työssä Anna Kiuru kertoo viineistä taustaa ja antaa suosituksia.

Tutkintonsa Turun AMK:ssa hän aikoo suorittaa kaksoistutkintona. Kaksoistutkinto tarjoaa nimensä mukaisesti kaksi eri todistusta, kahdesta eri korkeakoulusta. 

Turun AMK:lla on kaksoistutkintosopimus Kiurulle sopivasti Ranskan Champangen alueella sijaitsevan Y SCHOOLS Ecole Supérieure de Commerce de Troyes’n kanssa.

– Se olisi minulle eduksi ja toisi uskottavuutta työnhakuun, kun olisin opiskellut myös Champangen alueella – siellä, mistä samppanja on kotoisin.

Alkuviineistä tulevaisuuden hitti

Kiuru kaataa alkuviiniä lasiin. Vahva tuoksu lupaa paljon ja makumaailma on hersyvä: samaan aikaan voi maistaa monta makua. Kiuru on innostunut alkuviineistä ja niiden puhtaudesta.

– Harva vielä tuntee alkuviinejä, mutta sitten kun EU:n suunnitelma lisätä tuoteselosteet viinipullojen kylkeen toteutuu, uskon, että alkuviinit nousevat suosituimmiksi.

Tuoteselosteesta ihmiset näkisivät, että alkuviini on pelkkää käynyttä viinirypälemehua, josta ei ole poistettu mitään eikä siihen ole lisätty mitään toisin kuin kaupallisten viinien kohdalla. Alkuviinit on tehty käsin poimituista marjoista alkuperäisillä menetelmillä ja ne käyvät villihiivoilla.

– Voiko luonnollisempaa olla! Minä olen ollut yllättynyt alkuviinien moniulotteisesta makumaailmasta.

Työssään turkulaisen viinibaari Vinhon sommelierina Kiuru on huomannut, että ekologisuus on iso trendi myös viineissä. Asiakkaita kiinnostaa, onko viini tehty luomusti. Yhä useampi huomioi myös kestävän kehityksen tavoitteet viininviljelyssä.

– Kannattaa ottaa selvää termeistä tai kysyä apua tarjoilijalta ja Alkon työntekijältä. Esimerkiksi luomuviini, alkuviini ja biodynaamiset viinit on valmistettu eri tavoin.

16_raj.jpg
Viinin eteen on tehty satoja tunteja työtä ennen kuin se on matkustanut maailmalta lasiin asti, Anna Kiuru muistuttaa.

Kiikarissa Master of Wine

Kiurun arki täyttyy opinnoista ja töistä. Viinidiplomaa varten on paljon lukemista. Pitää tutustua viinien valmistustekniikoihin, viinimaiden lainsäädäntöihin ja harjaannuttaa myös nenää tunnistamaan viinejä.

Hajuaistin treenaus tapahtuu haistelemalla kaikenlaista: kukkia, mausteita ja vaikkapa hedelmiä.

– Voi esimerkiksi haistella vihreän omenan kuorta. Sen jälkeen voi puraista omenaa ja haistaa, miltä se sitten tuoksuu. Näin nenä herää makujen ja hajujen maailmaan.

Kun viinidiploma on takataskussa, Kiuru aikoo suunnata siitäkin edemmäs. Hän suunnittelee käyvänsä Master of Wine -nimisen englantilaisen viinialan tutkinnon, jota on vaikea suorittaa ihan maailmanlaajuisella tasolla. Koko maailmassa Master of Winen on suorittanut alle 400 henkilöä, Suomessa heitä on viisi.

– Master of Winen pitää sokkomaistaa 36:tta viiniä ja tietää niistä, missä ne on tehty, miten ne on tehty ja jopa mistä kylästä viini tulee. Jos ajatellaan, että pelkästään rypälelaatuja on maailmassa noin 1300, niin tehtävä on hyvin haastava, Kiuru kuvailee tutkinnon vaativuutta.

Master of Winen lisäksi Kiuru on kiinnostunut Master of Wine Business Management -tutkinnosta.

– On ihanaa, kun olen vihdoinkin löytänyt sen oman jutun ja olen voinut yhdistää sen liiketalouden korkeakouluopintoihin. Toivottavasti tulevaisuudessa löydän työn, jossa voi matkustella paljon. Mikä olisi parempaa kuin matkustella työkseen ympäri maailmaa?

Tutustu koulutukseen