Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.3.2021

Suomen ylioppilaskuntien pääsihteeri Sonja Raitamäki on vuoden alumni

Vuoden alumni Sonja Raitamäki kehottaa kaikkia ystävällisyyteen. ” Hunajalla saa enemmän kuin etikalla”.

Suomen ylioppilaskuntien pääsihteeri Sonja Raitamäki on vuoden alumni. Sonja on edennyt urallaan määrätietoisesti luottaen omaan osaamiseensa  muita kampittamatta. Hän ei ole unohtanut juuriaan. Ensimmäisenä AMK-taustaisena Suomen ylioppilaskuntien liitto ry:n (SYL) pääsihteerinä Sonja on puhunut edelleen AMK-opiskelijoiden puolesta. 

Palo vaikuttamiseen syttyi jo opiskeluaikana 

Nykyisin Helsingissä asuva, mutta sydämeltään turkulainen kertoo, että vaikuttaminen on ollut hänelle sekä työ että harrastus jo useamman vuoden ajan.  

 -Työssäni vaikutan opiskelijoiden paremman huomisen puolesta ja vapaa-ajalla toimin puoluepolitiikassa. Ilmastoasiat ja kestävä kehitys ovat lähellä sydäntäni, ja pyrin edistämään näitä asioita niin töissä kuin vapaa-ajalla.  

Raitamäki valmistui ympäristösuunnittelijaksi kestävän kehityksen koulutusohjelmasta vuonna 2018.  Raitamäki piti tutkinto-ohjelman monipuolisuudesta ja innostui ilmastoasioista laajemminkin. Jo opiskeluaikana Raitamäki löysi palon vaikuttamiseen ja opiskelijoiden edunvalvontaan.  

 - Aloitin ensin omassa koulutusalayhdistyksessä ja sieltä jatkoin opiskelijakunta TUOn hallitukseen. Hallituksessa tulin valituksi hallituksen puheenjohtajaksi. Puheenjohtajana kiinnostuin valtakunnallisesta toiminnasta, ja tulin valituksi Suomen opiskelijakuntien liiton varapuheenjohtajaksi vuodelle 2016. SAMOKissa eli Suomen opiskelijakuntien liitto edistin Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluiden laajentamista myös ammattikorkeakouluopiskelijoille.  

- SAMOK-vuoden jälkeen palasin TUOhon, jossa aloitin edunvalvonnan asiantuntijana. Näin luottamustoimissa hankitusta osaamisesta ja harrastuneisuudesta tuli minulle työ. Ehdin olla TUOssa vuoden, kun tulin valituksi Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipolitiikan asiantuntijaksi. Jatkoin siellä YTHS:n AMK-laajennuksen valmisteluja. Olen todella iloinen, että tuo uudistus astui voimaan vuoden 2021 alussa. Olen ilahtunut, että myös AMK-opiskelijat pääsevät noiden hyvien palveluiden piiriin, kertoo Raitamäki. 

 Sosiaalipolitiikan asiantuntijasta ylioppilaskuntien pääsihteeriksi 

- Olen ollut pääsihteerin tehtävässä reilun vuoden, enkä kadu päivääkään, vaikka tehtävä on ajoittain hyvinkin haastava. Tehtävä on monipuolinen, ja olen päässyt hyödyntämään tehtävässä myös opinnoissa hankittuja taitoja: kestävyyden vahvistamista, johtamistaitoja, osallistamista, ilmasto-osaamista ja Excelin käyttöä, Raitamäki listaa.  

 Terveisinä alumneille ja nykyisille opiskelijoille Raitamäki kannustaa tarttumaan laajasti erilaisiin mahdollisuuksiin opiskeluaikana ja opiskelujen ulkopuolella. Muun muassa vaihdot, harjoittelut ja yksittäiset kurssit ulkomailla, erilaiset projektit, yhdistys- ja opiskelijakuntatoiminta sekä muu harrastustoiminta laajentavat verkostoja ja syventävät osaamista. 

- Toinen neuvoni on olla ystävällinen ja avulias kanssaihmisille. Kivat tyypit muistetaan, ja hunajalla saa enemmän kuin etikalla. Suomi on pieni maa, ja koskaan ei tiedä, kuka kohtaamistasi henkilöistä on seuraavaksi haastattelupöydän toisella puolella.