Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.3.2021

Smart Campus -hankkeessa luodaan uusia teknologioita Suomen digitalisaatiokilpailukyvyn varmistamiseksi

Kahdeksan korkeakoulun välinen älykampusohjelma Smart Campus johdattaa Suomea kohti 6G-mobiiliverkkoja tähdäten yritysten kilpailukyvyn varmistamiseen ja uusien teknologioiden käyttöönottoon.

Smart Campus -hanke toimii TKI-alan yrityksille uudenlaisena kiihdytysalustana ja kumppanuusmallina pk-yritysten kanssa tehtävälle innovaatioyhteistyölle. Tavoitteena on vauhdittaa yhteiskunnan digitalisaatiokehitystä.

Hanke pyrkii yhdistämään tulevaisuuden teknologiavisioita, palvelu- ja alustakehitystä sekä korkeakoulujen koulutustarjontaa. Korkeakoulujen hankkeessa ideoimat palvelut pohjautuvat digitaalisiin tutkimusinnovaatioihin ja tarjoavat yrityksille testausmahdollisuuksia sekä liiketoimintaan kehittämismahdollisuuksia. Toiminnalla pyritään olemaan yhä tiiviimmässä yhteistyössä globaaliin liiketoimintaan.

Hankkeen ohjelmajohtaja Risto Jurva Oulun yliopistosta kertoo, että tarkoituksena on nopeuttaa merkittävästi etenkin pk-yritysten digitalisaatiota. Pienetkin yhteistyöyritykset pääsevät hankkeen aikana tutustumaan älykampusten palvelutarjontaan ja pystyy näin hyödyntämään korkeatasoista tutkimustietoa henkilöstön osaamisen kartuttamiseksi.

Korkeakoulujen tiivis yhteistyö

Korkeakoulut yhdessä alan yritysten kanssa tutkivat ja tuottavat kaupunkien kehitystarpeisiin huipputeknologiaympäristöjä, joissa yhdistyvät 5G- ja 6G-kyvykkyys, tekoälyratkaisut, sensoriteknologiat sekä tietoturvallisuus. 

Korkeakoulujen vastuualueet ja hankkeen aikana toteutettavat pilotit perustuvat Suomelle tärkeiden toimialojen vahvistamiseen, joita ovat esimerkiksi rakennusteollisuus, liikenne ja logistiikka, merenkulku, kemianteollisuus sekä palvelualat. 

Turun ammattikorkeakoulun ensisijainen tehtävä hankkeessa on rakentaa merenkulkualan turvallisuuskoulutuksen pilottihanke uusimmilla pelitekniikoilla ja hyödyntämällä 5G-verkkojen etuja. 

– Turun ammattikorkeakoulun Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat sekä Wireless Communications and Cybersecurity -tutkimusryhmät laativat yhdessä VR-evakuointikoulutusjakson, jota voidaan hyödyntää satamaterminaaleissa ja aluksilla, kertoo hankkeen projektipäällikkö Ravyse Werner Turun ammattikorkeakoulusta.

Luotava koulutusjakso simuloi Wernerin mukaan evakuointiskenaarioita ja koulutusprotokollia ruuhkien välttämiseksi. Pilottikoulutuksessa koulutetaan sekä matkustajia että evakuointihenkilökuntaa. Evakuointihenkilöstöä koulutetaan ohjaamaan väkijoukkoja poistumaan turvallisesti ruuhkauttamatta poistumisteitä.

Smart Campus -ohjelman käynnistävään hankkeeseen osallistuvat Oulun ja Tampereen yliopistot, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto, Oulun, Turun, Kajaanin ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulut sekä Centria-ammattikorkeakoulu. Hanketta koordinoi Oulun yliopisto, ja sen taustalla on 31:n suomalaisen korkeakoulun, tutkimuslaitoksen, kaupunkien elinkeinoyhtiön satojen yritysten muodostama Allied ICT Finland -verkosto. 

Hanketta rahoittaa Suomen Akatemia ja se kytkeytyy tiiviisti akatemian rahoittamaan 6G Lippulaiva -hankkeeseen, jossa tutkitaan ja kehitetään tulevaisuuden älykkäitä langattomia verkkoja, sovelluksia ja palveluja.

Hankkeesta lisää  Oulun yliopiston tiedotteessa .

Lue myös:
5G – missä mennään?