Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.5.2021

Toukokuussa Taideakatemiassa tarjoillaan tanssielämyksiä

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian tanssinopettajaopiskelijoiden taiteellisia opinnäytetöitä tarjoillaan Köydet irti! -nimisessä tanssin opinnäytetyöfestivaalissa 12.–15.5.2021.

Teksti: Titta Meskanen

Taideakatemian tanssinopettajaopiskelijoiden taiteelliset opinnäytetyöt ovat mahdollista nähdä ja kokea Köydet irti! -nimisessä tanssin opinnäytetyöfestivaalissa. Tapahtumassa on luvassa kuusi erilaista tanssiteosta, joiden koreografeina ovat toimineet valmistuvan vuosikurssin tanssinopettajaopiskelijoita. Teoskokonaisuuteen mahtuu sooloteos, tanssielokuva sekä ryhmäteoksia. Esitykset striimataan YouTubessa Taideakatemia Live -kanavalla alla olevan aikataulun mukaisesti 12.–15.5.2021. Jokaisessa näytöksessä esitetään kaikki kuusi teosta, ja näytöksen kesto on noin 1,5 tuntia.

Omalla tanssiteoksellaan opinnäytetyöfestivaaliin osallistuva Aino Salonen kertoo, että teosten aiheet ja teemat ovat valikoituneet koreografien omien mielenkiinnon kohteiden mukaan:
– Teosten lähtökohtina ovat toimineet esimerkiksi oman liiketyylin tutkiminen ja sen kehittäminen, teosanalyysin hyödyntäminen koreografisena työkaluna sekä tanssijan läsnäolon vahvistaminen meditaation avulla.

– Teosten harjoitteleminen on aloitettu syksyllä. Prosessi on ollut pitkä, ja olo on nyt yhtä aikaa helpottunut ja jännittynyt. Tanssiteosta tehdessä on vaikeaa päättää, milloin teos on "lopullisesti valmis", ja aina tekisi vielä mieli tehdä viime hetken muutoksia ja korjauksia. Nyt teoksesta on kuitenkin päästettävä irti, ja annettava se yleisön käsiin, Salonen kuvailee.

Salonen kertoo oman teoksensa saaneen inspiraatiota koronan aiheuttamista poikkeusjärjestelyistä:
– Työssäni tutkin sitä, kuinka tanssiteosta voi rakentaa etäyhteyden välityksellä. Teoksen harjoituskausi toteutettiin etänä Zoom-alustan kautta, ja kokosimme teoksen näyttämölle muutamalla harjoituskerralla ennen esityksiä. Etätyöskentely on vaikuttanut vahvasti teoksen liikemateriaalin rakentumiseen, sillä olemme harjoitelleet tanssia omista kodeistamme käsin. Harjoitustilan rajallisuuden vuoksi halusin rajata tilaa myös näyttämöllä esimerkiksi valaistuksen avulla. Lisäksi yksi tanssijoista on myös osittain videon välityksellä näyttämöllä toisesta tilasta.

Esitykset YouTubessa Taideakatemia Live -kanavalla osoitteessa: https://www.youtube.com/c/taideakatemialive

Tanssinopettajaopiskelijoiden vuosikurssin Instagram-tiliä @taideakatemia_tanssi kannattaa myös seurata. Sitä päivitetään ahkerasti esitysten alla.


Esitysaikataulu

Ke 12.5. klo 19.00
To 13.5. klo 19.00
Pe 14.5. klo 19.00
La 15.5. klo 14.00 ja 18.00


Esitysjärjestys, koreografit ja teosten nimet

1. Vera Moisio: A Piece of Now
2. Laura Wiklund: enclosing the ____
3. Aino Salonen: Enter - Space

Väliaika, noin 10 minuuttia.

4. Lotta Lehtonen: Näkökohtia
5. Emmi Niskala: Virrassa
6. Sara Niiranen: Kohtaamisia

Esitysten kesto yhteensä noin 1,5 h.

Tapahtuman sivut

Facebookissa Instagramissa Turun AMK:n verkkosivuilla