Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.6.2021

Sun OpiX: Korona-ajan havaintoja vanhustyön kentältä

Keskeinen riskiryhmä koronavirukseen sairastumisessa ovat vanhukset, joista monet kertovat kokevansa yksinäisyyttä. Läheiset eivät ole uskaltaneet vierailla heidän kotonaan tai asumisyksiköissä viruksen leviämisen pelon vuoksi.

Yliopettajat Sini Eloranta ja Kari Salonen sekä YAMK-opiskelijat (Gerontologinen asiantuntijuus) Henna Artukka, Mari Löfstedt, Minnamaissi Limnell ja Heidi Fallenius kuvaavat Sun OpiX -blogijulkaisussa korona-ajan hyvinvointivaikutuksia. Minkälaisia haasteita vanhukset, heidän läheisensä ja vanhustyöntekijät ovat kohdanneet poikkeuksellisena aikana?

Kirjoittajien mukaan esimerkiksi hoitohenkilökunta on havainnut, etteivät ikäihmiset halua kotiutua sairaalajakson jälkeen. Kotona on yksinäistä, koska siellä ei ole ketään, kenen kanssa keskustella. Onneksi etäyhteydet ovat tuoneet uudenlaisia mahdollisuuksia.

– Videopuheluista on tullut uusi, arkipäiväinen tapa kommunikoida omaisten ja ystävien kanssa. Tapaamisia on järjestetty myös muun muassa ulkona tai sovituissa paikoissa sisätiloissa erityisohjeita noudattaen. Nämä ovat osaltaan ylläpitäneet asukkaiden ja omaisten välisiä suhteita.

Kunto heikkenee

Monen iäkkään vaivat ovat lisääntyneet vähentyneen liikunnan vuoksi, ja he kertovatkin kaivanneensa tuttuja harrastuksiaan. Tapaamiset on jouduttu karsimaan minimiin.

– Puhelimessa toki puhutaan, mutta sekin on osittain vähentynyt. Tulee vain enemmän ikävä, kun kuulee toisen äänen, mutta ei ole mahdollisuutta nähdä häntä, kirjoittajat kuvaavat poikkeustilannetta.

Liikunta- ja toimintakyvyn lisäksi sosiaaliset taidot ovat heikentyneet. Kasvojen ja hoitajan huulien näkeminen on hankalaa kasvomaskien kanssa.

– Kotona asuvat vanhukset ovat korvanneet toimettomuutta ja yksinäisyyttä tilaamalla kotiin esimerkiksi lukuisia lehtiä tai tavaroita, joita eläkkeestä ei ole kuitenkaan varaa maksaa.

Hoitajien työ korvaamatonta

Vanhustyössä korona-aika on ollut haastavaa, kun ohjeet ja rajoitusmääräykset ovat muuttuneet usein tilanteen mukaan. Samalla epävarmuuden tunne on lisääntynyt ja henkilökunta on joutunut portinvartijan rooliin.

– Heidän on pidettävä huolta siitä, että vierailuille saavat tulla vain lähimmät omaiset sovittuna aikana, yksi omainen kerrallaan, kahden metrin turvavälein ja asianmukaisin hengityssuojaimin.

Koronan hoidossa hoitohenkilökunnan työ on ollut korvaamatonta. Kirjoittajien mukaan vanhustyön osaamiselle on annettu arvoa aiempaa enemmän.

– Omaiset ovat huomanneet, kuinka arvokasta hoito- ja huolenpitotyötä henkilökunta tekee ikäihmisten parissa. Tätä ovat painottaneet myös valtakunnan eri tiedotusvälineet.

Lue koko juttu Sun OpiX -sivustolta . Sun OpiX on Turun ammattikorkeakoulun terveyden ja hyvinvoinnin alojen blogialusta.