Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.8.2021

Utopioita ja tähtitiedettä: Muutoksia ohjelmassa

Ikävä kyllä perjantain 13.8. päätöstapahtumaamme tuli muutoksia: Avaruuspuisto Väisälän avoimet ovet on peruttu huonon koronatilanteen takia. Onneksi pääsemme silloin kuitenkin avaamaan näyttelyt!

Mahdollisimman koronaturvallisesti järjestetyt avajaiset odottavat teitä perjantaina 13.8. klo 16–19 ja näyttelyt ovat sen jälkeen auki 14.–20.8. klo 12–18. Tervetuloa katsomaan paikkasidonnaisia teoksia ja hankkeen tuloksia persoonalliseen ympäristöön! Taidetta löytyy niin kallioluolan syvyyksistä kuin tähtitornin korkeuksista. 

Näyttelyt päättävät 2019 alkaneen Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston Utopiaako?-suurhankkeen. Hankkeen toteuttivat kymmenet opettajat ja opiskelijat Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta ja Turun yliopistosta monitieteisesti ja -taiteisesti. 

Nuorisobarometri vuonna 2016 kertoi, että nuoret näkevät tulevaisuuden aiempaa huomattavasti synkempänä. Kahden korkeakoulun asiantuntemusta yhdistämällä Utopiaako?-hanke tarttui haasteeseen kääntää tätä ajattelua positiivisemmaksi. 

– Halusimme välittää sitä ajatusta, että hyvä tulevaisuus tehdään nyt ja nuorilla on monia keinoja vaikuttaa siihen. Ilahduttavasti ajankohtaisia ja yhteiskunnallisia asioita käsitelleisiin työpajoihimme osallistui peräti 618 varsinaissuomalaista opiskelijaa toisen asteen oppilaitoksista huhti ̶ toukokuussa, kertoo hankkeen koordinaattori Sari Torvinen Turun yliopistosta.

Tulevaisuustyöpajojen teokset, teemat ja menetelmät esitellään nyt näyttelyssä Luomuksia Utopiaako?-hankkeesta. 

Taideakatemian kuvataiteen opiskelijat ja kuvataiteilija Lilli Haapala taas sukelsivat utopioihin puhtaasti taiteelliselta kannalta ja heidän paikkasidonnaiset teoksensa löytyvät eri puolilta aluetta.

Hankkeen verkkosivuilta voi lisäksi syyskuussa ladata vapaasti opetuksessa hyödynnettäväksi kuusi erilaista osallistavaa työpajamallia. 

Tapahtumassa noudatetaan viranomaisten antamia koronaohjeita ja yleisöä pyydetään muistamaan turvavälit, kasvomaskin käyttö ja hyvä käsihygienia. Tilat eivät ole kaikilta osin esteettömiä. Katso mahdolliset uudet rajoitukset ja päivittyvä ohjelma Facebook-tapahtumasta Utopioita ja tähtitiedettä .