Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.8.2021

Moniosaaja Sara Malve-Ahlroth rakastaa musiikkia ja luontoa – ja se näkyy niin työssä kuin vapaallakin

Kun Sara Malve-Ahlroth alkoi opiskella vuonna 2011 Turun ammattikorkeakoulussa, tuolloin alkoivat myös työt samaisessa organisaatiossa. Nyt takana on noin 10 vuotta työtä hankeasiantuntijana Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmässä.

Ympäristösuunnittelijaksi valmistuneen Malve-Ahlrothin työpäivät kietoutuvat kestävän kehityksen ympärille. Käytännössä työpäiviä täyttävät yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen liittyvät asiat sekä yritysvastuu ja kiertotalous.

Malve-Ahlroth antaa hankeasiantuntijuuden lisäksi myös sparrausapua ja vetää hankkeiden työpajoja. Hänen mukaansa antoisaa on, kun välillä voi ottaa vetovastuuta aiheista ja sen jälkeen palata asiantuntijatehtäviin.

Parasta työssä on se, kun itselle tärkeisiin aiheisiin pääsee syventymään ja tutustumaan niihin tutkimuksellisesta näkökulmasta. Vastapainoa tutkimustyölle tuovat ihmiskontaktit.

– Ihmisten innostaminen ja mentorointi esimerkiksi koulutustehtävissä on minusta hienoa. Tutkimuksellisuus yhdistettynä sosiaaliseen kanssakäymiseen tuo vastapainoa ja vaihtelua työhöni, Malve-Ahlroth kiteyttää. 
– Kun on samanaikaisesti mukana useammassa projektissa, ei ainakaan tule tylsää, hän lisää.

Malve-Ahlroth teki opinnäytetyönsä terveysmetsistä ja niiden ihmiselle tuottamasta hyvinvoinnista. Silloin hän tutustui aiheesta tehtyyn tutkimukseen, joka osoittautui mielenkiintoiseksi.

– Kiinnostuin ympäristöpsykologiasta, mikä oli ja on Suomessa vielä vieraampi aihe. Siksi päädyin opiskelemaan alaa Ruotsiin, jossa on tehty aiheesta tutkimusta jo kymmeniä vuosia. Sillä osaamisella pyrin tuomaan hieman erilaista osaamista tiimiini, hän kertoo.

Hyvinvointiretkiä ja luontopolkuja

Päivätyön ohella Malve-Ahlrothille on tärkeää myös vapaa-aika ja omat lukuisat sivuprojektit. 

Porvoon kaupungille hän on tehnyt hyvinvointiluontopolkuja, joita on sijoitettu lähiöihin. Luontopolkujen tarkoituksena on lisätä alueen asukkaiden hyvinvointia ja luontosuhdetta. 

Myös hyvinvointiretket luonnon helmaan kuuluvat Malve-Ahlrothin osaamiseen. Opinnoista saatujen tietotaitojen myötä hän kiinnostui luontohyvinvoinnista ja halusi jakaa kokemuksiaan myös muille.

Kohderyhmä on laaja aina yksityishenkilöistä yhdistyksiin ja yrityksiin.

– Olen vienyt ihmisiä metsään ja siellä on tehty erilaisia tutkimukseen ja ympäristöpsykologiaan pohjautuvia harjoitteita. Se, millaisia harjoitteita tehdään, riippuu asiakkaista ja heidän hyvinvointitarpeistaan. Yleensä harjoitteet perustuvat mindfulnessiin, ja aistiharjoituksien kautta pyritään rauhoittamaan keho ja mieli, hän kertoo.

Retket onnistuvat myös etätoteutuksella. Malve-Ahlroth kertoo, että on järjestänyt luontoon liittyvän hyvinvointipäivän työporukalle niin, että jokainen on voinut toteuttaa harjoitteet omassa lähiluonnossaan. Kokemuksia jaettiin myöhemmin porukalla.

Musiikki rytmittää hektistä arkea

Päivätyön ja hyvinvointiretkien lisäksi naisen elämään mahtuu myös musiikkia. Malve-Ahlroth soittaa ja laulaa Taraske-nimisessä yhtyeessä. Bändin musiikkityyliä hän luonnehtii progressiiviseksi rockiksi.

Elämäntyylinsä mukaisesti myös hänen musiikillinen repertuaarinsa on laaja: hän soittaa useita soittimia, kuten huilua, syntetisaattoria ja haitaria. 

Monipuolisista harrastuksista ja vapaa-ajan töistä Malve-Ahlroth kiittää Turun AMK:ta työnantajana.

– Joustavat työolosuhteet mahdollistavat sivuprojektien tekemisen. Minulla on 80-prosenttinen työviikko, ja pyrin pyhittämään sen yhden vapaapäivän muille töilleni. Viikonloput tahdon pitää vapaana ja käydä esimerkiksi kävelyillä ja luontoretkillä – mitä ikinä tekeekään mieli tehdä.

Uudet tuulet puhaltavat Malve-Ahlrothin elämässä. Hän kertoo siirtyvänsä elokuussa 2021 töihin Helsinkiin, jossa häntä odottavat ympäristöpsykologian erityisasiantuntijan tehtävät.