Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.8.2021

Turun seudulla testataan uudenlaisia liikkumisratkaisuja

Kestävää liikkumista kehitetään sekä paikallisella että alueellisella tasolla kesällä käyntiin pyörähtäneessä SCALE UP -hankkeessa.

Teksti: Mari Loikkanen
Kuva: Turun AMK:n kuvapankki

Turun seudulla lähdetään kokeilemaan uudenlaisia, kestäviä liikkumisratkaisuja aidossa kaupunkiympäristössä. Tavoitteena on toimintojen skaalaaminen laajemmalle ja kokemusten jakaminen muille kaupunkiseuduille.

Nelivuotisessa SCALE UP -hankkeessa ovat mukana Turun, Antwerpenin ja Madridin kaupungit. Turun AMK on hankkeen partneri, ja sen päätehtävänä on vastata Turun toimenpiteiden arvioinnista.

- Hankkeessa tullaan kehittämään datapohjaisia ja käyttäjäkeskeisiä liikkumisratkaisuja. Pyrimme edistämään älykästä, puhdasta ja osallistavaa liikkuvuutta alueellisissa liikenteen solmupisteissä, joista Turku on yksi, kertoo Turun toimenpiteiden arviointivastaava ja Turun AMK:n projektipäällikkö Annika Kunnasvirta.

Turulla on hankkeessa kymmenen toimenpidettä. Yhtenä toimenpiteenä Turussa kehitetään alueellista reaaliaikaista liikkumisnäkymää, mihin voidaan sisällyttää erityyppistä tietoa aina kaupunkipyöräasemista liikenneturvallisuuteen. Esimerkiksi ilmoitus ruuhkista voi olla yksi reaaliaikainen tieto, joka voidaan tuoda näkymään.

Ihmisiä tullaan myös kannustamaan vaihtamaan kulkumuotonsa kestävämpiin vaihtoehtoihin. Tähän päästään tekemällä kestävistä vaihtoehdoista, kuten pyöräilystä ja kävelystä, helppoja, houkuttelevia ja luontevia valintoja.

- Ensin pitää suunnitella hyvin laajasti ennen konkreettisia toimia. Jotta tehdyt toimenpiteet ovat vaikuttavia, alkuun hankkeessa suunnitellaan tarkasti, mitä ja miten tehdään, kategorisoidaan kohderyhmiä ja puntaroidaan menetelmiä, Kunnasvirta kertoo.

Useita erilaisia kokeiluja

Hankkeen puitteissa Turussa tullaan myös kehittämään kestäviä matkaketjuja, liikkumispisteitä, tapahtumien aikaista opastamista, älykkään pysäköinnin kokeiluja sekä henkilöliikenteen logistiikan yhdistävän liikkumisportaalin luomista.

- Maakunnallisen joukkoliikenteen osalta toteutetaan palvelukokeiluja asemanseutujen kehittämiseksi, esimerkiksi Loimaalla ja Uudessakaupungissa. Lisäksi liikkumispisteitä ja liikkumisen palveluja tullaan testaamaan siten, että aikaansaatuja oppeja voidaan hyödyntää Turun tulevan matkakeskuksen suunnittelussa.

Kaikki hankkeen toimenpiteet keskittyvät viidelle eri toiminta-alueelle: ne koskevat hallinnointia, liikkumispisteitä, dataa, puhdasta ja turvallista liikennettä sekä liikennekäyttäytymistä. Suurempana tavoitteena on monistaa toimintamalleja laajemmalle ja isompaan mittakaavaan.

Kunnasvirta muistuttaa, että evaluoinnilla eli tulosten arvioinnilla on tässä suuri merkitys. Jotta saadaan hyödynnettyä hankkeessa havaitut opit mahdollisimman hyvin, on tärkeää miettiä, mitä toimenpiteistä kannattaa toteuttaa myös jatkossa ja millä tavalla.

SCALE UP -hankkeella on EU:n Horisontti 2020-ohjelman rahoitus. Hankkeen kokonaisrahoitus on noin yhdeksän miljoonaa euroa.