Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.8.2021

Kesäsijaisuus lisäsi varmuutta työhön: ”Perushoito on hauskaa hommaa”

Hoitotyön harjoitteluissa ja kesätöissä opiskelijat pääsevät tutustumaan työarkeen ja kartuttamaan käytännön tietotaitoa. Kimmo Kosuselle ja Jemi Turuselle monipuoliset potilaskohtaamiset ovat olleet mieluisia oppimiskokemuksia.

Teksti ja kuva: Aleksi Rajamäki

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat Kimmo Kosunen, 26, ja Jemi Turunen, 22, ovat työskennelleet lähihoitajan sijaisena Attendo Tähtimössä kesän ajan. Molemmat tekivät sairaanhoitajaopintoihin kuuluvan perushoidon harjoittelun aiemmin samassa hoivakodissa ja mieltyivät työyhteisöön.

– Harjoittelujakson jälkeen saimme jäädä keikkalaisiksi ja tehdä satunnaisia vuoroja esimerkiksi viikonloppuisin. Oli mukavaa jatkaa töitä tutussa paikassa, mukavien työkavereiden kanssa, kaksikko kiittelee.

Hoitoalalle Kimmon ja Jemin toi alun perin kiinnostus ihmismieleen ja kehon toimintaan. Sairaanhoitajaksi ensimmäistä vuotta opiskelevalla Kimmolla ehti ensin olla opiskelupaikka teknillisessä yliopistossa.

– Kipinä syttyi viimeistään armeijassa, kun olin lääkintämiehenä. Päätin lopulta vaihtaa ihmisläheisemmälle alalle.

Ensimmäisen vuoden ensihoitajaopiskelija Jemi kertoo toiveammattinsa olleen lääkäri jo lapsena, mutta myös ensihoito on kiinnostanut.

– Seuraavaksi alkaa perustason ensihoidon harjoittelu ambulanssissa. Tulevaisuudessa toivoisin voivani työskennellä ensihoitolääkärinä.

Asiakasta ja potilasta kuunnellen

Toisin kuin luokkaopetuksessa, harjoittelu- ja kesätyöjaksoilla pääsee tutustumaan hoitotyön arkeen autenttisessa toimintaympäristössä oikeiden asiakkaiden kanssa. Attendo Tähtimö on Turun Hannunniitussa sijaitseva hoivakoti, joka tuottaa ympärivuorokautisia hoiva- ja asumispalveluja ikäihmisille.

Kimmon ja Jemin työtehtäviin on kuulunut muun muassa asukkaiden voinnin seurantaa sekä arjen askareissa ohjaamista ja tukemista. He ovat olleet läsnä, keskustelleet ja kuunnelleet.

– Olemme huolehtineet asukkaiden hygieniasta sekä siitä, että he saavat ruokaa ja tarvittavat lääkkeet ajallaan. Vastuu lääkehuollosta on yksikön lääkeluvallisella sairaanhoitajalla tai lähihoitajalla, ja olemme toimineet vakituisen hoitajan ohjauksessa.

– Vanhuksille on myös järjestetty erilaisia peli- ja ulkoiluhetkiä heidän vointinsa ja tilanteensa mukaan. He ovat voineet nauttia elävästä musiikista, kun pieniä konsertteja on voitu pitää rakennuksen sisäpihalla, miehet kertovat.

Poikkeuksellinen koronapandemia toi työrupeamaan omat haasteensa, ja asianmukaiset turvaohjeet ovat määrittäneet toimintaa muuttuneen tautitilanteen mukaan. Korona-aika on näkynyt hoivakodissa esimerkiksi vierailuiden aikatauluttamisena. Omaiset ovat olleet tervetulleita koko kesän, mutta vierailuista on sovittu poikkeuksellisesti etukäteen.

Teoriasta käytäntöön

Opiskelijoiden mielestä kesätyössä ovat olleet parasta ennen kaikkea potilaskohtaamiset. He ovat päässeet toimimaan monissa eri tilanteissa ja oppineet uutta esimerkiksi muistisairauksista. Koulussa opetetut teoria-asiat ovat konkretisoituneet työelämässä.

– Aluksi muistisairaan kohtaaminen oli vierasta, mutta vähitellen siihenkin on osannut suhtautua luontevasti, Kimmo sanoo.

– Olen oppinut olemaan valppaampana ja arvioimaan paremmin, onko henkilön käytöksessä tai elintoiminnoissa jotain poikkeavaa. Esimerkiksi millä tavoin hän hengittää, nouseeko vai leveneekö rintakehä, Jemi lisää.

Miehet kertovat käytännön työelämän sisältäneen myös muun muassa säännöllisiä potilassiirtoja, kuten nostoja, joita he olivat harjoitelleet jo ensimmäisten opintojensa aikana. Vierestä on päässyt seuraamaan myös joidenkin injektioiden antamista sekä haavanhoitoa.

Kiinnostava ala, laajat erikoistumismahdollisuudet

Opiskelijakaksikko suhtautuu tuleviin opintoihinsa avoimin mielin. Kimmo aloittaa syksyllä toisen harjoittelujakson, viiden viikon sisätautiharjoittelun. Jemillä vastaava sairaalaharjoittelu on ensi keväänä.

– Sairaanhoidon ohella minua kiinnostavat akuuttipuoli sekä mielenterveys- ja päihdetyö. Tulevissa opinnoissa ja harjoitteluissa on kuitenkin paljon sellaista, jota ei vielä tässä vaiheessa osaa ennakoida. Uskon, että ajatukset selkiytyvät opintojen edetessä, Kimmo pohtii.

Jemi kertoo odottavansa innolla tulevia kursseja.  

– Keväällä ollut perustason ensihoidon opintojakso lisäsi opiskelumotivaatiota entisestään. Odotan jo, että pääsen näkemään, minkälaista ambulanssityöskentely on. Myös perushoidon harjoittelusta olen oppinut paljon sellaista, josta on varmasti hyötyä ensihoidossa.

Entä miksi kannattaa hakeutua alalle?

– Hoitotyö on kiinnostava ala, ja sairaanhoitajan mahdollisuudet erikoistua myöhemmin ovat laajat. Voi suuntautua esimerkiksi mielenterveys- ja päihdetyöhön, akuuttihoitoon tai vaikkapa sairaalan sisätautiosastolle tai vanhustenhoitoon, Kimmo vinkkaa.

– Kannattaa ehdottomasti kokeilla, onko hoitotyö se oma juttu. Perushoito on yllättävän hauskaa hommaa, Jemi kehuu.

Kuva: Hyvin sujunut harjoittelu- ja kesätyörupeama Attendo Tähtimössä opetti Jemi Turuselle (vas.) ja Kimmo Kosuselle hoitotyön käytännön taitoja ja vahvisti tunnetta oikeasta alavalinnasta.

Kiinnostaako opiskelu Turun AMK:ssa?

Hae sote-alan koulutuksiimme syksyn yhteishaussa 1.–15.9.2021.