Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.8.2021

Digipilotista uutta virtaa yritykselle

Yli 55-vuotiaiden yrittäjien uraa sekä hyvinvointia tuetaan järjestämällä heille digipilotteja ja hyvinvoinnin workshopeja. Osallistumalla digipilottiin yrittäjä saa sparrausta juuri omiin tarpeisiinsa räätälöitynä.

Teksti: Mari Loikkanen

Olisiko tarve hioa some-markkinoinnin osaamista? Tai ehkä sosiaalisen median mahdollisuudet ovat vielä vieraita muutenkin? Tai kaipaavatko firman järjestelmät päivittämistä?
Yli 55-vuotiaalla yrittäjällä on mahdollisuus osallistua digipilottiin, jossa sparraus suunnitellaan yrittäjän tarpeiden mukaan. Digipilotin avulla voidaan viedä yrityksen liiketoimintaa digitaaliseen suuntaan.
Pilotti on henkilökohtaista konsultaatiokoulutusta. Sen aiheena voi olla esimerkiksi some-markkinointi, koulutukset eri ohjelmistojen käyttöön, uusien järjestelmien hankinnan valmistelu tai datan hyödyntäminen yrityksen liiketoiminnassa.

- Tavoitteena on pitää yllä elinikäistä oppimista. Yleensä yrittäjällä on taustallaan vahva oman alan asiaosaaminen, mutta häneltä voi puuttua taitoja esimerkiksi markkinointiin ja digitaalisiin työkaluihin liittyen. Se saattaa hidastaa yrityksen kasvua ja kehitystä, kertoo projektipäällikkö Marika Säisä Turun AMK:sta.

Säisä muistuttaa, että yli 55-vuotiaat alkavat olla siinä iässä, että he omaavat sekä huimaa elämänkokemusta että runsaasti kokemusta erilaisista työtehtävistä. Tätä kokemusta halutaan hyödyntää heidän omassa yritystoiminnassaan, mutta myös tuoda uusia kannuksia tekemiseen.

”Paras sparraus, missä olen ollut”

Yrittäjä Eija Pelkonen osallistui digipilottiin vuosi sitten. Hän pyörittää koulutus- ja valmennusalan yritystä nimeltä ”Sitkeä Selviytyjä”, joka tarjoaa hyvinvoinnin verkkokursseja, valmennuksia ja työnohjauksia yrityksille sekä sparrauksia. 

Idea verkkokoulutusten pitämisestä syntyi vuonna 2018, mutta kaikenlainen tekniikka oli Pelkoselle vielä vierasta. Hän kuvailee, ettei tuolloin osannut lähettää esimerkiksi kuvaa kännykällä. Rohkeus ja sinnikkyys saivat kuitenkin opettelemaan uusia asioita ja aloittamaan verkkokoulutusten pitämisen. 

- Kiinnostuin digipilotista heti kuultuani siitä, sillä minulla oli digipuolella monta tarvetta, jotka oli saatava ajantasaiseksi. Alkukeskustelujen pohjalta pilotti räätälöitiin omalle yritykselleni sopivaksi. Se, miten kokonaisuus henkilökohtaistettiin juuri minulle, oli todella mahtavaa, Pelkonen kuvailee.

Pelkoselle jäikin olo, että häntä ja hänen tarpeitaan kuunneltiin tarkalla korvalla ja kaikkiin hänen kysymyksiinsä etsittiin vastaukset.

- Digipilotti on ollut ehdottomasti paras tällainen sparraus, missä olen ollut. Pohdimme yhdessä juuri Sitkeän Selviytyjän asioita, eikä asioita vain yleisesti, Pelkonen kiittelee. 

Pelkoselle suunnitellussa digipilotissa syvennettiin osaamista esimerkiksi Facebook Business Managerin, Youtuben, LinkedInin, Mailchimpin ja Google Meetin käyttöön. Lisäksi tutustuttiin hakukoneoptimoinnin perusteisiin ja käytiin läpi yrityksen silloiset verkkosivut myynnillisestä näkökulmasta. 

- Koen olleeni juuri oikeaa kohderyhmää digipilottiin. Aiemmin koin osaavani läpikäydyistä asioista vain pintaraapaisun. Digipilotin jälkeen pystyin ottamaan eri kanavat kunnolla käyttöön ja myös ymmärrän paremmin, mitä kaikkea niillä voi tehdä ja mitä kaikkea en vielä hallitse.

Digipilotissa sparrausta antavat Turun AMK:n asiantuntijat. Myös Turun AMK:n opiskelijat voivat osallistua koulutusten pitämiseen.

Hyvinvointi esillä työpajoissa

Digipilotit ovat osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa EntreFox-hanketta, jota koordinoi Turun AMK. Partnereina ovat Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos. 

EntreFox-hankkeen lähtökohtana on kehittää yli 55-vuotiaiden yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien elinikäistä oppimista ja työhyvinvointia. Samalla halutaan mahdollistaa työssä viihtymistä ja sitä kautta pidentää työuria.

- Digipilottien hinnat ovat hyvin tuettuja ja yrittäjän omavastuuosuus lasketaan pääosin satasissa. Rahoittaja maksaa 80 prosenttia ja yrittäjä 20 prosenttia koulutuksesta, Marika Säisä kertoo.

Digipilottien ohella hankkeessa järjestetään myös maksuttomia hyvinvointiworkshopeja, joissa keskitytään työhyvinvointiin, työkyvyn parantamiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Työpajoja järjestetään hankkeessa kaikkiaan kolme ja niiden sisältöä rakennetaan ryhmän kiinnostuksen mukaan. Työpajojen aiheet voivat liittyä esimerkiksi ravintoon, liikuntaan tai ajanhallintaan. 

Kaksi hyvinvointiworkshopia on jo päättynyt, ja kolmas alkaa syksyllä 2021. Hyvinvointiworkshopissa kullekin osallistujalle laaditaan henkilökohtainen tavoite ja suunnitelma oman työhyvinvoinnin kehittämiseksi. 

Tutustu digipilotteihin: https://www.entrefox.fi/digipilotit/

Tutustu digipilotteihin

Tuemme +55-vuotiaita yrittäjiä digiosaamisessa ja elinikäiseen oppimisessa kehittämällä yrityksen digitalisaatiota. Digipilotit toteutetaan yrityskohtaisesti ja kohteena voi olla esimerkiksi some-markkinointi, koulutukset eri ohjelmistojen käyttöön, uusien järjestelmien hankinnan valmistelu tai datan hyödyntäminen yrityksen liiketoiminnassa.