Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.11.2021

Ensimmäiset kaksoistutkinto-opiskelijat Aalenista suorittivat tutkintonsa Turussa

Saksalaiset Daniel Wieland and Nikolaos Papadopolous ovat aina olleet kiinnostuneita vieraista kulttuureista ja ihmisistä. Kiinnostus johti lopulta kaksoistutkintoon.

Teksti: Siiri Welling

Daniel Wieland ja Nikolaos Papadopolous suorittivat ensimmäisen tutkintonsa Saksassa Hochschulen Aalenissa ja toisen Turun ammattikorkeakoulussa, ensimmäisinä aalenilaisina. Turusta kaverukset saivat mukaansa tuotantotalouden insinööritutkinnon, kun taas Saksassa heidän tutkintonsa on International Sales Management and Technology. 

Wieland kertoo, että hän kuuli kaksoistutkinto- ja vaihtomahdollisuudesta ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Aalenissa, vuonna 2017. 

– Opettaja kertoi tekeillä olevasta sopimuksesta. Tein Nikon kanssa hakemuksen marraskuussa 2019. Kirjoitin hakemuksen Vietnamista käsin, sillä olin siellä Mercedes Benzillä harjoittelussa. Niko puolestaan oli Etelä-Koreassa. Olimme siis toisella puolella maapalloa, ja jo silloin ajattelimme Turkua, hymyilee Wieland. 

Opiskelua Turussa Wieland kuvaa haastavaksi, mutta myös mukavaksi. Kaksoistutkinto-opiskelijankin oli suoritettava lukuvuonna täydet 60 opintopistettä. Ensimmäisinä aalenilaisina Wielandin ja Papadopolousin oli selviteltävä paljon käytännön asioita, ja myös korona toi oman lisänsä opintoihin. Wieland kertoo kuitenkin saaneensa aina apua pyydettäessä. 

Mieleenpainuvimpia asioita Turussa ovat olleet tutustuminen Suomeen ja muihin vaihto-oppilaisiin. Opiskeluvuoden aikana Wieland kertoo matkustaneensa muun muassa Lappiin. 

– Olen tavannut monenlaisia ihmisiä, käynyt hyvillä luennoilla ja parantanut omaa osaamistani. Totta puhuakseni, jos haluat viettää elämäsi parasta aikaa, tule Turkuun, kehuu Wieland. 

Kaksoistutkintosopimus Aalenin korkeakoulun kanssa astui voimaan loppuvuodesta 2019. Sekä Aalenin että Turun AMK:n vastuuhenkilöt ovat tehneet vuosia yhteistyötä Academic Association of Sales Engineeringissä eli AASE:ssa , ja sitä kautta syntyi myös ajatus kaksoistutkintosopimuksen tekemisestä korkeakoulujen välillä. Vaihto-opiskelijoita korkeakoulujen välillä on liikkunut aiemminkin. 

Daniel3.jpg
Daniel Wieland sai oman tutkintodistuksensa.


Koulutusvastaava Rauni Jaskari luovutti Daniel Wielandille tämän tutkintotodistuksen EduCityssä maanantaina. Papadopolous ei päässyt paikalle. Jaskari on ollut kaikin puolin tyytyväinen yhteistyöhön, jota on tehty Aalenin korkeakoulun kanssa.
 
– Kaksoistutkinto-opiskelijoiden valmistuminen amk-insinööreiksi vaatii sitä, että molemmat korkeakoulut ymmärtävät toistensa vaatimuksia ja tiivistä yhteistyötä. Meillä on hyvät kontaktit Aaleniin, kertoo Jaskari. 

Lukuvuonna 2020–2021 tuotantotalouden koulutuksessa opiskeli kymmenen kaksoistutkinto-opiskelijaa, joista kaksi Aalenista, viisi Aschaffenburgista Saksasta ja kolme Ranskasta ESTA:sta. 

Wieland suunnittelee jo maisterin tutkintoa, mutta ensin hänen on kerrytettävä työkokemusta. Hän teki opinnäytetyönsä Robert Bosch GmbH:lle, ja sai valmistumisensa jälkeen töitä kansainvälisestä autoalan yrityksestä asiakkuusvastaavana. 

– Unelmani on, että voisin vielä opiskella täällä ylemmän korkeakoulututkinnon, sanoo Wieland.

Turun AMK:n kaksoistutkintosopimukset

Tieto- ja viestintätekniikan kaksoistutkinnot

  • Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg HAW - Hamburg University of Applied Sciences, Saksa
  • Instituto Politécnico de Coimbra - Polytechnic of Coimbra, Portugali
  • Université de Tours - The University of Tours, Ranska
  • Università Ca’ Foscari Venezia - University Ca’ Foscari of Venice, Italia
  • Universidad de Burgos - University of Burgos, Espanja
  • Université de Lorraine - University of Lorraine, Ranska
  • Universitatea de Vest din Timişoara - West University of Timisoara, Romania

Liiketalouden kaksoistutkinnot

  • Y SCHOOLS Ecole Supérieure de Commerce de Troyes, Ranska
  • OTH Regensburg, Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg, Saksa
  • Polytechnic University of Valencia, Espanja
  • Technische Hochschule Ingolstadt, Saksa

Tuotantotalouden kaksoistutkinnot

  • Aschaffenburg University of Applied Sciences, Saksa
  • ESTA l’École Superieure des Technologies et des Affaires, Ranska
  • Hochschule Aalen, Saksa
  • National Institute of Technology (KOSEN), Nagaoka College, Japani

Konetekniikan kaksoistutkinnot

  • Hochschule Emden-Leer, Saksa

Kemian- ja materiaalitekniikan kaksoistutkinnot

  • IMC University of Applied Sciences Krems, Itävalta

 

Lue myös artikkeli Kaksoistutkinto mahdollisti sukelluksen toiseen kulttuuriin.

Lue lisää kaksoistutkinnosta: