Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.11.2021

Innovaatioprojektissa etsitään käyttötarkoituksia Turun AMK:n mobiilirobotille

Turun AMK:n capstone-projekteissa etsitään ratkaisuja tai kehitetään tuotteita yritys- tai organiaatiolähtöisesti.

Teksti: Siiri Welling

– Avaisitteko oven, kiitos. 

Mekaaninen, naiselta kuulostava ääni tulee lasiovien luota, ja jää odottamaan palvelua. Tarkemmin sanottuna ääni tulee robotista, Turun AMK:n Omron-merkkisestä mobiilirobotista. 

Ovet avautuvat, ja valkoinen robotti liukuu sujuvasti ovien toiselle puolelle. Sitten se kääntyy, lähestyy jälleen ovia, ja pyytää taas avaamaan oven. 

Mobiilirobotti on osa Turun AMK:n Capstonea. Capstone on innovaatioprojekti, jossa opiskelijat esimerkiksi kehittävät tuotetta tai palvelua yrityslähtöisesti. Uusi Capstone-innovaatioprojekti voi käynnistyä monin eri tavoin: Tutkimus- ja kehitysprojektin tuloksena tai tarpeena, opiskelijatiimin itse ehdottamana tai korkeakoulun sidosryhmien aloitteesta. Kymmenet opiskelijat muodostavat ryhmiä, ja tutkivat eri aiheita noin puolen vuoden ajan. Tänä syksynä Turun AMK:n innovaatioprojekteissa on tutkittu muun muassa 3D-tulostusmenetelmä ja 3D-metallitulostusta, energiaälykästä Turkua ja jätesuolahappoliuoksen uusio- ja jatkokäyttöä. 

Mobiilirobotin osalta konetekniikan ja logistiikan insinööriopiskelijat visioivat erilaisia käyttötarkoituksia robotille. 

– Opiskelijat ovat hoksanneet, että tätä voisi käyttää vaikkapa tilaperehdytyksessä, eli se voisi ohjeistaa kulkijoita ja selostaa joidenkin tilojen käyttötarkoitusta täällä EduCityssä, kertoo Turun AMK:n projekti-insinööri Antti Nousiainen

Opiskelijoille on käytännössä annettu robotti, ja he ovat itse opetelleet robotin ohjelmointia ja käyttöä. Robotti pääsee parhaimmillaan etenemään 1,8 metriä sekunnissa, joskin Turun AMK:ssa sen nopeutta on rajoitettu. Se ei myöskään aina tunnista, mitkä ovat todellisia esteitä ja mitkä esimerkiksi heijastuksia. Näin on vaikkapa ilmastointiputkien kohdalla. Nyt robotti osaa liikkua EduCityn ensimmäisessä kerroksessa, mutta kerrosten välillä se ei osaa siirtyä.

– Hississä pitäisi olla jonkinlaisia älyominaisuuksia, että se voisi keskustella robotin kanssa, kertoo opiskelija Joonas Toivonen

Monta käyttötarkoitusta

Robotti voisi tilojen esittelemisen lisäksi toimia myös messujen vetonaulana. Helsingissä kauppakeskus Triplassa pilotoitiin ruokalähettirobottia muutama vuosi sitten, ja se on hieman samankaltainen kuin Turun AMK:n robotti. Mobiilirobotit voivat esimerkiksi tehostaa sisälogistiikkaa, eli tehtaassa ne voivat autonomisesti kuljettaa osia työpisteiden välillä ja sairaalassa esimerkiksi liinavaatteita tai muita tarvikkeita. 

Mobiilirobotin innovointiprojektissa opiskelijat myös dokumentoivat omat havaintonsa konseptisuunnittelun lisäksi. He luovat siten ohjeet seuraavalle robottia tutkivalle ryhmälle. Kuten Triplan robotti on näyttänyt, voisi Turun AMK:n robottiinkin lisätä osia, jotka loisivat sille monipuolisemman työkuvan. Periaatteessa robottia voisi jalostaa vaikkapa puhtaanapidon tarpeisiin. 

Tällä hetkellä AMK:n robotti osaa puhumisen ja kerroksessa liikkumisen lisäksi myös soittaa musiikkia. 

– Sitä se on tehnytkin täällä paljon, naureskelevat opiskelijat yhdessä. 

Mobiilirobottia tutkimassa olivat kuvassa näkyvät Joonas Toivonen, Aleksi Lindström, Simon Hindersson, Juho Vestman, Ville Parviainen ja Teemu Pihanperä. Lisäksi ryhmässä ovat mukana Samuli Veijainen, Onni Knuutila, Tommi Mäkelä, Maria Hurskainen, Eryk Tropiejko ja Eero Huju

Innovaatioprojekteista kerrotaan myös artikkelissa  Capstone on oppimiskokonaisuus luoville ja aktiivisille opiskelijoille .