Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.1.2022

Laulun opetuksen ristiriitoja ratkotaan – yksittäisistä ongelmista huolimatta Turusta valmistuvat Suomen tyytyväisimmät musiikkipedagogit

Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen toimintaa on selvitetty. Laulun opetukseen liittyviä ristiriitoja ratkotaan työyhteisössä.

Kaikille opiskelijoille on järjestetty mahdollisuus tulla kuulluksi selvitystyön aikana. 

- Ilahduttavaa on opiskelijoiden varsin suuri tyytyväisyys instrumenttiopintojen toteutukseen ja laatuun. Pedagogisen harjoituskoulun toimintaan saimme opiskelijoilta hyviä kehitysehdotuksia, jotka huomioidaan toimenpiteissä, toteaa Taideakatemian koulutusjohtaja Timo Tanskanen. 

Selvityksessä kuultiin myös opetushenkilökuntaa, jolta nousi huomioita esimerkiksi sivutoimisten opettajien roolin kehittämisestä työyhteisössä.

- Tärkeä viesti opiskelijoilta ja henkilöstöltä on, että epäasiallisen kohtelun kokemus ei ole läpileikkaava, vaan kohdistuu pieneen osaan toimintaa. Tämä pitkään jatkunut vuorovaikutusongelma on kuitenkin ollut sille altistuneille opiskelu- ja työhyvinvointia heikentävä, kiteyttää Turun ammattikorkeakoulun vararehtori Juhani Soini. 

- Prosessin myötä opiskelijat ovat myös opiskelijakunta TUOn tukemana aktivoituneet toimimaan osana työ- ja opiskeluyhteisömme kehittämistä ja Turun AMK:n Taideakatemian johtoryhmävastaavatoimintaa, mitä pidän erittäin tärkeänä tulevaisuutta ajatellen, Soini jatkaa.

Selvityksen pohjalta tehdään toimenpiteitä pedagogisen harjoitusoppilaskoulun toimintaan ja tarkastellaan tuutorointitapoja. Myös vierailevien opettajien perehdyttämiseen kiinnitetään enemmän huomiota. Tilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti. Selvityksessä ei noussut esiin koulutuksen toteuttamiseen tai järjestämiseen liittyviä laiminlyöntejä tai väärinkäytöksiä. 

Vuonna 2021 Turusta musiikkipedagogiksi valmistuneiden tyytyväisyys opintoihinsa oli paras kaikista Suomen kahdeksasta musiikin koulutusta antavasta ammattikorkeakoulusta.