Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.3.2022

Supertietokone DGX-1 mahdollistaa synteettisen datan tuottamisen terveysteknologian tuotekehitykseen

Turun AMK teki investoinnin supertietokoneeseen, joka on keskeinen työkalu mittavien data-aineistojen käsittelyssä ja tekoälysovelluksissa.

Teksti: Martti Komulainen
Kuva: Elias Koskinen
Video: Proact

Siinä se nyt on, Turun AMK:n ICT-osaamisalueen yksi ylpeyden aiheista, NVIDIA DGX-1 supertietokone. Itse tietokone on vaatimattoman näköinen laatikko. Tietokoneeseen liittyy varavirtalähde mahdollisia virtakatkoksia paikkaamaan sekä useiden teratavujen levypalvelin.
 
Vuoden 2020 lopulla hankittu numeronmurskain palvelee monia raskaita laskentaprosesseja ja tekoälytutkimusta.
 
Pakettiin kuuluu ympärivuorokautinen tuki konevalmistajalta sekä huollon palvelut jälleenmyyjältä, Proactilta .

Yksilötasoista mutta anonyymiä potilasdataa

Eräs DGX-1:n käyttökohde on tuottaa synteettistä potilasdataa terveysteknologian tuotekehitykseen. 
 
Turun AMK:n ja Turun yliopiston yhteisessä PRIVASA -projektissa tuotetaan yksilön tietosuojaa kunnioittavaa, anonyymia, mutta todentuntuista yksilötasoista terveysdataa terveysteknologiayritysten kehitys- ja innovaatiotoiminnan tarpeisiin. Synteettistä dataa voidaan käyttää esimerkiksi kun kehitetään sovelluksia potilaiden kuvantamisaineiston käsittelyyn.
 
– Pohjana on anonymisoitu potilasdata, jonka perusteella koneoppimisalgoritmit tuottavat lopulta synteettistä dataa, kuvailee projekti-insinööri Tero Vahanne.
 
– Toinen käyttökohde terveysteknologian puolella voisi olla urheilijoiden treeneistä ja fyysisestä rasituksesta kertyvän tiedon yhdistäminen loukkaantumistietoihin. Näiden perusteella pyritään päättelemään altistaako tietynlaiset harjoittelukäytännöt loukkaantumisille, Tero Vahanne jatkaa.
 
Supertietokoneen laskentateholle on ollut vuoden aikana yhä enemmän kysyntää. Tavoitteena on käyttöönottovaiheen jälkeen mahdollistaa palvelimen käyttö yhä useammalle projektille ja opintojaksolle sekä laajentaa käyttöä myös ICT-osaamisalueen ulkopuolelle. Toistaiseksi konekapasiteetti on Turun AMK:n omassa käytössä, mutta ehkä jatkossa siihen liittyvää palvelua voitaisiin myydä myös ulospäin.
 
Koneoppimiskäyttöön suunniteltu NVIDIA DGX-1 on integroitu ohjelmisto- ja laitteistojärjestelmä, joka tarjoaa tekoälytutkimukseen optimoidun yhdistelmän laskentatehoa ja syvän oppimisen suorituskykyä.

DGX-1 on neuroverkkojen syväoppimiseen rakennettu supertietokone yhdessä kotelossa. Laskentapalvelin toimii monien korkean suorituskyvyn laskenta- ja syväoppimiskehysten kanssa nopeuttaen tutkimusten työnkulkua ja säästäen tutkimusryhmien työtunteja.
 
Laitteiston hankinta tehtiin osana Turun AMK:n Euroopan aluekehitysrahaston investointihanketta "Uuden energian ja digitaalisen teknologian murros".

Katso alla ICT-osaamisalueen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Tero Reunasen ajatuksia supertietokoneen laskentakapasiteetin hyödyntämisestä Turun AMK:ssa.

Terveysteknologian tutkimusryhmä