Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2022

Rakennustekniikan laboratorio tarjoaa monipuolisia testauspalveluita

Oletko koskaan miettinyt, millaisissa olosuhteissa esimerkiksi puuhun tai muihin rakennusmateriaaleihin alkaa kasvaa hometta? Erilaisia rakennusmateriaaleja ja niiden olosuhteiden kestokykyä on mahdollista testata Turun AMK:n rakennustekniikan laboratoriossa.

Turun AMK:n rakennustekniikan palvelutoiminta on hyvin laajaa. Rakennustekniikan laboratorio tarjoaa erilaisia tutkimus- ja laboratoriopalveluita, muun muassa betonin koestuksia, maa-ainestutkimuksia, kuntoarvioita, sisäilmatutkimuksia sekä säärasituskokeita. 

Sääkokeita varten laboratorion tiloista löytyy säärasituskaappi, jossa voidaan testata lähes kaikenlaisia materiaaleja, kuten puuta, betonia, eristeitä ja levyjä. Kaapilla voidaan testata rakennusmateriaalien säänkestävyyttä nopeutetussa rasituksessa. 

Tutkittavia ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi lämmönkestävyys, homehtumisalttius tai UV-valon kestävyys. Reilun kuution kokoisen kaapin olosuhteista voidaan hallita lämpötilaa, suhteellista kosteutta, UV-valoa ja sadetta.

Yritys voi testata materiaalejaan 

Rakennustekniikan laboratoriovastaava Maarit Puurunen kertoo, että viimeisimmässä yritykselle tuotetussa säärasituskokeessa käytettiin materiaalina pakkasbetonia. 

– Tuore betoni laitettiin viikoksi kymmeneen pakkasasteeseen jähmettymään. Pakastusjakson jälkeen asiakas nouti tuotteensa ja jatkoi tutkimuksia omassa laboratoriossaan. 

Oheiselta videolta voi tutustua asiakkaalle toteutettuun säärasituskokeeseen.

Säärasituskaapissa voidaan testata lämpötiloja -40°C ja +150°C välillä. 

Puurusen mukaan jokaiselle asiakkaalle pystytään räätälöimään erilaisia testauskokonaisuuksia.  

Laboratorio tarjoaa palveluita niin rakennus- ja kiinteistöalan yrityksille kuin yksityishenkilöillekin. 

– Jos mielessä on tarve palvelulle, jonka kanssa voimme olla avuksi, meille voi soittaa tai laittaa sähköpostia, vinkkaa Puurunen. 
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan laboratoriota hyödynnetään palvelutoiminnan lisäksi myös tekniikan alan koulutuksessa. 

Tutustu laboratorion palveluihin:

Rakennustekniikan laboratoriomme palvelutoiminta on hyvin laajaa. Tarjoamme mm. tutkimus- ja laboratoriopalveluja, maa-ainestutkimuksia, kuntoarvioita, sisäilmatutkimuksia, säärasituskokeita.