Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.5.2022

Mentori antaa näkökulmia tulevaisuuteen

Turun ammattikorkeakoululla alkoi vuoden alussa mentoriohjelma. Hyvä mentorisuhde kannustaa tavoittelemaan omia tavoitteita ja unelmia.

Teksti ja kuvat: Siiri Welling 

Stella Tallqvistin ja Elina Lundénin kevät on edennyt hieman eri lailla kuin aikaisempina vuosina. Tallqvist on kevään ajan toiminut mentorina Lundénille, joka opiskelee energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi Turun ammattikorkeakoulussa.  

– Näin mainoksen Turun ammattikorkeakoulun mentoriohjelmasta. Kävin tutustumassa aiheeseen. Joskus opiskeluaikoina olin itsekin aktorin roolissa samantyyppisessä jutussa. Nyt ajattelin, että elämänkokemusta on kertynyt tarpeeksi jaettavaksi ja mentorina toimimiseen, sanoo Tallqvist.  

Tallqvist on aikoinaan opiskelut Turun ammattikorkeakoulussa liiketaloutta ja myöhemmin vielä Turun kauppakorkeakoulussa. Tällä hetkellä hän on myynnin tuen ja markkinoinnin tiiminvetäjä Alumeco Oy Ab:llä.  

– Omasta mentoroinnistani sain paljon uusia ideoita ja apuja ja toivoin siksi, että voisin auttaa myös jotakuta toista pallottelemaan omia ajatuksia ja kannustamaan menemään kohti omia tavoitteita, jatkaa Tallqvist.  

Lundén haki mentorointiohjelmaan viime hetkellä. Häntä mietitytti pitkään omat tavoitteet ja yksinkertaisesti se, kehtaako hän hakeutua ohjelmaan. Uskaltautuminen kannatti kuitenkin.  

– Olemme pallotelleet paljon verkostojen merkitystä ja osaamisen tunnistamista. Lisäksi olemme pohtineet sitä, että miten oma paikka löytyy opintojen jälkeen, sanoo Lundén.  

Säännölliset tapaamiset 

Aktori ja mentori ovat tavanneet neljä kertaa. Lundén ja Tallqvist sopivat heti alussa omille tapaamisilleen rungon, jota he ovat noudattaneet. Eräänkin kerran mentori ja aktori suuntasivat Åboa Vetukseen ja vaihtoivat ajatuksia näyttelyyn tutustumisen lomassa. Tämän lisäksi mentoriohjelma on järjestänyt kaksi yhteistä tapaamiskertaa ja kolmas tapaamiskerta – päätöskerta – on tulossa vielä toukokuun lopulla.  

Lundén ja Tallqvist ovat tyytyväisiä siihen, minkälaisen parin kumpikin sai.  

– Lähdin mukaan sillä ajatuksella, että sitoudun ja käytän aikaani ja toivon, että myös mentoroitava olisi yhtä sitoutunut prosessiin, sanoo Tallqvist.  

Yhteiset tapaamiset ovat opettaneet puolin ja toisin, vaikka parivaljakon ammatilliset suuntaukset ovat hieman erilaisia.  

– Tietysti meitä yhdistää hyvin paljon esimerkiksi vastuullisuusasiat ja kiertotalous, sillä ne ovat molempien kiinnostuksen kohteita. Itselläni nämä teemat ovat pinnalla omassa työssäni, ja Elina puolestaan on sisällyttänyt näitä teemoja energiatekniikan opintoihinsa, sanoo Tallqvist.  

mentoriiii.jpg
Elina Lundén (vas.) ja Stella Tallqvist keskustelivat kevään aikana muun muassa urapoluista.

Ole avarakatseinen 

Yhteisten kertojen aikana Lundén ja Tallqvist ovat tehneet muun muassa aarrekarttaa tai unelmakarttaa siitä, mitä he toivovat tulevaisuudeltaan.   

– Stellalta olen oppinut sen, että kannattaa ajatella ”laatikon ulkopuolelta”. Tulevaisuutta voi hahmotella laaja-alaisesti. Nyt sitä on tullut katsottua lähinnä vain perinteisen urapolun ja ammattinimikkeiden kautta, mutta Stella on kehottanut tekemään toisin. Hän kehotti ajattelemaa sitä, mitä työssä pitää olla, jotta työ olisi omien kiinnostuksen kohteiden ja arvojen mukaista.  Tämä ajatus on ollut todella hyvä, kiittelee Lundén.  

Tallqvistin mukaan Turun AMK:n mentoriohjelma sopii hyvin monenlaiselle ihmiselle. Tärkeintä on, että mentori sitoutuu kuuntelemaan mentoroitavaa, on kiinnostunut toisesta ihmisestä ja haluaa auttaa.  

– Parasta tässä on ollut juuri omien ajatusten peilailu, jota on voinut tehdä entuudestaan tuntemattoman ihmisen kanssa, sanoo Lundén.  

Molemmat uskovat, että yhteydenpito jatkuu myös tulevaisuudessa. Jos Tallqvistin korviin kantautuu tietoa projekteista, jotka voisivat sopiva Lundénille, voi hän hyvinkin vinkata niistä.  

–Ja vähintään käymme kahvilla vaihtamassa kuulumisia silloin tällöin, nauraa Lundén.  

Ryhdy mentoriksi opiskelijalle!

Keväällä mentorointiohjelmassa aloitti 23 paria. Mentorointiohjelman on tarkoitus jatkua englanninkielisellä ohjelmalla syksyllä 2022. Mentori ja aktori saavat kuitenkin päättää, mitä kieltä he käyttävät keskenään, mutta yhteiset tapaamiset pidetään englaniksi. Mentoreita ja aktoreita yhdistäessä pyritään ottamaan huomioon erilaiset toiveet ja muodostamaan mahdollisimman hyvin toimivat parit.