Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.5.2022

”Tämä sopii rohkeille tekijöille” – BisnesAkatemiassa tehdään töitä kädet savessa

Mikäli yrittäjyys ja kokeileva ympäristö kiinnostavat, kannattaa suunnata katseensa Turun AMK:n BisnesAkatemiaan. Osuuskunnissa opiskelijat oppivat tärkeitä taitoja liiketoiminnasta, yhteistyöstä ja verkostoitumisesta.

Teksti: Veera Laaksonen
Video: Kuvaus Veera Laaksonen ja Siiri Welling, editointi Siiri Welling

– Osuuskunnassa työskenteleminen on opettanut minulle yrityselämän kannalta oleellisia taitoja, kuten taloushallintoa, myyntiä, markkinointia ja projektijohtamista, listaa osuuskunta Bonicon hallituksen puheenjohtaja Teemu Kaitakari

Bonico on yksi BisnesAkatemian osuuskunnista, joita pyörittävät opiskelijat itse. Osuuskunnat ovat oikeaa liiketoimintaa ja opiskelijat tuottavat projekteja liike-elämän toimijoille. Bonico tarjoaa tapahtumatuotanto- ja välinevuokraamopalveluita, kalusteiden kunnostusta ja myyntiä, sisällöntuotantoa sekä markkinointia. Osuuskunnassa työskentelee tällä hetkellä 15 opiskelijaa. Jokainen jäsen työskentelee erilaisten kokonaisuuksien parissa.

– Meillä on aktiivisia tiimejä ja kokonaisuuksia. Team Leader pyörittää osuuskuntamme arkea, minkä lisäksi meillä on erikseen talous- sekä laatu- ja markkinointitiimit, Kaitakari kertoo.

Vaikka työtä tehdään tiimeissä, on yksittäisellä opiskelijalla mahdollisuus vaikuttaa isostikin osuuskunnan toimintaan. Uusissa projekteissa jokainen tiimin jäsen voi Kaitakarin mukaan ottaa vastuulleen asioita oman kiinnostuksensa ja osaamisensa pohjalta.  

Kaitakari itse on ollut mukana yhteensä seitsemässä asiakasprojektissa, joissa hän on päässyt tekemään muun muassa nettisivujen suunnittelua, myyntiä ja markkinointia, tapahtumien järjestämistä sekä tuotekehitystä. 

Tapahtumia asiakkaille ja opiskelijoille

Tapahtumia Bonico suunnittelee myös opiskelijoille. Yksi kevään suurimpia ponnistuksia oli Apollo-yökerhossa toteutettu Project X -opiskelijabileet. Bonicon tiimi suunnitteli tapahtuman alusta asti itse. 

Peppi Karlsson oli yksi tapahtumassa työskentelevistä opiskelijoista. Hän kertoo Project X -bileiden järjestämisen olleen hauskaa ja opettavaista.

– Silloin kun aloimme suunnitella tätä tapahtumaa, emme tajunneetkaan, kuinka paljon tässä on tekemistä. Ytimessä on ollut hyvä tiimi, jonka kanssa tehdä töitä. Tässä on voinut luottaa, että kaikki ovat mukana. 

Karlssonin mukaan tapahtumien järjestämisessä tärkeää on hoitaa hyvin markkinointipuoli. Työtä on ollut myös lippujen myynnissä sekä yhteistyössä yökerhon kanssa. Huomioon pitää ottaa myös budjetointiin liittyvät asiat. 

– Itse toimin tässä tapahtumassa projektipäällikkönä, ja meillä on ollut tässä hyvä viiden hengen ydintiimi. Olen voinut luottaa jokaiseen tässä projektissa, ja itse tapahtumassa meillä oli melkein kaikki paikalla tekemässä, tsemppaamassa ja nauttimassa työn tuloksista, Karlsson iloitsee. 

Tutustu videolla Bonicon kevääseen!

Itse oppien ja muita opettaen

BisnesAkatemiaan ei haeta suoraan yhteishaussa, vaan liiketalouden tradenomiopiskelijat suorittavat ensimmäisen vuoden perusopintojen parissa. Vasta ensimmäisen vuoden lopulla BisnesAkatemiaan haetaan motivaatiokirjeellä. Kirjeessä opiskelija pohtii omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan, minkä lisäksi hakija laatii suunnitelman, miten tuleva osuuskunta voi hankkia ensimmäisen tuhannen euron liikevaihtonsa.

Kaitakari itse haki Turkuun liiketalouden opintoihin kiinnostuksesta yrittäjyyteen ja kaupalliseen alaan. Nämä tekijät vaikuttivat olennaisesti myös siihen, miksi hän päätti hakeutua lopulta BisnesAkatemiaan. 

– Täällä opinnot pohjautuvat yrittäjyyteen sekä innovatiiviseen liiketoimintaan, eli lähes kaikki taidot opitaan ja syvennetään oikeaa yritystoimintaa pyörittäen. Käytännön tekemisestä pitävänä ihmisenä tämä oli minulle erittäin luonnollinen valinta.

Opinnot ovat vastanneet Kaitakarin odotuksia. Koulupäivät poikkeavat isolta osin luentomaisista tunneista. Bonicon kevääseen on kuulunut liiketoiminnan suunnittelun lisäksi treenejä, eli opiskelutilanteita. Treeneistä joka neljäs on lukupiiri, jossa opiskelijat keskustelevat erilaisista liike-elämään liittyvistä teoksista ja niiden teemoista. Lukupiirien tarkoituksena on jakaa muille opittua tietoa ja tarjota mahdollisuuksia henkilökohtaiseen kehittymiseen.

– Treeneissä opimme koulussa normaalistikin opittavia asioita, mutta me opetamme täällä toinen toistamme. Samalla kehitämme esiintymistaitojamme, kertoo Bonicon Team Leader Lauri Kuusisto.

”BisnesAkatemia sopii rohkeille tekijöille”

Kuusisto kertoo BisnesAkatemian parasta antia olleen isot, käytännönläheiset projektit.

– Projektien kautta täällä oppii kaikista parhaiten. Olemme täällä oppimassa käytännön kautta, eikä kirjoja lukemalla saavuta samanlaista lopputulosta. 

Kuusisto haki BisnesAkatemiaan ennen kaikkea sen vuoksi, ettei hän ollut vielä varma omista urasuunnitelmistaan. 

– BisnesAkatemiassa on mahdollisuus päästä oppimaan asioita laajalla skaalalla eri liiketoiminnan osa-alueista. 

Kuusisto ja Kaitakari suosittelevat BisnesAkatemiaa ja osuuskuntatyöskentelyä rohkeille tekijöille, jotka haluavat toteuttaa itseään käytännön tekemisen kautta. 

– Yksi tärkeä ominaisuus on myös se, ettei pelkää epäonnistua. Siitä saatu oppi on todella arvokasta. BisnesAkatemiassa jokaisella on koko tiimin tuki takanaan, joten meillä on hyvä ympäristö kokeilla, epäonnistua, oppia ja lopulta onnistua, Kaitakari nostaa. 

Tutustu:

Turun AMK:n BisnesAkatemia toimii Lemminkäisenkadun kampuksella Turussa. BisnesAkatemiassa opitaan innovatiivisen liiketoiminnan, tiimityön ja yrittäjyyden osaajiksi. Opiskelijat toimivat yrittäjänä omassa osuuskunnassa ja kehittävät samalla omaa liiketoimintaansa. BisnesAkatemiassa opitaan työelämän käytännöt ja hankitaan oma laaja verkosto.