Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.8.2022

Turun AMK mukana kehittämässä kestäviä energiaratkaisuja Naantalin asuntomessualueella

Turun AMK on ollut mukana kehittämässä aurinkoenergiaa, energian varastointia ja sähköpyörien latausta Naantalin asuntomessualueella. Tulevaisuudessa on kysyntää alueellisille, hajautetuille energiaratkaisuille.

Teksti: Martti Komulainen
Kuvat: Heidi Heikkilä ja Jori Koskinen

Bifasiaalipaneelit tuottavat sähköä tavanomaisempia aurinkopaneeleja tehokkaammin

Nyt saa paistaa! Messualueen rantaan toteutetun oleskelukatoksen aurinkovoimala tuottaa sähköä Naantalin asuntomessualueen asukkaille. Aurinkopaneelit ovat tavanomaisempia paneeleja tehokkaampia sillä ne nappaavat säteilyä paneelin molemmilta puolilta eli ovat niin kutsuttuja bifasiaalipaneeleja.

– Kaksipuoleiset aurinkopaneelit tuottavat jopa 10–20 % enemmän energiaa yksipuoleisiin aurinkopaneeleihin verrattuna, toteaa Uusi energia -tutkimusryhmän vetäjä Samuli Ranta Turun ammattikorkeakoulusta.

Rakenteensa ansiosta bifasiaalipaneelit sopivat hyvin käytettäväksi katoksissa ulkonäkönsäkin puolesta, sillä auringonsäteet siivilöityvät kauniisti kennojen välistä.

– Turun AMK seuraa aurinkovoimalan toimintaa mittaamalla säteilyä ja sähköntuottoa. Seurantatieto on jatkokehityksen kannalta tärkeää, Samuli Ranta kertoo.

Sähköpyörien latausasema Turun AMK:n opiskelijan designia

Naantalin asuntomessualueella sijaitsevan turkoosinvärisen sähköpyörien latausaseman suunnittelusta ovat vastanneet Turun AMK:n konetekniikan opiskelija Jori Koskinen sekä energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Elina Lundén. Toteutuksessa on hyödynnetty myös 3D-tulostusta. 

Asuntomessut_latausasema.jpg

Koko latausaseman konsepti ja liitännät on suunniteltu Turun AMK:ssa. Uniikkia on se, että pyörien omia latureita ei tarvita vaan latausasema soveltuu eri pyörämerkeille. Kaksi pyörää voi olla latauksessa yhtä aikaa. Latausasema toimii salolaisen IT-alan yritys Sensoanin kehittämällä mobiilisovelluksella.

Aurinkovoimalan seurannan ja pyörien latausaseman lisäksi Turun AMK:n energia-asiantuntemusta on hyödynnetty messualueella energian varastointiratkaisuissa. Energian varastointi on keskeinen teema tulevaisuuden hajautetuissa ja älykkäissä (käytön mukaan säätyvissä) energiaratkaisuissa. 

Kestäviä energiaratkaisuja Naantalin asuntomessualueelle on kehitetty yhteistyössä Naantali Energia Oy:n kanssa ja osana KAEV-hanketta. 

Hankkeen tarkoituksena on kehittää ratkaisuja uusiutuvan energian ja energiavarastojen laajamittaisempaan ja älykkäämpään hyödyntämiseen pientalovaltaisilla asuinalueilla. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja siinä ovat kumppaneina Naantalin kaupunki, Naantalin Energia, LUT-yliopisto, Solnet Finland Oy ja Sensoan Oy.

Vuoden 2022 Asuntomessut järjestetään 15.7.-14.8.2022 Naantalissa.
>
https://www.asuntomessut.fi/

 

Uusi energia -tutkimusryhmä