Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.8.2022

Nuuska on myrkkyä suun limakalvoille – Säkitön syyskuu tukee nuorten elintapavalintoja

Nuorten nuuskattomuutta tavoitteleva kampanja käynnistyy syyskuun 1. päivänä. Kampanjalla halutaan lisätä nuorten ja heidän lähiyhteisöjensä nuuskatietoisuutta ja edistää nuuskattomuutta. Säkitön syyskuu on yksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun NIKO-projektin päätuotoksista.

Syyskuisen kampanjan tarkoituksena on tukea nuorten elintapavalintoja ja tuoda esille nuuskan haitallisuutta erityisesti nuorten terveydelle. Kampanjan perusrunko on tuotettu ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyönä tehdyssä osaprojektissa ja toteutunut yhdessä 16–18-vuotiaiden nuorten kanssa.

Tämän vuoden kampanjateemana on ”Paljasta hymysi!” Säkitön syyskuu pyrkiikin vaikuttamaan erityisesti nuuskan käyttöön ja nuuskan vaikutukseen suun terveyteen tarjoamalla oikeaa tietoa ja asiantuntijatukea. Vuoden 2022 keulakuvina toimivat HC TPS:n laitahyökkääjälupaus Kalle Väisänen ja turkulainen tubettaja Weksi. Kampanja toteutuu ensimmäistä kertaa yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

Nuuskaaminen johtaa suun limakalvojen vaurioihin

Nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt merkittävästi, ja yhä nuoremmat altistuvat nikotiinituotteiden terveyshaitoille. Erityisen haitallinen nuuska on suun terveydelle: se aiheuttaa limakalvomuutoksia, hampaiden ienvetäytymiä, värjäytymiä ja reikiintymistä sekä erilaisia haavaumia. Runsaan nuuskan käytön myötä limakalvossa voi kehittyä solutason muutoksia, jotka voivat altistaa syöpämuutoksille.

– Nuorten nuuskan käyttöön puuttumiseen sekä terveysvaikutusten ymmärtämiseen tarvitaan tietoa nuuskasta ja sen aiheuttamista haitoista. Säkitön syyskuu -kampanjan aikana nuoria, nuorten huoltajia ja heidän parissaan toimivia ammattilaisia rohkaistaan ottamaan nuuska puheeksi, kertoo lehtori Minna Salakari.

Salakari toimii projektipäällikkönä Turun ammattikorkeakoulun hallinnoimassa alueellisessa ANKKURI-hankkeessa, joka tekee tiivistä yhteistyötä Säkitön syyskuu -kampanjassa. Hän kirjoitti aiheesta Turun AMK:n terveyden ja hyvinvoinnin alojen Sun OpiX -blogiin. Lue juttu: ”Nuorten suunterveys vaarassa – nuuskaaminen johtaa nopeasti limakalvovaurioihin”

Terveyskioskilla.jpg
Nuuskan käyttö aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Säkitön syyskuu -kampanjalla pyritään edistämään nuorten terveyttä ja lisäämään tietoa nuuskakulttuurista. Kuva: Minna Salakari

Pääkuva: Tänä vuonna kampanjakasvona nähdään tubettaja Weksi. Kuva: Jenni Vaskelainen