Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.8.2022

Alumni: Liiketalouden ylempi tutkinto kerrytti uutta osaamista – solubiologian tohtori ja tutkija Preethy Paul on nyt myös MBA

Intialainen tutkija Preethy Paul on tutkinut HPV-virusta Åbo Akademissa vuodesta 2009 lähtien. Paraikaa hän kehittää start upissa kasvipohjaista lääkettä HPV-viruksen aiheuttamiin syyliin. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto auttaa Paulia valmiiden tuotteiden markkinoinnissa tulevaisuudessa.

Teksti ja kuva: Siiri Welling

Taidon portailla EduCityssä istuu itsevarma ja hyvin osaava nainen. Preethy Paul, 38, on lyhyessä ajassa ehtinyt perustaa start upin, löytänyt uuden tutkimuskohteen ja hankkinut itselleen lisäosaamista liiketalouden saralta.

– Taustani on täysin tieteessä ja tutkimuksessa, mutta halusin tietää enemmän liiketaloudesta ja bisneksestä. Siksi hain Turun ammattikorkeakoulun Master of Business Administration -koulutukseen, kertoo Paul.

Paul on valmistunut Intiasta eläintieteiden tohtoriksi. Hän tutki solubiologiaa ja teki osan väitöstutkimuksestaan Åbo Akademissa. Valmistumisensa jälkeen hän palasi tekemään postdoc-tutkimusta ÅA:ssa. Tohtorinopinnoissaan hän löysi mielenkiintoisen komponentin, jota saattoi olla mahdollista hyödyntää HPV-viruksen aiheuttamien syöpien hoidossa.

– Sen jälkeen olenkin tehnyt pääsääntöisesti töitä ÅA:n John Erikssonin laboratoriossa HPV-tutkimuksen parissa. Tällä hetkellä kehitämme yhdisteitä HPV-viruksen aiheuttamien sairauksien hoitoon, selventää Paul.

Jotta tutkimus saisi jatkoa, on HPV-tutkimuksen parissa työskennellyt tutkijatiimi pyrkinyt luomaan yrityskontakteja ja saamaan rahoitusta tutkimuksen jatkumiseksi. Näin kävikin vuonna 2018. Rahoituksen saaminen vaati Paulilta ja muulta tiimiltä liiketalouden osaamista, kuten pitsaustaitojen ja markkinointisuunnitelmien kehitystä. HPV-syylien tutkimuksen ansiosta Paul tiimeineen päätti myös perustaa HPV-lääkkeen tutkimukselle oman start upin, Aniston Therapeuticsin, kehittääkseen HPV-lääkettä. 

– Sitten 2019, kun kehittelimme lääkettä HPV-syylien hoitoon, havaitsimme tutkimusten yhteydessä lääkkeellämme olevan mahdollisesti myös hyönteisiä karkottavia ominaisuuksia. Teimme havainnon ensimmäisen kerran Intiassa lehmillä tutkimusten aikana. Emme oikeastaan olisi kiinnittäneet huomiota asiaan, ellei lehmiä hoitanut eläinlääkäri olisi huomauttanut, että lääke näyttää karkottavan myös kirppuja. Teimme muutaman testin myös laboratoriossa, ja tulokset olivat hyviä. Sitten päätimme perustaa uuden tutkimuksen kasvipohjaisten hyönteis- ja punkkikarkotteiden kehittämiseksi.

Oppiminen on jatkuvaa

Kun Paulilla oli yhtäkkiä kaksi tutkimusta edessään, jotka vaativat liiketalouden ja erityisesti kaupallistamisen osaamista, päätti Paul tutustua liiketalouden koulutuksien kursseihin. Sattumalta hän löysi Turun ammattikorkeakoulun MBA-koulutuksen ja päätti hakea. Paul ajatteli, että hän voisi opiskella hyvin työn ja tutkimuksen ohella iltaisin ja viikonloppuisin.

– Mutta sitten alkoikin korona ja kaikki laboratoriot menivät kiinni muutamaksi kuukaudeksi. Yhtäkkiä minulla ei ollutkaan työmatkaa kuljettavana ja tapaamisetkin siirtyivät nettiin. Keväällä 2020 suoritinkin paljon kursseja, mikä auttoi valtavasti valmistumisessa.

Paulin mukaan opiskelu oli hyvin joustavaa. Koulutus kokosi yhteen erilaisia ihmisiä, joista kaikki tekivät töitä opiskelun ohella. Monella oli jo aiempaa koulutusta ja osaamista liiketaloudesta.

– Liiketalous oli minulle itselleni täysin uusia ala, joten opin paljon muilta opiskelijoilta ryhmätöiden kautta. Opiskelin tietysti myös itse, mutta jouduin käyttämään itse tehtäviin kursseihin varmasti paljon enemmän aikaa kuin mitä muut opiskelijat, sanoo Paul.

Opetusta oli muutaman kerran kuukaudessa. Opetuksen jälkeen opiskelijat saivat paljon linkkivinkkejä esimerkiksi YouTubessa oleviin liiketaloutta koskeviin videoihin. Vaikka opetuskertoja oli vähän, oli opiskeltavaa silti paljon. Paulin mukaan opetus mahdollisti hyvin työn ja perhe-elämän yhdistämisen. Opetus antoi käytännönläheistä osaamista, jonka Paul uskoo olevan hyödyksi tulevaisuudessa start upeissa.

Kasvipohjaiselle hyönteiskarkotteelle on kysyntää

Paul valmistui kesäkuussa. Hänen opinnäytetyönsä käsitteli kasvipohjaisten hyönteiskarkotteiden markkinoita Suomessa ja muualla maailmassa. Paul hyödynsi opinnäytetyössään siis jo käynnissä olevan tutkimuksen tietoja, mutta samalla opinnäytetyöstä on hyötyä tutkimukselle jatkoa ajatellen. Hyönteiskarkotetutkimus päättyy tämän vuoden lopussa. Toistaiseksi Paul ei vielä osaa sanoa, haetaanko hyönteiskarkotetutkimukselle uutta rahoitusta vai voisiko toiminta jatkua start upin muodossa. Kasvipohjaiselle hyönteiskarkotteelle on silti kysyntää, sillä yhä useampi tiedostaa synteettisten kemiallisten hyönteiskarkotteiden negatiiviset vaikutukset esimerkiksi hormonitoimintaan ja ympäröivään luontoon.

– Suomessa tietysti on enemmän kysyntää punkkien torjunnalle kuin hyttysten karkottamiselle. Olemme tehneet nyt yhden kenttätutkimuksen Ruissalossa, ja siinä totesimme, että luomamme kasvipohjainen karkote toimii punkkeihin yhtä tehokkaasti kuin vastaavat synteettiset karkotteet. Se, mitä emme ole vielä tutkineet, on hyönteiskarkotteen vaikutus eri hyttysiä kohtaan. Lapin hyttyset ovat erilaisia kuin vaikkapa Italiassa ja Intiassa.

Luontaisilla kasvipohjaisilla hyönteiskarkotteilla olisi kysyntää myös Paulin kotimaassa ja muilla trooppisilla alueilla, joissa hyttyset levittävät paljon tauteja. Trooppisilla alueilla, varsinkin maaseudulla, hyttysiä karkotetaan paljon perinteisillä menetelmillä, kuten polttamalla kuivattuja yrttejä. Vaikutukset eivät ole pitkäkestoisia. Paulin tutkimuksen tarkoituksena on juuri kehittää tuote, jonka vaikutus on pitkäaikainen ja joka on tarpeeksi turvallinen kaikille käyttäjille.

–Turvallisuusasiatkin ovat vielä meiltä osittain tutkimatta, ja siinä menee vielä aikaa. Mutta jos jatkamme tuotteen kehittelyä, voi tuote olla markkinoilla muutaman vuoden kuluessa.

Turun ammattikorkeakoulun MBA-koulutusta Paul suosittelee varauksetta kaikille, joiden osaaminen kaipaa päivitystä tai jotka ovat muuten kiinnostuneet oppimaan lisää liiketaloudesta.

–Tämä sopii myös sellaisille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen tai haluavat työskennellä liikemaailmassa. Itsekin haluan tulevaisuudessa tehdä enemmän töitä tieteellisesti kehitettyjen tuotteiden kaupallistamisen parissa, sanoo Paul.

Lue Preethy Paulin artikkeli  The world needs plant-based insect repellents: Sustainable rationale and customer preferences Talk by Studentsista!

Hae nyt yhteishaussa!

Meillä voit opiskella AMK- tai Master-tutkinnon yli 70 eri koulutuksessa. Opiskelemaan haetaan yhteishaussa. Opinnot voi aloittaa myös avoimessa AMK:ssa polkuopiskelijana.