Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.10.2022

Töissä meillä: Mika Mäkelän työuran sininen lanka on vesi

Opettajaksi yritysmaailmasta hypännyt Mika Mäkelä haluaa jakaa osaamistaan ja jättää jäljen.

Teksti: Martti Komulainen
Kuvat: Mika Mäkelä

Syksyllä Turun AMK:ssa prosessitekniikan lehtorina aloittaneella Mika Mäkelällä on utelias mieli, joka jotenkin näkyy hänen silmistään ja esiintymisestään. Paljon on tehty ja tekeillä, ja monenlaisia verkkoja vedessä.

Turun AMK:hon hän tuli opettamaan kemian- ja prosessitekniikkaa sekä liiketoimintaa, yrittäjätaustaa kun häneltä myös löytyy.

Lista osaamisista ja työtehtävistä on hengästyttävä. Yrittäjyyttä, tehtäviä teollisuuden ja kehittämisorganisaatioiden palveluksessa projekti- ja johtotehtävissä  - ja nyt opettamista.

– On minulla rehellinenkin ammatti - maanviljelijä, naurahtaa Mika Mäkelä. 

Punaisena, vai pitäisikö sanoa sinisenä lankana työuralla on kulkenut vesi. 

Vesiosaamista

Diplomi-insinööri, lehtori Mika Mäkelä on työurallaan ollut mukana vedenkäsittelyn kaikissa vaiheissa raakaveden puhdistuksesta jätevesien käsittelyyn. Myös maatalouden vesiensuojeluasioihin, elintarviketeollisuuden vedenkäsittelyyn ja hulevesiin on kertynyt osaamista, sekä yrityksissä, vesiensuojelun organisaatioissa että oman insinööritoimiston kautta.

– Prosessitekniikassa painotan pitkälti ymmärtämistä, käytännön sovelluksia, tulevaisuutta, kokonaisuuksia ja miten yksikköoperaatiot liittyvät kokonaisuuteen. Tärkeää on hahmottaa ovatko tehdyt toimenpiteet vähän vai paljon ja miten nämä liittyvät todellisuuteen, sekä mitä vaikutusta muutoksella on ympäröivään maailmaan, kuvailee Mika Mäkelä koulutusalaansa.

Myös kansainväliset kuviot ovat tuttuja ja kontakteja on muun muassa Afrikkaan. Sielläkin on vesiosaamiselle kova kysyntä.

– Meillä on vesiprosessien osaaminen huippuhyvällä tasolla, ja sen vieminen Afrikkaan on suuri mahdollisuus.

Kansainvälisyysosaamisen merkitystä hän haluaa markkinoida myös opiskelijoilleen.

Mika2.jpg
Kenia on maailman johtavia kahvin tuottajia. Mika Mäkelä verkostoitumassa ja luomassa tulevaisuuteen yhteistyökuvioita liiketoiminnan ja projektien merkeissä.

Luovasti laiska

Monipuolisen työuran pontimena ei ole ollut suorittaminen vaan uteliaisuus ja pyrkimys jättää jokin positiivinen jälki. Se näkyy siinä ”rehellisessä ammatissakin”. Erilaisia vesiensuojelukokeiluja on tehty omilla pelloilla vesistökuormituksen vähentämiseksi.

– Kun kokemusta kertyy haluaa sitä jakaa myös eteenpäin, kuvailee Mika Mäkelä myös motiivejaan tulla opettajaksi. 

Pohtiessaan opetuksen lähtökohtia hän toisi jotain elementtejä vanhasta oppisopimusmallista, siitä että työelämässä jo kokemusta hankkineet jakaisivat osaamistaan. 

Myös opetuksen yhdistämisen kehittämisprojekteihin Mika Mäkelä näkee suurena mahdollisuutena. Ja myös opiskelijat vastavuoroisesti voimavarana projekteille.

Opetuksessaan hän korostaa kokonaisuuksien hallintaa. Vesienkäsittelyssäkin, on ne sitten puhdasta tai jätevettä tai jotain siltä väliltä, on kyse kokonaisuuden optimoinnista.

Kokonaisuuksien hallinta kysyy ehkäpä luovaakin mieltä.

Luovuuteen liittyen hieman provosoivasti Mikä Mäkelä kannustaa olemaan luovasti laiska. 

– Moni touhukkaana kantaa vettä ämpäreillä mutta luovasti laiska pohtii ja kehittää jonkun tehokkaamman tavan suoriutua tästä.

Perhe on Mika Mäkelälle äärimmäisen tärkeä. Monikulttuurisessa perheessä lapset osallistuvat tiiviisti arjen pyörittämiseen. Pikkuhiljaa viljelyvastuutkin siirtyvät pojalle. 

Sitten jää aikaa olla luovasti laiska. Hieman epäilyttää malttaako Mika.

Yläkuva: Lappi ja ennen kaikkea Jäämeren Lappi Finnmarkissa on Mäkelälle tärkeä paikka valokuvaamiseen ja luonnosta nauttimiseen. Kuva Alattionvuonon varrelta Altasta Norjasta.