Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.9.2022

Sun OpiX: Some tarjoaa luotettavaa terveystietoa potilaan ohjaukseen

Voiko sosiaalisen median avulla tuottaa terveyttä? Kyllä, some antaa kohdennettua terveystietoa ja takaa nopean tiedonvälityksen. Hyvinvointiteknologia on oiva ratkaisu hoitoon sitoutumiseen.

Teknologisilla ratkaisuilla voidaan tutkitusti tukea terveyttä ja hyvinvointia. Esimerkiksi sydänpotilaiden kohdalla se näkyy parhaimmillaan hoitoon sitoutumisena, kun sairastuneen tietoisuus omista terveys- ja liikuntatottumuksista lisääntyy.

– Some-kanavat ovat nopea, kiinnostava ja kohdennettu tapa ymmärtää ja sisäistää tupakoimattomuuden, säännöllisen liikunnan ja terveellisen ravinnon merkitystä osana pysyvää omahoitoa, Master School -opiskelija Marjaana Nokka ja lehtori, FT Minna Salakari kirjoittavat Turun AMK:n terveyden ja hyvinvoinnin alojen blogissa.

– Merkittävän somen käytöstä potilasohjauksessa tekee se, että terveystieto on koko ajan saatavilla ja tavoittaa siten sydänsairaan tarvitessa – jos hän vain tietää luotettavaa tietoa olevan saatavilla.

Sosiaalisella medialla tarkoitetaan internetin sovelluksia ja palveluita, joissa yhdistyvät oma sisällöntuotanto ja käyttäjien välinen kommunikointi. Terveyden edistämisen kannalta sosiaalinen media tarjoaa nopeita vinkkejä ja ohjeita arjen pieniin tekoihin, jotka voivat parhaimmillaan johtaa elämäntapamuutoksiin.

– Somen avulla voidaan tuottaa positiivisia terveysvaikutuksia ja edistää siten koko väestön terveyttä. Some lisää yhteisöllisyyttä ja verkostoitumisen mahdollisuuksia esimerkiksi vertaisten kanssa, Master School -opiskelija Jarkko Tuovila ja Salakari kertovat toisessa, vastaavaa aihetta käsittelevässä blogipostauksessa.

Kirjoittajien mukaan terveyttä edistävässä sosiaalisen median tarjonnassa suosituimpia sisältöjä ovat muun muassa terveelliset reseptit, treenivinkit ja lyhyet tietoiskut. Ammattilaisen näkökulmasta somen avulla on myös mahdollista kasvattaa oman toimintansa näkyvyyttä ja siten tavoittaa uusia asiakkaita.

Lue lisää: