Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.10.2022

Fulbright-stipendiaatti Susanna Monseau tutkii tekstiilialan tavaramerkkejä ja kiertotalouden edellytyksiä

Tekstiilibisnes, kiertotalous ja juridiikka. Turun AMK:ssa alkuvuoteen 2023 saakka Fulbright-stipendiaattina työskentelevää Susanna Monseauta kiinnostavat muodin tavaramerkit, niiden kansainvälinen sääntely sekä onko kaikella tällä yhteys tekstiilien kiertotalouden toteutumiseen.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen

USA:n New Jerseyn yliopistossa liiketoiminnan opettajana työskentelevä Susanna Monseau aloitti Fulbright-stipendiaattina Turun AMK:ssa elokuussa. Stipendikausi jatkuu tammikuuhun 2023. Monseaun kotipesä Turussa on Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin Master School, jossa hän tutkimustyön ohella pitää joitakin vierailuluentoja.
 
Fulbright on Suomessa  Fulbright Suomi -säätiön hallinoima asiantuntijavaihto-ohjelma, jonka tavoitteena on koulutusyhteyksien avulla edistää nykyistä laajempaa tiedon ja ammattiosaamisen vaihtoa Suomen ja Yhdysvaltain välillä.

Voivatko tekstiilien tavaramerkit olla este tekstiilien kiertotaloudelle?

 Monseaun mielenkiinto kohdistuu tekstiiliteollisuuden tuotemerkkeihin, immateriaalioikeuksiin yleisestikin, ja niiden sääntelyyn. Aihe on poikkialainen ja yhdistelee liiketoimintaa ja juridiikkaa. Ennen akateemista uraansa hän työskenteli immateriaalioikeuden juristina.
 
Suomen ja Turun työskentelyjakson aikana hän paneutuu tavaramerkkien lainsäädännön, ympäristömerkkien ja kestävän, kiertotalouden mukaisen tekstiilituotannon välisiin yhteyksiin.
 
– Erityisesti minua kiinnostaa voiko immateriaalioikeuksiin liittyvä lainsäädäntö olla jonkinlainen este kestäville tekstiilituotannon innovaatioille, Susanna Monseau kiteyttää.
– Sen ei soisi olevan tätä, vaan immateriaalioikeuksien tulisi tukea luovuutta.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että onko tekstiilibrändeihin liittyvä tavaramerkkisuoja niin rajoittava että se estää tekstiilien kierrätystä.

Susanna_Monseau-2.jpg

 
Tie Turkuun löytyi yliopettaja Kaisa Sorsan ja hänen johtamansa tekstiilien kierrätykseen liittyvän Finix- (Kohti kestäviä tekstiilisysteemejä: Resurssiviisaan globaalin tekstiililiiketoiminnan yhteiskehittäminen Suomeen) – hankkeen kautta. Finix-hankkeen Turun AMK:n osahankkeesssa pyritään tunnistamaan tekstiilien kiertotalouden esteitä etenkin johtamisen ja sääntelyn näkökulmasta. Turun AMK:ssa on useita muitakin tekstiilien kiertotalouteen liittyviä hankkeita, joiden fokus on enemmän materiaalien kierrätyksessä ja liiketoimintaketjuissa. 
 
Susanna Monseau on vastikään saanut valmiiksi muotialan immateriaalioikeuksista kirjan, jossa hän vertailee sääntelyä USA:n ja Euroopan välillä.
 
Pohjoisen luonto kiinnostaa Susanna Monseauta monen muun Suomeen tulevan tavoin, ja toiveena on alkutalvesta vierailla Lapissa ja kokea oikea talvi.