Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.12.2022

Lehtori Kati Haanpää valittiin Suomen kirjastoseuran koulutus- ja tutkimustyöryhmään

Haanpäällä on pitkä kokemus kirjasto- ja tietopalvelualalta. Hän toimii nykyään Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan lehtorina.

Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan koulutuksen lehtori Kati Haanpää on valittu mukaan Suomen kirjastoseuran koulutus- ja tutkimustyöryhmään.

Suomen kirjastoseura on kansalaisjärjestö, joka edistää yleisten kirjastojen asemaa. Jäsenet ovat kirjastoissa työskenteleviä ammattilaisia ja kirjastojen käyttäjiä. Seuran koulutus- ja tutkimustyöryhmä puolestaan toimii siltana kirjastoissa ja alan koulutuksen sekä tutkimuksen parissa toimivien välissä. Tavoitteena on erityisesti tukea koulutuksen kehittymistä. 

Haanpäällä on noin kahdenkymmenen vuoden kokemus kirjastoalalta. Turun AMK:ssa hän on työskennellyt lehtorina vuodesta 2019 lähtien.

– En ole ollut aikaisemmin mukana Suomen kirjastoseuran työryhmässä. Päätin kuitenkin lähteä mukaan, sillä tämä on huikea tilaisuus päästä kehittämään alaa näköalapaikalta. Lisäksi työryhmän kautta on mahdollista verkostoitua alan ihmisten kanssa, ja nähdä koulutuksen ja tutkimuksen käytäntöä eri puolilla Suomea, sanoo Haanpää. 

Haanpään työ Suomen kirjastoseuran koulutus- ja tutkimusryhmässä alkaa tammikuussa 2023 ja kestää kaksi vuotta. Haanpää näkee, että digitalisaatio tulee tulevaisuudessakin muokkaamaan kirjastoalaa voimakkaasti. 

– Digitalisaatio on jo ollut kirjastoalalla vahvasti mukana pitkään, mutta sen rooli voi vielä vahvistua. Erityisesti luulen, että tekoälyn hyödyntäminen voi nousta seuraavaksi trendiksi alalla. Tietysti asiakaspalveluissa on jo nyt robotteja, kuten vaikkapa chatbotteja käytössä, mutta varmasti nämä asiat kehittyvät vielä entisestään. Työryhmän tarkoitus on vastata kirjastoalan kehittymisen tarpeisiin, sanoo Haanpää. 

Monipuolista kirjastotyötä

Kirjastossa korostuu asiakaspalvelu ja ohjaustaidot, sillä kirjastoissa tehdään paljon ryhmä- ja yksilöohjauksia mm. kirjastonkäytön opastuksia ja tiedonhankinnan ohjauksia sekä autetaan asiakkaita digilaitteiden käytössä. 

–  Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomi koulutuksessa haluamme antaa opiskelijoille valmiudet näihin tehtäviin, sanoo Haanpää.  

Kirjasto- ja tietopalvelualan koulutus sopii Haanpään mukaan hyvin ihmiselle, joka nauttii työskentelystä ihmisten parissa. Koulutuksesta valmistuneet ovat työllistyneet hyvin. Turun AMK:ssa voi opiskella Kirjasto-  ja tietopalvelualan tradenomitutkinnon monimuotototeutuksena. 

– Kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomitutkinnon suorittaneet ovat työllistyneet hyvin. Turun AMK:n kirjasto- ja tietopalvelut, monimuotototeutukseen voi hakea kevään yhteishaussa, vinkkaa Haanpää.