Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.8.2023
Anna Kuusela journalismin lehtori seisoo EduCityn ulkoterassilla.

Töissä meillä: Tämän päivän journalisti tarvitsee rohkeutta

Journalismin lehtorina Turun AMK:n Taideakatemiassa aloittanut Anna Kuusela muistuttaa journalismin perusasioista ja haluaa valaa nuoriin tulevaisuudenuskoa.

Anna Kuusela tuntee innostusta uuden tehtävän alkaessa. Miten pitkän pestin toimitustyössä tehnyt Kuusela päätyi hakemaan journalismin lehtoriksi?

– Työni Turun Sanomissa oli monipuolista ja vaihtelevaa, ja viihdyin hyvin. Halusin kuitenkin oppia jotain aivan uutta. Journalismin lehtorin työ tuntui sellaiselta, jossa pystyisin jakamaan nuorille kokemustani, ja samalla oppia nuorilta, joilla on paljon mediaosaamista, Anna Kuusela kertoo.

Kuusela opiskeli journalistiksi Tampereen yliopistossa. Kesätoimittajan töiden jälkeen hän on työskennellyt Turun Sanomissa niin uutistoimituksessa, tiedetoimittajana kuin tuottajana ja toimittajana lukemistotoimituksessa. Myös TS:n verkkotoimittaminen ja tv-työ tulivat tutuksi parinkymmenen vuoden työuran aikana.

Kuusela pääsee pian itsekin koulun penkille: opettajan pedagogiset opinnot alkavat vähän myöhemmin työn ohessa.  

– Toivon opettajana olevani selkeä, kannustava, keskusteleva ja kuunteleva. Uskon, että pystyn antamaan opiskelijoille tarttumapintaa journalistin työhön ja valmistamaan heitä työelämään. Olen iloinen siitä, että työhön tulee sisältymään myös tuutorointia ja opinnäytetöiden ohjausta, Kuusela sanoo.  

Vieläkö tänä päivänä se Pihtiputaan – tai näillä seuduilla Paattisten – mummo kehotetaan pitämään mielessä juttua tehdessä?

– Toki on edelleen tärkeää osata kirjoittaa lukijan näkökulmasta. Vaikka maailma ympärillä hälisee ja mediamaailma muuttuu, tietyt perusasiat pätevät journalismissa: faktat on tarkistettava, suomen kielen on oltava hyvää, ja journalistin ohjeet täytyy olla sisäistettynä. Nämä muodostavat kivijalan, joka on hyvä hallita muuttuvassa mediakentässä.

Journalistin työssä tarvitaan tänä päivänä rutkasti rohkeutta: toimittajat kohtaavat erilaista häirintää ja painostusta, jota on uskallettava vastustaa.  Lisäksi haasteita mediamaailmaan tuovat muun muassa tekoälyn generoimat ”uutiset”, valevideot ja klikkiotsikot. Kriittistä medialukutaitoa tarvitsevat niin median tekijät kuin käyttäjätkin.

– Tekoäly on erityisen kiinnostava aihe journalismin opetuksen kannalta. Se tuo mahdollisuuksia, mutta tietenkin se on myös uhka.

Klikkiotsikoihin liittyen Anna Kuusela huomauttaa, ettei ole huono asia, jos otsikko on houkutteleva ja kiinnostava. Otsikolle pitää kuitenkin löytyä katetta sisällöstä.

– Kaikkien uhkakuvien ja maailman muutosten keskellä haluan valaa nuoriin tulevaisuudenuskoa, antaa eväitä kaoottiselta tuntuvaan maailmaan, Anna Kuusela tiivistää.
 

Journalismin opinnot kuuluvat media-alan kokonaisuuteen

Media-alalla voi opiskella myös elokuvaa, mainonnan suunnittelua sekä media-alan tuotantoa ja projektinhallintaa.