Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.8.2023

Nousut-festareilta ponnistaa tuoreita taiteentekijöitä

Kolme erilaista esitystä, kolme vastavalmistunutta taiteilijaa. Nousut-festivaaleilla nähdään nuorten taiteentekijöiden esityksiä, joita on hiottu Tehdas Teatterin mentoreiden kanssa.

teksti: Mari Loikkanen, kuva: Julia Virtanen

Nuoret taiteentekijät saavat Nousut-festareilta ponnahduslaudan uralleen, kun on mahdollisuus näyttää taitojaan suurelle yleisölle jo ennen kuin on kerännyt itselleen nimeä ja näkyvyyttä.

Yksi heistä on Ella Jokela, 26, jonka esitys Isosisko on alun perin ollut hänen lopputyönsä. Jokela valmistui viime keväänä teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta ja haki esityksellään mukaan Nousut-festareille. Hakijoista kolme valittiin.

– Nyt nähtävä esitys on parempi ja hioutuneempi versio lopputyöstäni. Tehdas Teatterin mentorit ovat tarjonneet ideointiapua, he ovat lukeneet käsikirjoitusta ja katsoneet työryhmäni harjoituksia. Se on ollut mielestäni hyödyllistä, Jokela kuvailee.

Isosisko on perinteistä esittävää teatteria ja se kertoo kiltistä, tunnollisesta isosiskosta, joka kantaa enemmän vastuuta kuin hänelle kuuluisi. Tarinan edetessä hän opettelee asettamaan rajojaan. Esitys nähdään festareilla kolmesti.

Tärkeä lisä ansioluetteloon

Jokela kertoo, että oman esityksen pääseminen Nousut-festareille ja sitä kautta Tehdas Teatterin lavalle on merkittävä lisä ansioluettelossa.

– Onhan tämä todella hieno mahdollisuus, että pääsee ohjaamaan ammattiteatteriin näin nuorena ja vastavalmistuneena. On myös ollut opettavaista nähdä, miten yhteistyö ja prosessi etenee ja kuinka esimerkiksi budjetointi ja markkinointi hoidetaan, Jokela luettelee.

Työllistyminen voi olla haasteellista vastavalmistuneille taiteentekijöille, kertoo Taideakatemian lehtori Mervi Rankila-Källström. Alalla osa-aikatyöt ja freelancer-työt ovat tyypillisiä. Nousut-festareiden avulla halutaankin tukea nousevia teatteritaiteilijoita.

– Kaikki tavat, joilla voi helpottaa uran alkua, ovat tärkeitä. Työllistymistä ajatellen pyrimme koulutuksessa myös siihen, että opiskelijat näkevät, kuinka taidelähtöisiä menetelmiä voidaan hyödyntää erilaisten projektien työelämätarpeissa ja pedagogiikassa. Opetustyötä on yllättävän monessa paikassa. On hyvä osata nähdä itsensä erilaisissa työrooleissa, Rankila-Källström kertoo. 

Taidetyötä voi tehdä monessa paikassa

Ella Jokelalla on riittänyt pedagogista työtä taiteen perusopetuksessa ja erilaisissa peruskouluissa toteutettavissa projekteissa. Hän kuvailee, että opettaminen on mielekäs suunta hänen urallaan.

– Toivoisin kuitenkin, että voisin tehdä myös taiteellista työtä. Se onkin sitten paljon haasteellisempaa, kun pitää tarjota esitystä eri ohjelmistoihin ja hakea apurahoja eikä varmuutta ole mistään. Siinä on tosi yksin valmistumisen jälkeen, Jokela sanoo.

Jokela kokee, että Nousut-festareille osallistumisen jälkeen on helpommat mahdollisuudet tarjota omaa esitystään teattereille.

TIP_Nousut2023_press_24.8.2023_cAnneNenonen-13_muok.jpg
Ella Jokelan esitys kertoo tunnollisesta isosiskosta, joka kantaa enemmän vastuuta kuin hänelle kuuluisi. Kuva: Anne Nenonen

Nousut-festarit ovat osa EU-rahoitteista Theatre in Palm -hanketta, jonka tavoitteena on tukea nousevia taiteilijoita heidän työurillaan. Kyseessä on kansainvälinen verkosto, joka tarjoaa erilaisia esitys-, residenssi- ja työpajamahdollisuuksia ulkomailla ja kotimaassa.

Rankila-Källström toivoo, että 3-vuotisesta hankkeesta syntyisi lopulta pysyvä toimintamalli. Turun AMK koordinoi hanketta.

Nousut-festareilla nähdään:

• Ella Jokelan ISOSISKO, esitys sisaruudesta, ulkopuolisten odotuksista ja aina niin reippaista tytöistä.
• Isa Kortekankaan ILPO JA AUKUSTI, visuaalinen ja liikkeellinen tarina sisaruudesta ja aikuisesta, joka pelon ja suuren surun äärellä onkin lapsi, ja lapsista, jotka tarpeen tullen ovat vanhempia toinen toisilleen.
• Eveliina Mäkitalon JEKYLL & HYDE kertoo ja tutkii klassikkotarinaa nukketeatterin keinoin ja pohtii, mitä pahuus oikeastaan on?

Tule mukaan katsomaan

NOUSUT – Uusien tekijöiden festivaali 1.–3.9.2023