Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.10.2023

Opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää ääntään

Opiskelijakunta TUOn vaikuttamisen ja viestinnän asiantuntija Jukka-Pekka Salmela kannustaa kaikkia opiskelijoita käyttämään ääntään. Palaute- ja vaikuttamiskanavia on monia.

TUO vaikuttaa sisäisissä ja ulkoisissa työryhmissä

Jukka-Pekka Salmela korostaa TUOn edustajien työn merkitystä monissa erilaisissa sisäisissä ja ulkoisissa ryhmissä. Opiskelijapalautteisiin liittyvää työtä edistetään Turun AMK:n laaturyhmässä, johon kuuluu kaksi opiskelijakunnan jäsentä. 

Opiskelijapalautteita kerätään kyselyillä ja keskusteluilla, ja yhä enemmän myös anonyymin palautekanavan kautta. Lisäksi TUOlle tulee paljon yhteydenottoja.

Opiskelijakunta itsessään ei pysty tietämään kaikkea sitä, mitä lähes 12 000 opiskelijaa kohtaavat arjessaan. TUOn tietoon tuleva palaute onkin toiminnan ”silmät ja korvat”, Jukka-Pekka kuvailee.

–Meidän tietoomme tuleva pienikin palaute, positiivinen tai negatiivinen, on siksi niin tärkeää. Tarvitsemme tietoa mahdollisimman moninaisista ja moniäänisistä lähteistä. 

TUOlle sataa monenlaisia palautteita

Kokemukset ovat aina subjektiivisia ja siksi niiden ratkomisessa on tehtävä paljon taustatyötä. Jos palaute koskee esimerkiksi opetusta, on äärimmäisen tärkeää selvittää ensin, onko opettajan kanssa keskusteltu aiheesta. Saattaa olla, että asia ratkeaa jo tässä vaiheessa.

Kansainvälisten tutkinto- ja vaihto-opiskelijoiden tuomat palautteet saattavat olla haastavampia ratkoa. Niihin liittyy usein prosesseihin ja lakeihin liittyviä kysymyksiä, muun muassa tutkintosääntötasolla vaikuttamistyötä tekevä Jukka-Pekka kertoo. 

TUOlla on kaksi häirintäyhdyshenkilöä , jotka käsittelevät kiusaamiseen ja epäasialliseen kohteluun liittyviä tapauksia. Jukka-Pekka kehottaa olemaan heihin yhteydessä pienissäkin asioissa.

–Häirintäyhdyshenkilöihimme voi aina ottaa yhteyttä, mikäli tarvitsee puolueettoman kuulijan huolilleen. Häirintäyhdyshenkilöt antavat myös tukea häirintä- tai yhdenvertaisuusasioiden eteenpäin viemiseen.

Tätä työtä ei tehdä yksin

Jukka-Pekka kertoo kiinnostuneensa vähitellen viestinnän ja vaikuttamisen aihealueista. Kimmoke asioiden viestinnälliseen edistämiseen löytyy vuosien takaa Porista.

–Toimiessani Porissa insinööriopiskelijoiden puheenjohtajana sain niin vahvan ahaa-elämyksen, kun päästiin vaikuttamaan asioihin eurooppalaisella tasolla. Silloin ymmärsi, kuinka viestintä ja vaikuttaminen todella kulkee käsi kädessä ja ovat keskeisessä roolissa, kun haluaa saada asioita aikaiseksi.

Rakennusinsinöörin urapolku vaihtui kulttuurintuottajan moninaiseen työkenttään, muun muassa viestinnän uusista teknologisista välineistä kiinnostunut Jukka-Pekka kertoo. Edunvalvonnan ja vaikuttamisen Jukka-Pekka uskoo kulkevan mukanaan vielä pitkään. 

–Kyllä tässä hommassa painottuu se, että saa tehdä viestintää ja vaikuttamistyötä, jolla autetaan toisia. En millään muotoa tee tätä duunia yksin, vaan koko meidän opiskelijayhteisön puolesta ja sen antamalla äänellä. 

Turun AMK:ssa pilotoidaan opintojaksopalaute Sparkia

Opintojaksopalautetta keräävä Spark on käytössä monissa suomalaisissa korkeakouluissa.