Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.11.2023

Yhteistyö Turun filharmonisen orkesterin kanssa avaa ovia monialaisille mahdollisuuksille

Turun AMK ja Turun filharmoninen orkesteri solmivat kumppanuussopimuksen lokakuussa 2023. Sopimus on jatkumoa jo vuosia kestäneelle yhteistyölle. Yhteistyöstä hyötyvät myös kuvataiteen opiskelijat. Turun konserttitalolla sijaitsee yksi kaupungin suurimmista galleriatiloista, Vino-galleria.

Taideakatemiassa tuottaja-kuraattorina toimiva Suvi Lehtinen kertoo, että kuvataiteen opiskelijoille järjestetään kaksi kertaa vuodessa teoshaku, jonka avulla he voivat saada oman tai työryhmänsä näyttelyn esille galleriaan.

–Tämä yhteistyö antaa valituksi tulleelle opiskelijalle hienon mahdollisuuden saada näkyvyyttä töilleen ja tilaisuuden harjoitella suuren skaalan näyttelyn tekemistä, Lehtinen toteaa.

Myös konserttitalolla ollaan mielissään, että yhteistyötä tehdään monialaisesti.

Vino-gallerian myötä yhteistyö Taideakatemian kanssa on monipuolisempaa ja laajempaa. Yhteistyön ansiosta saamme vaihtelevia näyttelyitä orkesterin ja konserttitalon yleisön iloksi. Näyttelyt tuovat ennen kaikkea väriä ja energiaa muutoin hillittyihin yleisötiloihimme, kertoo konserttitalolla tapahtumapäällikkönä toimiva Pekka Haapanen.

Galleria tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia opiskelijoille

Tällä hetkellä Vino-galleriassa on esillä Marja-Leena Eerolan Variaatioita-näyttely. Näyttely on kuvataidetta opiskelevan Eerolan taiteellinen opinnäytetyö ja nähtävissä gallerialla joulukuuhun asti.

– Näyttely muodostuu kymmenestä serigrafialla ja kohopainotekniikalla toteutetusta teoksesta, joista osa koostuu useammasta eri osasta. Kokonaisuus muuttuu ja elää näyttelyn aikana vaihdettavien uusien elementtien kautta, Eerola kertoo opinnäytetyöstään.

Näyttely on saanut inspiraationsa luonnosta ja varsinkin merestä, josta Eerola ammentaa ideoitaan usein.

Teema näkyy niin teosten eläväisissä muodoissa kuin käytetyissä materiaaleissa. Konserttitalon teemaan Eerola on liittänyt teoksensa nimeämällä ne musiikkitermien mukaan.

– Opinnäytetyöni kirjallinen osuus käsittelee jatkuvaa muutosta, ja teema näkyy myös tässä taiteellisessa osassa. Teoksissa kuvaan toistuvien kuvioiden, eri materiaalien ja kolmiulotteisuuden avulla elämän vaihtelevuutta ja syklisyyttä. Peilaan teoksissani myös oman elämäni kulminaatiopisteitä, muutoksista selviämistä, omaa muutosta ja muuttumista.

Vino seinä luo näyttelyn rakentamiselle omat haasteensa

Galleriatila sijaitsee konserttitalon ala-aulan ja ylälämpiön välisessä luiskassa ja on nimensä mukaisesti vino. Konserttitalon yleisö kulkee gallerian läpi tullessaan konserttiin.

– Vino seinä vaikutti teosten ripustamiseen merkitävästi. Vatupassista ei juuri ollut apua, mutta onneksi Suvi Lehtinen oli auttamassa ripustamisessa. Saimme teokset yhdessä ripustettua niin, että ne seinällä näyttävät olevan suorassa, vaikka ovatkin vinossa, muistelee Eerola.

– Koska galleriassa kulkee paljon ihmisiä, on tärkeää, että teokset pysyvät kiinni seinässä eivätkä liiku ihmismassan mukana. Sopivia nauloja teosten kiinnittämiseen seinälle ei löytynyt valmiina, joten tein ne itse kahdesta eri osasta, Eerola jatkaa.

Näyttelyn tekeminen on ollut palkitsevaa

Kiinnittämiseen ja seinän vinouteen liittyviä asioita hankalammaksi Eerola kuitenkin koki tiukan aikataulun, jolla näyttely toteutettiin.

– Sain tietää tulleeni valituksi toukokuun lopussa, ja näyttely aukesi syyskuussa. Ilman Kirkkonummella sijaitsevaa työhuonettani näin monen teoksen tekeminen näin lyhyessä ajassa olisi ollut todella haastavaa.

Näyttelyyn ja sen rakentamiseen on mahtunut haasteiden lisäksi myös paljon onnistumisia.

– Näyttelystä tuli pitkälti sellainen kuin suunnittelinkin, ja lopputulokseen olen todella tyytyväinen. Näyttelyn tekeminen on ollut mielenkiintoinen prosessi, ja olen saanut siitä paljon materiaalia opinnäytetyöni kirjallista osuutta varten. Lisäksi saamani palaute on ollut erittäin palkitsevaa, kertoo Eerola tunnelmia näyttelystään.

Teksti ja kuva: Siiri Harjunpää

 

Lue Turun AMK:n ja Turun filharmonisen orkesterin kumppanuussopimuksesta

 

Kuvataidetta voi opiskella sekä päivä- että monimuotokoulutuksessa

Kuvataiteen opiskelu on käytännönläheistä, esimerkiksi erilaisiin menetelmiin ja teemoihin liittyvää työpajatyöskentelyä, taiteellisia projekteja ja ammattialan käytänteiden harjoittelua. Kuvataiteessa voit valita hakukohteeksi myös animaation tai valokuvauksen koulutuksen.