Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.11.2023

Rehtori Vesa Taatilalle jatkokausi valtioneuvoston tutkimus- ja innovaationeuvostossa

Turun ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila on nimetty valtioneuvoston Tutkimus- ja innovaationeuvoston jäseneksi.

Tutkimus- ja innovaationeuvosto on pääministerin johdolla toimiva neuvoa-antava elin, joka toimii hyvinvointia, sivistystä sekä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kasvua ja kilpailukykyä tukevan tutkimus- ja innovaatiopolitiikan kehittämistä varten. Valtioneuvosto nimeää vaalikausittain neuvoston tukemaan tutkimus- ja innovaatiopolitiikan kehittämistä.

– On hienoa päästä jatkamaan työtä suomalaisen tutkimuksen ja innovaatiojärjestelmän tulevaisuuden puolesta. Tutkimus- ja Innovaationeuvosto on minulle keskeinen paikka vaikuttaa Suomen kehityksen isoon kuvaan. Viime kaudella kansanedustaja Matias Mäkysen johdolla toteutettu parlamentaarinen TKI-työ luo hyvän pohjan konkreettisille askelille, sanoo Taatila.

Taatila oli neuvoston jäsenenä myös edellisellä hallituskaudella. Soveltava tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta on koulutuksen ohella ammattikorkeakoulujen toinen päätehtävä. TKI-toiminnan tavoitteina on palvella ammattikorkeakouluopetusta sekä edistää työelämää ja aluekehitystä ja uudistaa alueen elinkeinorakennetta. Neuvoston yksi tehtävä on muun muassa seurata ja yhteensovittaa tutkimus- ja kehittämisrahoituslain toimeenpanoa sekä rahoituksen suunnitelman valmistelua ja toimeenpanoa.

Lokakuussa tutkimus- ja innovaationeuvoston toimintaa laajennettiin valtioneuvoston uuden asetuksen myötä. Uusia tehtäviä ovat aloitteiden teko kansallisiksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategiavalinnoiksi, tutkimus- ja innovaatiopolitiikan alan maakuvan edistäminen, ehdotusten teko tutkimus- ja kehittämisrahoituksen kohdentamisesta sekä valtion tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksesta vuosina 2024–2030 annetun lain toimeenpanon sekä monivuotisen tutkimus- ja kehittämisrahoituksen suunnitelman valmistelun ja toimeenpanon yhteensovittaminen ja seuranta.

– Ammattikorkeakoulujen rooli Suomen innovaatiojärjestelmässä on kasvanut viimeisen vuosikymmenen kuluessa. Tutkimus- ja innovaationeuvoston aiempaa aktiivisempi vastuualue luo mahdollisuuksia hyvinkin konkreettisiin avauksiin matkalla kohti yhteistä tavoitetta nostaa suomalainen T&K-panostus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Näin varmistamme Suomen kasvun edellytykset tuleville vuosikymmenille. Tämä tulee vaatimaan aktiivista yhteistyötä julkisen ja yksityisen puolen välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Pienessä maassa on tärkeää, että kaikki ovat mukana samassa savotassa, sanoo Taatila.

Tutkimus- ja innovaationeuvosto asetettiin 23. marraskuuta alkaen eduskunnan toimikaudeksi. 

Neuvoston puheenjohtajana toimii pääministeri Petteri Orpo ja siihen kuuluvat ministerijäseninä valtiovarainministeri Riikka Purra, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (1. varapuheenjohtaja), elinkeinoministeri Wille Rydman, opetusministeri Anna-Maja Henriksson ja maa-ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Ministerijäsenten lisäksi neuvostoon kuuluvat johtaja Riikka Heikinheimo Elinkeinoelämän keskusliitosta, partner Ilkka Kivimäki Maki.vc:stä, akateemikko, professori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta, rehtori Sari Lindblom Helsingin yliopistosta (2. varapuheenjohtaja), rehtori Vesa Taatila Turun ammattikorkeakoulusta, toimitusjohtaja Antti Vasara VTT:stä ja toimitusjohtaja Kai Öistämö Vaisalasta (3. varapuheenjohtaja). 

Valtioneuvosto nimitti neuvostolle myös pysyvät asiantuntijat. Neuvoston pysyvät asiantuntijat ovat alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta, strategia- ja tutkimusjohtaja Olli Kärkkäinen valtiovarainministeriöstä, kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä, osastopäällikkö Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä, pääjohtaja Paula Eerola Suomen Akatemiasta ja pääjohtaja Nina Kopola Business Finlandista. 

Valtioneuvoston tiedote tutkimus- ja innovaationeuvoston asettamisesta Tutkimus- ja innovaationeuvoston tehtävän laajennusasetus