Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.11.2023
Alt"=".

Taidetutka-lehden uusin numero: ikääntyneet luovina tekijöinä

Taidetutka-verkkolehti nostaa esiin taiteen ja kulttuurin uusia rajapintoja, esittelee kiinnostavia toimijoita, tekoja ja ilmiöitä, jotka jäävät usein pinnan alle. Lehden 12. numeron teemana on ikääntyneet luovina tekijöinä ja kulttuurin uudistajina.

Turun ammattikorkeakoulun hallinnoima Taikusydän – Kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste on ollut mukana Taidetutkan tekemisessä aina verkkolehden idean syntyprosessista lähtien. Alusta lähtien oli selvää, että lehteä tehdään monialaisessa yhteistyössä, taiteen ja kulttuurin kentän ammattilaisten ääntä kuullen ja osaamista hyödyntäen.

- Ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 2017, jolloin teemana oli ”Taide kuuluu kaikille”. Vuosien varrella lehdessä on käsitelty monenlaisia aiheita kuten taiteellista sote-uudistusta, taidetta ja työelämää, taiteen eettisyyttä, Outsider-taidetta, pelitaidetta sekä kulttuurihyvinvointialan ammattilaisuutta, kertoo erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf Turun AMK:sta.

Luova ikääntyminen on meidän jokaisen asia

Nyt ilmestyneen numeron päätoimittajana toimii parhaillaan Turun AMK:ssa työskentelevä musiikin tohtori Taru Tähti.

- Haluamme nostaa esiin ikääntyneitä elävän perinnön kantajina sekä kulttuurin ja taiteen luojina ja uudistajina, moninaisena tekijä- ja kokijajoukkona. Samalla tahdomme muistuttaa, että saavutettavat ja esteettömät kulttuuripalvelut, ikääntyvien kulttuuristen oikeuksien toteutuminen ja kulttuurisesti rikkaat yhteisöt hyödyttävät loppupelissä meistä jokaista, sanoo Taru Tähti.

Ikääntyminen koskettaa meitä kaikkia, sillä jokainen meistä ikääntyy. Mutta millainen rooli ikääntyneillä on kulttuurin ja taiteen tekijöinä, kokijoina ja aktiivisina toimijoina? 

-   Avoimella kirjoittajakutsulla onnistuimme houkuttelemaan kirjoittajiksi niin ikääntyneitä kuin heidän kanssaan työskenteleviä taide- ja kulttuuri- sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Toivomme, että numerosta välittyy, miten suuri voimavara ikäihmiset ovat suomalaiselle kulttuurielämälle, Taru Tähti muistuttaa. 

Positiivinen näkökulma ikääntymiseen kutsuu mukaan asennemuutokseen 

Turun AMK:n Taideakatemian kulttuurihyvinvoinnin yliopettaja Liisa-Maria Lilja-Viherlampi kirjoittaa lehdessä yhdessä Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon lehtori Oona Tikkaojan kanssa luovasta ikääntymisestä ja siihen liittyvästä tutkimuksesta sekä osaamistarpeista.

-   Luovan ikääntymisen osaamisen ytimessä on asenteisiin, tietoihin, taitoihin ja tekoihin yltävä toimijuusosaaminen. Luova ikääntyminen arvona ja asenteena kunnioittaa ikääntyvän ihmisen potentiaalia oman elämänsä asiantuntijana ja yhteisönsä jäsenenä. Positiivinen ja voimavarasuuntautunut näkökulma ihmiseen ja elämään arvostaa elämänmittaista kasvu- ja muutosprosessia, joka johtaa sekä yksilöllisiin että yhteisöllisiin valintoihin, Lilja-Viherlampi ja Tikkaoja kirjoittavat.

Taidetutkan toimituskunta korostaakin, ettei ihmisen kulttuurinen toimijuus sekä luovuus häviä mihinkään ikääntymisen myötä: se voi päinvastoin vahvistua. Taide- ja kulttuuritoimintaan osallistuminen sekä itse tekeminen voi tarjota tukea, iloa ja uusia merkityksiä ikääntymiseen liittyvissä elämän murrosvaiheissa. On myös tärkeä pohtia, miten läheiset, yhteisöt ja eri alojen ammattilaiset yhdessä voivat olla ikääntyneen taide- ja kulttuurikokemusten sekä oman luovuuden mahdollistajina.

 

Tutustu Taidetutkaan

Taidetutka-verkkolehden toteutuksessa ovat mukana lehden hallinnoinnista vastaava MIELI Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry, kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste Taikusydän sekä Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijoita. Verkkolehdellä on vuosittain noin 13 000 lukijaa.