Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.12.2023

Turun AMK:n henkilöstölle myönnetty kunniamerkkejä

Tasavallan presidentti myöntää itsenäisyyspäivänä kunniamerkkejä ansioituneille Suomen kansalaisille. Turun AMK:n henkilökunnasta Ritarikuntien kunniamerkin saavat tänä vuonna Juhani Soini, Marjo Kumpula, Ari Putkonen, Tiina Nurmela, Johanna Ailio ja Mervi Kuittinen.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki (SVR R)

Juhani Soini

Turun ammattikorkeakoulun vararehtori ja Turun yliopiston dosentti, FT Juhani Soini on suomalaisen korkeakoulutuksen ja etenkin sen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojärjestelmien (TKI) merkittävä kehittäjä. Hän on ollut merkittävässä roolissa ammattikorkeakoulujen kansallisten TKI-menettelyiden vahvistamisessa ja kansainvälisten korkeakouluverkostojen rakentamisessa. Juhani Soini on julkaissut kymmeniä arvostettuja tieteellisiä artikkeleita. Korkeakoulumaailman lisäksi hän on toiminut menestyksekkäästi yrityselämän asiantuntijatehtävissä.

Juhani Soini on toiminut poikkeuksellisen aktiivisesti erilaisissa luottamustehtävissä, joiden kautta hän on kyennyt edistämään Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn ja tieteen kehittymistä. Keskeisiä toimenpiteitä ovat olleet etenkin tiiviiden yhteyksien rakentaminen suomalaisten ja useiden muiden Euroopan maiden korkeakoulujen välille sekä TKI-hankkeissa kehitettyjen ratkaisuiden kaupallistaminen. Laajan verkostonsa kautta Juhani Soini on pystynyt yhdistämään eri alojen toimijoita ja synnyttämään uudenlaisia innovatiivisia ratkaisuja. Soinin sitoutuneisuutta yhteiskunnalliseen kehittämiseen osoittaa myös hänen kohoamisensa sotilasarvoltaan reservin majuriksi. Hän toimii edelleen aktiivisesti reservissä.

Työelämän ulkopuolella Juhani Soini on toiminut vuosia aktiivisesti harraste- ja kilpapurjehtimisen kehittämiseksi niin Turun pursiseurassa kuin Suomen purjehdus ja veneily ry:ssäkin. Hän on toiminut Turun pursiseuran kommodorina ja edelleen aktiivisena kilpapurjehdustuomarina sekä purjehduskilpailuiden kilpailunjohtajana mm. Swan-regatassa.

Suomen Leijonan ritarimerkki (SL R)

Marjo Kumpula

Kauppatieteiden tohtori Marjo Kumpula on vaikuttanut merkittävästi usean Turun ammattikorkeakoulun koulutusten kehitykseen ja AMK-pedagogiikkaan.

Kumpula on käynnistänyt ensimmäisten joukossa myyntityön koulutusta Suomessa. Hän on johtanut tuotantotalouden insinöörikoulutusta ja käynnistänyt uraauurtavan myynti-insinöörikoulutuksen Turun AMK:ssa. Hänen johdollaan on rakennettu laaja Eurooppalainen yhteistyöverkosto tuotantotalouteen.

Ajoneuvo- ja kuljetustekniikan sekä logistiikan alan koulutusten kehittymisessä hänen roolinsa on ollut tärkeä. Kumpulan johdolla mm. käynnistyi Suomen ensimmäinen tulliasioita käsittelevä opintokokonaisuus Tullin ja Turun AMKin yhteistyönä 2022.

Taloushallinnon, rahoitus- ja vakuutuspalveluihin keskittyvän liiketalouden koulutusohjelman luonnissa ja kehittämisessä Kumpulan rooli on ollut merkittävä. Hän on myös rakentanut luontevan ja toimivan yhteyden alueen finanssisektoriin.

Pedagogisessa kehittämisessä Kumpula on ollut keskeinen toimija ns. Projektipaja-kokonaisuuden luomisessa (yli 100 pienprojektia, yli 1000 opiskelijaa, monialainen oppimisympäristö). Kumpula on ollut edelläkävijä yhteistyössä työelämän kanssa toteutettavissa koulutuksissa, joista esimerkkinä Insinööriksi työssäoppiminen -konsepti.

Kumpula on toiminut mm. OPH:n Osaamisen ennakointifoorumin Liikenne ja logistiikka työryhmän jäsenenä edustaen rehtorineuvosto ARENE:a. Kansainvälisellä tasolla hän on toiminut Journal of Excellence in Sales lehden toimituskunnassa sekä Sales Education Foundation ja Association of Sales Engineering -järjestöissä.

Kumpulan ansiokasta koulutussektorin uraa kuvaa hänen moninaiset aiemmat tehtävänsä lehtorina, opinto-ohjaajana ja näyttötutkintovastaavana. Ennen koulutussektoria hän toimi erilaisissa tehtävissä pankkisektorilla.

Ari Putkonen

Tekniikan tohtori Ari Putkonen on vaikuttanut merkittävästi Turun ammattikorkeakoulun TKI-toiminnan, pedagogiikan ja konetekniikan koulutuksen kehittymiseen.

Turun AMK:ssa hän on ollut uranuurtajana tutkimus- ja kehitystoiminnan käynnistämisessä ja organisoinnissa toimien TKI-johtajana. Hänen johdollaan AMK:n TKI-toiminta kasvoi merkittävästi aivan suomalaisten ammattikorkeakoulujen kärkeen. Myös koko ammattikorkeakoulukentän TKI-toiminnan kehittymisessä hänen toimintansa on ollut merkittävää osana valtakunnallista TKI-johtajien verkostoa.

TKI-toiminnan ohella Putkonen on ollut merkittävässä roolissa pedagogiikan kehittämisessä. Hänen ja kollegoiden työstä on muotoutunut kansainvälisestikin tunnustettu innovaatiopedagogiikka, joka edelleen on pedagogisesti ajankohtainen Turun AMK:ssa.

Putkonen on myös vastannut konetekniikan koulutuksen johtamisesta. Hänen johdollaan konetekniikan koulutusta uudistettiin ja kasvatettiin merkittävästi. Myös toiminnan kansainvälistymisessä hänellä on ollut merkittävä rooli mm. kaksoistutkintojen rakentamisessa Putkosen johdolla konetekniikasta kehittyi tärkeä elementti alueen teollisuuden menestykselle.

Nykyään Putkonen toteuttaa yliopettajan roolissa alueellisesti merkittävää teollisuusyhteistyötä akku- ja sähkökäyttöisten kulkuneuvojen alueella.

Ennen AMK:ia Putkonen teki menestyksekkään uran teollisuudessa tuotekehitystehtävissä Loglift Oy:llä ja Tunturi Oy:llä.

Tiina Nurmela

Yliopettaja Tiina Nurmela on toiminut Turun ammattikorkeakoulussa sen alusta saakka Sairaanhoidon osaamisalan koulutusvastaavana. Hänen erityisosaamistaan on laaja ammattikorkeakoulun toiminnan tuntemus erityisesti opetussuunnitelmien ja ammattikorkeakouluverkostojen suhteen. Hän on toiminut pitkään ammattikorkeakoulun sisäisenä asiantuntijana mm. liittyen pääsykoeprosessiin ja tutkintoon liittyviin erityiskysymyksiin toimien Turun ammattikorkeakoulun tutkintolautakunnan puheenjohtajana pitkään. Tämän lisäksi hän toimii laatuasiantuntijana Terveys ja hyvinvointi -sektorilla.

Nurmela on toiminut urallaan aktiivisesti Sairaanhoidon opetuksen kansainvälistymisessä. Hän on ollut etulinjassa kehittämässä koulutusvientiä mm. Kiinaan. Hänellä on laaja käsitys kansainvälistymisestä ja sairaanhoidon opetussuunnitelmien työstämisestä erilaisille kohderyhmille, kuten erilaiset täydennyskoulutukset (esim. päivityskoulutukset uralle palaaville tai maahanmuuttajataustaisille sairaanhoitajille).

Nurmela on toiminut erittäin pitkään jo aikanaan ennen ammattikorkeakoulu-uudistusta Turun terveydenhuolto-oppilaitoksessa ja hänellä on siten laaja hiljainen tieto ja käsitys Sairaanhoidon opetuksen kehittymisessä kansallisesti ja kansainvälisesti. Hän on edelleen aktiivinen myös kansainvälisesti Sairaanhoidon koulutuksen kehittämisessä. Nurmelan kiinnostus hoitotyön kehittämisessä näkyy myös hänen työssään ja vastuussaan hoitoluokkien kehittämisessä. Nurmela on aktiivinen TKI-hanketyössä, erityisesti lähiaikoina digitalisaation ja XR-teknologian hyödyntäminen sairaanhoitajakoulutuksessa. Lisäksi Nurmela kirjoittaa aktiivisesti ja julkaisee ammattikorkeakoulutyöstään yhdessä hanketoimijoiden kanssa sekä vertaisarvioituja että ammattilehtiartikkeleita.

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi (SVR Ar)

Johanna Ailio

Lehtori Johanna Ailio on tehnyt pitkän uran media-alan koulutuksen kehittäjänä Turun ammattikorkeakoulussa ja Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Hän toimii Turun ammattikorkeakoulun journalismin koulutuksen Tutka-oppimisympäristön vetäjänä ja vastuullisena päätoimittajana. Tutka on aito Julkisen sanan neuvostoon kuuluva journalistinen verkkomedia, joka oli syntyessään poikkeuksellisen edistyksellinen tapa kouluttaa toimittajia aidossa työelämäsimulaatiossa. Tutkassa ennakoitiin median tuotantotapojen muutosta printistä av-mediaan ja tekniikoiden kehittymistä, ja sen vuorovaikutteista toimintatapaa on hyödynnetty monessa muussa journalismin koulutuksessa kotimaassa ja kansainvälisesti.

Ailio on ollut edelläkävijä video- ja mobiilijournalismin muotojen tunnistajana. Hän on tuottanut koulutusmateriaaleja ja -julkaisuja oppilaitoksen sisäiseen ja julkiseen käyttöön. Mobiilivideon hyödyntäminen eri alojen koulutuksissa mahdollistaa uudenlaisen pedagogiikan ja havainnollistamisen tavat. Ailio on aktiivinen toimija koko ammattikorkeakoulun digi- ja verkkopedagogiikan kehittäjänä. Tutkimus- ja kehittämishankkeissa hän on vienyt osaamistaan myös kansainvälisille areenoille ja hän on toiminut viestinnän ja kansalaisjournalismin kouluttajana Euroopan lisäksi Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

Ailion tinkimätön näkemys journalismin riippumattomuudesta ja objektiivisuudesta kannustaa opiskelijoita kehittymään ja tukee heidän ammatillisen identiteettinsä muodostumista.

Suomen Leijonan ansioristi (SL Ar)

Mervi Kuittinen

Puvustomestari Mervi Kuittinen on Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian esittävän taiteen pitkäaikainen näkymätön työntekijä, jonka kädenjälki näkyy vuosittain sadoissa esityksissä ja saa esitysten hahmot heräämään henkiin. Korkeakoulun puvustomestarin toimenkuvaan kuuluu paitsi pukusuunnittelu, -huolto ja pukuvaraston ylläpito, myös opiskelijoiden kohtaaminen, ohjaaminen ja tukeminen ammatillisessa kehittymisessä kohti omaa taiteilijuuttaan. Puvustus on olennainen osa esittävän taiteen illuusiota, mutta puku on kantajalleen myös työkalu, jonka tulee palvella tehtävässään turvallisesti ja kestävästi.

Kuittinen on erikoistunut vaativiin tanssin ja sirkuksen puvustuksiin, joissa puvustukselta edellytetään lajien erityispiirteet huomioivia ratkaisuja. Puvustomestarina hän kasvattaa opiskelijoita tunnistamaan esitysten visuaalisuuden merkitystä ja mahdollisuuksia sekä ohjaa opiskelijoita kädestä pitäen oppimaan oikeat materiaalit ja työtekniikat omien esityspukujensa valmistamiseen.

Esityspuvustukselta edellytetään nykyään myös taloudellisuutta ja ekologisuutta. Kuittinen on omalla aktiivisella toiminnallaan pystynyt laadukkaisiin kustannustehokkaisiin ratkaisuihin, löytänyt mahdollisuuden uusiokäyttää pukuja muokattuina ja kierrättää materiaaleja. Hänelle on syntynyt laaja verkosto työtään tukemaan ja siinä huipputuloksiin pääsemiseen.