Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.12.2023

Ylen ja Turun AMK:n paneelikeskustelussa puhutaan suoraan opiskelijoiden arjesta

Yle Turku ja Turun AMK järjestävät Elämää opintotukien välissä -paneelikeskustelun torstaina 14.12.2023 klo 18–20 Turun AMK:n EduCityssä. Opiskelijapanelistit keskustelevat opiskelijoiden vapaa-ajasta, työstä, asumisesta ja toimeentulosta sekä Turusta opiskelukaupunkina. Keskustelua on mahdollista seurata suorana Yle Areenasta klo 18.30–19.30.

Teksti: Sini Ylimäinen, toisen vuoden mainonnan suunnittelun opiskelija 
Kuva: Helene Honkala, ensimmäisen vuoden mainonnan suunnittelun opiskelija 

Opiskelijoiden toimeentulo on noussut useasti uutisotsikoihin kuluneen syksyn aikana, kun hallitus ilmoitti aikeistaan leikata opiskelijoiden tukia. Erityisesti korkeakoulukampusten ja lukioiden valtaukset ovat näkyneet laajasti mediassa. Paneelikeskustelussa opiskelijat pääsevät kertomaan todellisesta opiskelija-arjesta ja sen monimuotoisuudesta.

Ohjelmaa opiskelijoilta opiskelijoille

Yle Turun tuottamaa paneelikeskustelua on toteuttamassa Turun AMK:n media-alan journalismin ja mainonnan suunnittelun opiskelijoita. Opiskelijat kerryttävät opintopisteitä työskentelemällä Yle Turun toimituksen ammattilaisten rinnalla, AMK:n vastuuopettajien ohjauksessa. Journalismin opiskelijat ovat käsikirjoittaneet ohjelmaa ja kuvanneet inserttejä. Lisäksi he ovat mukana suoran lähetyksen toteutuksessa. Mainonnan suunnittelun opiskelijat puolestaan vastaavat tapahtuman somemainonnasta. 

Journalismia kolmatta vuotta opiskeleva Niko Kettunen juontaa paneelikeskustelun suoran lähetyksen Ylen konkarijuontaja Ari Wellingin kanssa. Kettunen kertoo, että projekti on oiva tilaisuus oppia kokonaisvaltaisesti, miten suoraa lähetystä tehdään. Taitoja on saanut hioa myös kameralle juontamisen ja haastattelutekniikan parissa. Kettunen on ollut mukana myös käsikirjoittamassa ohjelmaa. 

– Odotan innolla ja jännityksellä suoraa striimiä. Olen kuitenkin luottavaisin mielin, että kaikki sujuu hyvin, sillä meillä on mahtava ja osaava tiimi tekemässä suoraa lähetystä. Tämä oiva mahdollisuus kehittää itseä toimittajana ja saada uusia eväitä reppuun, Kettunen toteaa innokkaasti. 

Mainonnan suunnittelun tiimissä toisena art directorina työskentelevä Helene Honkala kertoo projektin opettaneen paljon uutta ja nostaa kohokohdaksi tapahtuman yleisölle jaettavan haalarimerkin suunnittelun. 

– Olen erittäin innoissani tapahtumasta ja sen mainostamisesta, koska olemme tehneet niiden eteen paljon töitä. Parasta on oman tiimin luottamus ja kannustus, Honkala kertoo.  

Opiskelijoita ohjaavat media-alan lehtorit Johanna Ailio ja Johanna Vaaherkumpu. 

– Ennen kaikkea tämä antaa opiskelijoille mahdollisuuden näyttää osaamistaan, työskennellä monipuolisessa tiimissä sekä oppia ja kehittyä. Myös opettajalle on palkitsevaa olla mukana ohjaamassa tällaista projektia. On ilo nähdä opiskelijoiden onnistumisia, Vaaherkumpu kertoo. 

Yhteistyö palkitsee kaikkia osapuolia 

Ylen Turun toimituksen ja Turun AMK:n yhteistyöllä on pitkä historia. Monipuolinen yhteistyö on koettu hedelmälliseksi puolin ja toisin. 

– Lukuisat opiskelijat ovat suorittaneet meillä työharjoittelunsa, ja osa on päätynyt sittemmin myös meille töihin. Tapaan säännöllisesti AMK:n opettajia ja koulutuksen johtoa, ja olemme yhdessä pohtineet, millaista koulutusta tulevaisuuden journalistit tulevat työssään tarvitsemaan. Olemme tehneet muutamia yhteisprojekteja, joissa opiskelijat ja Ylen ammattilaiset vastaavat toteutuksesta yhdessä. Eduskuntavaalien vaalipaneeli oli niin hieno ja onnistunut kokemus, että halusimme toteuttaa vastaavan projektin, kertoo Yle Lounais-Suomen päällikkö Antti Korhonen

– Keskusteluohjelman toteuttaminen ei olisi ylipäätään mahdollista ilman yhteistyötä. Tässä on sellaisia rooleja, joita emme pääse harjoittelemaan muualla, kuten suoran lähetyksen keskustelun juontaminen konkaritoimittajan rinnalla, somemanagerointi reaaliaikaisena sekä monikameratyöskentely. Lisäksi saamme opiskelijoiden tekemille inserteille suuren näkyvyyden Yle Areenassa, Johanna Ailio kertoo. 

Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatilan mukaan Turun ammattikorkeakoulu haluaa lisätä yhteistä keskustelua tärkeistä aiheista ja tämä projekti on erinomainen mahdollisuus siihen.

– On hienoa olla Ylen kanssa lisäämässä keskustelua yhteiskunnan tulevaisuutta laajasti koskettavasta asiasta. Yhteistyö mahdollistaa aivan toisenlaisen kuulijakunnan kuin vastaava aihe omana työnämme. Olemme erittäin ylpeitä siitä, miten suuressa roolissa opiskelijamme ovat olleet hankkeen toteuttamisessa. 

***

Elämää opintotukien välissä -paneelikeskustelu järjestetään 14.12.2023 klo 18.00–20.00 Turun AMK:n EduCityssä (Joukahaisenkatu 7) Taidon portailla. Tapahtuma on maksuton, ja yleisölle jaetaan teeman mukaisia haalarimerkkejä (saatavilla rajallinen määrä). Tapahtumaa voi seurata Yle Areenan suorassa lähetyksessä ja keskusteluun osallistua lähetyksen chatissa klo 18.30–19.30.