Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.4.2024

Turun saariston mikroyrittäjille avattiin hub-tiloja

Covid-19-pandemian jälkeen etä- ja hybridityöstä on tullut yksi työn muoto. Siksi tarvitaan toimivia tiloja, mielellään kodin ulkopuolella. Turun AMK ja Paraisten kaupunki testasivat saaristossa SkäriHUB-pilottia. Pilotoinnissa olivat mukana Paraisten saaristoalueen yrittäjät. Heille avautui tilat työskentelyyn Paraisilla, Nauvossa ja Korppoossa.

Covid-19-pandemian aikana totuttiin työskentelemään etänä joko kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Monet työntekijät haluavat edelleen työskennellä etänä, mutta eivät välttämättä kotona tai vapaa-ajan asunnossa. He toivovat työtiloja, jotka sujuvoittavat arjen työtä sekä tukevat samalla työssä jaksamista, hyvinvointia ja tuottavuutta. Tilojen tulisi olla ergonomisia, lähellä kotia tai vapaa-ajan asuntoa ja niissä pitäisi olla hyvät verkkoyhteydet. Monissa kaupungeissa on avattu hubeja, yhteistyöskentelytiloja, joissa eri alojen toimijat jakavat saman työtilan.

Turun saaristossa mikroyrittäjät toivoivat etätyöskentelymahdollisuuksia tiloissa, joissa voi verkostoitua, tehdä yhteistyötä ja toimia osana yhteisöä siten, että yrityksen tuottavuus ja yrittäjän hyvinvointi kehittyisivät. Tätä toimintatapaa kehitettiin Turun AMK:n SkäriHUB – yhteisöllisyyttä, osaamista ja hyvinvointia saariston mikroyrittäjille -projektissa.


Hub-mallia pilotoitiin Paraisilla

SkäriHUB-pilotissa huomioitiin saaristoympäristön erityispiirteet, kun hub-mallia kehitettiin. Pilotissa selvitettiin, minkälainen hub vastaa alueen mikroyrittäjien ja etätyöntekijöiden työtilatarpeisiin niin, että se on saavutettava ja yhteisöllinen, edistää osallisuutta ja verkostoitumista sekä käyttäjiensä työn tuloksellisuutta ja työhyvinvointia. Suunnittelun pohjalta avattiin kolme hubia saariston eri osiin.

– Turun saariston yrityksistä noin 85–90 prosenttia on mikroyrittäjiä. Monet työskentelevät kotona ilman varsinaisia toimitiloja. Myös moni vapaa-ajan asukas tekee etätyötä vapaa-ajan asunnollaan. Turun saaristossa yrittäjät toimivat maantieteellisesti laajalla ja pirstaleisella alueella toisiinsa ja verkostoihinsa nähden. Paraisten yrittäjät kaipasivat yhteisöllisyyttä lisääviä työskentelytiloja, lehtori Anu Granberg kertoo. 

Suunnittelussa kokeiltiin myös sellaisia palveluja, jotka osaltaan korostaisivat saaristokaupungin erityisiä mahdollisuuksia sekä samalla vastaisivat yhteisöllisyyden ja työhyvinvoinnin edistämisen tavoitteisiin. Näitä olivat muun muassa työskentelytilojen erilaiset arjen aktiivisuutta tukevat ergonomiset ratkaisut ja ympäröivän luonnon tarjoamat mahdollisuudet työhyvinvoinnin, hyvän työsuorituksen ja työn ilon lähteenä. 

Yrittäjiä tuettiin liiketoiminnan ja markkinoinnin kehittämisessä

Pienyrittäjät hoitavat pitkälti itse yrityksensä liiketoiminnan ja markkinoinnin. He kaipaavat koulutusta esimerkiksi markkinoinnista, mainonnasta ja sosiaalisesta mediasta. 

SkäriHUBissa tarjottiin pienyrittäjille suunnattua liiketoiminnan ja markkinoinnin koulutusta. Koulutuksen teemoina olivat liiketoiminnan muotoilu, digitaalinen markkinointi ja mainonta, sisältömarkkinointi ja sosiaalinen media.

Koulutukset koettiin hyödyllisiksi, mutta samalla sitä toivottiin lisää muun muassa verkkosivujen hallinnasta ja ylipäänsä yrittäjyydestä. Hubien tiloissa toivottiin myös verkostoitumistapahtumia, mikä edistäisi yritysten yhteistyötä ja siten liiketoiminnan kannattavuutta.

– Tulevaisuudessa tarvitaan laadukkaita hub-tiloja yhä enemmän myös muualla kuin kaupungeissa. SkäriHUB-pilotissa vahvistui pysyvän saaristo-hubin tarve ja siinä myös tunnistettiin saaristolle erityisiä hub-toiminnan konseptoinnin piirteitä ja kehittämistarpeita, Granberg toteaa.