Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.6.2014
Ahjon perustaminen

Turkulaiset yritys- ja innovaatiopalvelut yhteiseen Ahjoon

Startup-yritysten synnyttämiseen ja niiden kasvun tukemiseen pyritään uudella turkulaisten toimijoiden yhteisellä keskittymällä, jota kutsutaan Ahjoksi.

Ahjon toimijoiden tavoitteena on tukea innovatiivisia, kasvua ja kansainvälistä liiketoimintaa tavoittelevia liikeideoita ja tiimejä.

Ahjo perustettiin 16.6.2014 allekirjoittamalla yhteistyösopimus, johon nimensä kirjoittivat ​Turun ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja Sami Savolainen, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen, Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell, Åbo Akademin rehtori Jorma Mattinen sekä Turku Science Park Oy toimitusjohtaja Rikumatti Levomäki.

Yläkuvassa henkilöt mainitussa järjestyksessä vasemmalta
(Kuva: Riku Näsänen, Turun yliopisto )

AHJO – yritys- ja innovaatiopalvelujen keskittymä

Ahjon tarkoitus on vauhdittaa alueen startup-toimintaa, lisätä vetovoimaa ja edistää alueella syntyvien innovaatioiden kaupallistamista.

Uudelleenjärjestelyjen tavoitteena on luoda koko Turun seutua palveleva, helposti saavutettava ja laadukas yritys- ja innovaatiopalvelujen keskittymä.

Yhden katon alle, Turku Science Parkissa sijaitsevaan ICT-Cityyn (ent. ICT-taloon), muuttavat syksyllä Turun Seudun Kehittämiskeskus, Turku Science Park Oy ja Turun seudun yrityspalvelupiste Potkuri.

Kiinteistöön sijoittuu myös muita korkeakoulujen tutkimus- ja kehitystoimintoja.

– Yrittäjien ja yritysten on tulevaisuudessa nykyistä helpompaa löytää heille suunnatut palvelut. Eri toimijoiden keskinäisen yhteistyön tiivistyminen nopeuttaa palvelujen tarjoamista ja parantaa mahdollisuuksiamme vastata elinkeinoelämän toimijoiden tarpeisiin, Turun kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman sanoi tilaisuudessa.

Luovat yhteen

Uuteen kokonaisuuteen yhdistetään Turku Science Park Oy:n yrityshautomo, Humanistisen ammattikorkeakoulu Humakin luovien alojen hautomo Creve ja opiskelijayhteisö Boost Turku ry.

Esimerkiksi vuonna 2009 perustetun Boost Turun kautta syntyneiden yritysten selviytymisprosentti on yli 70 prosenttia ja ne työllistävät tällä hetkellä noin 105 henkilöä Turussa ja ovat keränneet ulkoista rahoitusta yhteensä noin 5,5 miljoona euroa.

Sopijapuolten lisäksi merkittävissä rooleissa ovat Turun Seudun Kehittämiskeskus ja sen yhteydessä toimiva yrityspalvelupiste Potkuri sekä Turun Teknologiakiinteistöt Oy, joka vastaa palvelussa käytettävien tilojen toteuttamisesta ja ylläpidosta, toimien tilojen vuokranantajana.

Toiminnassa tulee olemaan mukana erittäin laaja sidosryhmäverkosto, jossa ovat kiinteästi mukana alueen yritykset sekä korkeakoulut.

Lähde: Turun yliopiston viestintä