Sivu päivitetty 16.4.2015
Uudisrakennus tulee sijoittumaan Joukahaisenkatu 3:n ja Lemminkäisenkatu 30:n väliin.

Uudessa kampuksessa innovoidaan syksyllä 2018

Kupittaan kampuksen uudisrakennushanke viedään Turun kaupunginvaltuustoon 1.6.2015. Nyt hanke on vihdoin saanut kunnon myötätuulen 20 vuoden odottelun jälkeen. AMK:ssa voidaan pian siirtää varoja seinistä osaamisen synnyttämiseen ja ihmisiin, iloitsee rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

– Kupittaan Kampus on looginen jatkumo jo vuosia käynnissä olleelle Turun ammattikorkeakoulun toimintojen keskittämiselle. Olen todella tyytyväinen tuleviin näkymiin, sanoo Vesa Taatila.

– AMK:ssa on jo noin seitsemän vuoden ajan korostettu innovaatiopedagogiikan hyötyjä ja se on vahvasti esillä uudessa strategiassammekin. Haluamme opiskelijoiden oppivan tuottamaan innovaatioita yhteistyössä työelämän kanssa, ja nyt tämä toimintatapa on yhä konkreettisemmin tulossa Kupittaallekin. Elinkeinoelämä on hyvin tervetullut mukaan alueelle, missä on pian huippuosaajille modernit tilat ja toimintatavat, alleviivaa Taatila.

Hiekkakentät Kupittaalla väistyvät

Kupittaan kampuksen uudisrakennushanke esitetään käynnistettäväksi Turun AMK Oy:n toimesta siten, että ammattikorkeakoulu ostaa ICT-Cityn päädyssä olevan nykyisen parkkipaikkana toimivan tontin. Tontti on nyt Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman omistuksessa ja se hankitaan AMK:n omaksi investointirahastoon jo vuosia kerätyillä varoilla.

Kupittaan kampuksen uudisrakennukseen siirtyy ainakin TYT-tulosalueen eli Sepänkadulla sijaitsevan Tekniikan, ympäristön ja talouden koulutusten erityistiloja sekä kirjaston ja henkilöstön työskentelytiloja. Tilat suunnitellaan joustaviksi monitoimitiloiksi, joita voidaan jatkossa käyttää innovatiivisena oppimisympäristönä.

Kupittaan kampuksen uudisrakennushankkeen perustamiskustannukset ovat noin 40 M€.  Tontin koko rakennusoikeuden tehokkaammaksi hyödyntämiseksi AMK tulee hankkimaan toteutukseen kumppanin, jonka kanssa kohde suunnitellaan ja rakennetaan.

AMK:n käyttöön tulevat tilat tulevat muodostamaan oman kokonaisuutensa, johon Turun AMK Oy jää osaomistajaksi hankkeeseen sijoitettavalla rahamäärällä, joka on vähintään 7 M€.  AMK Oy:n käyttöön tulevien tilojen kustannusarvio on noin 46,5 M€ (sis. tontti), joten ko. tilojen omistus tulee todennäköisesti siirrettäväksi pääosin ulkoiselle taholle, jolloin AMK toimii niissä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Sekä AMK että Turun kaupunki voittavat

Kampuksen tiedotustilaisuudessa 16.4. sekä kaupunginjohtaja Aleksi Randellilla että apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasella oli hymy herkässä. Win-win tilanne herkistää ja luonnollisesti tyytyväisyyttä lisäsi myös se, että pitkäaikainen Kupittaan Kampuksen suunnittelu näyttää vihdoin saavan vihreää valoa.

– Turun kaupunki vahvistaa nyt strategiansa mukaisesti Turun asemaa Suomen vetovoimaisimpana korkeakoulu- ja opiskelijakaupunkina. Tähän liittyvät saumattomasti kaupunkikeskustaan kytkeytyvän tiedepuiston ja kampusalueiden kehittämishankkeet. AMK:n toiminnot sijoittuvat näin ollen alueen elinkeino- ja innovaatiopalvelutoimintojen lähelle, selventää kaupunginjohtaja Randell.

Turun AMK Oy tulee toimimaan uusissa tiloissa pääsääntöisesti vuokralla ja järjestelyn myötä sen vuokrat laskevat ja lisäsäästöä syntyy erilaisten tukitoimintojen yhdistämisestä.