Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.9.2015

Ministeri Toivakka kannustaa kansainvälisyyteen ja yritteliäisyyteen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka vieraili maanantaina 7.9.2015 Turun ammattikorkeakoulussa. Toivakka halusi painottaa tulevaisuudennäkymien positiivisia puolia ja rohkaista opiskelijoita panostamaan kansainvälisyyteen kaikilla käytettävissä olevilla tavoilla.

Ministeri oli aiemmin vierailullaan tavannut varsinaissuomalaisia yrittäjiä ja jatkoi suomalaisen osaamisen viennin teeman parissa myös auditorio Lemminkäisessä pitämässään puheenvuorossa.  Ministeri pitää suomalaisen osaamisen tasoa loistavana ja strategisia painotuksia hyvinä tulevaisuuden kannalta. Suomalaisilla on näyttöjä esimerkiksi biotalouden, cleantechin, digitalisaation ja koulutusviennin aloilta.

Toivakka korosti, että vaikka taloudellisessa tilanteessa on korjattavaa, Suomi on kasvattanut vientiään taloudeltaan vakaille alueille ja Venäjä-viennin romahtaminen on kokonaistilanteessa onnistuttu kompensoimaan tällä kasvulla.  Suomen ongelma ei hänen mukaansa ole osaamisen puute vaan pikemminkin viennin ja vienninedistämisen kapeus.

Olisiko niin ettei hyvistä tarinoista ja onnistumisista kuulla tarpeeksi? Toivakka näki Suomella olevan hyvän ja luotettavan toimijan maine sekä kaupan että kehitysyhteistyön alalla. Tämän maineen ylläpitäminen on ensiarvoisen tärkeää. Tässä työssä tarvitaan niin oppilaitoksia, yrityksiä kuin järjestöjäkin ja niiden välistä yhteistyötä.

Kuulijajoukolla oli runsaasti kysymyksiä ja ideoita puhujalle. Ministeri toivoi korkeakouluilta aktiivisuutta ja ehdotuksia esimerkiksi Team Finlandin vienninedistämistoimintaan osallistumisesta. Toivakan mukaan ilmoittautuminen on helppoa. Kysyttäessä työmarkkinoille valmistuvalta vaadittavasta osaamisesta ministeri totesi markkinoinnin ja substanssiosaamisen yhdistelmälle olevan kysyntää esimerkiksi teknologiasektorilla.

Itsekin yrittäjätaustainen Toivakka piti yritteliäisyyden ja yrittäjyyden oppimiseksi parhaana keinona yrittäjänä toimimista ja toisten yrittäjien toiminnan tuntemista. Kansainvälisyyteen panostaminen ei ole ministerin mielestä pois omasta hyvinvoinnista, päinvastoin, kansainvälisyyskokemuksista, kielitaidosta ja kohtaamisista on aina hyötyä.