Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.9.2015
Studental

Ruisklinikka-Studental – suun terveyden hyväksi

Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupungin hyvinvointitoimiala jatkavat harjoitteluyhteistyötä tarjotakseen turkulaisille suun terveydenhoitoa. Vielä ehdit syksyksi varaamaan ajan suun terveydenhoitoon suuhygienistiopiskelijalle!

Studental on Turun ammattikorkeakoulun Ruiskadun toimipisteessä sijaitseva klinikka, joka toimii suuhygienistiopiskelijoiden oppimisympäristönä.  Studentalissa hoidetaan turkulaisia, Turun kaupungin suun terveydenhuollon asiakkaita.

Asiakkaat tulevat hammaslääkärin tai suuhygienistin lähetteellä varaamalla itse ajan Turun kaupungin ajanvarauksesta. Myös ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat varata ajan suun terveydenhoitoon suuhygienistiopiskelijalle, mikäli edellisestä tarkastuksesta on aikaa yli kaksi vuotta. 

Studental-työtoiminta on merkittävä osa tutkinnon edellyttämästä harjoittelusta. Se suoritetaan opettajan ohjauksessa ja valvonnassa. Ohjaajina toimivat opettajat, suuhygienistit ja hammaslääkärit. Toiminta avaa uusia näkökulmia niin opiskelijoille, opettajille kuin työelämän ohjaajillekin.

Tutustumista työtehtäviin käytännössä

Studentalissa suuhygienistiopiskelijat harjoittelevat suun terveydenhoitotyötä käytännössä. Keväällä Studentalissa toimivat 2. vuoden ja syksyisin 3. vuoden opiskelijat. Työtehtäviin kuuluvat mm. suun hoidon tarpeen arvio ja terveyttä edistävä neuvonta. Opiskelijat tekevät myös hammaskivenpoistoja, pinnoituksia, fluorauksia ja jauhepuhdistuksia.  

Myös väliaikaisten paikkojen teko onnistuu. Teemme myös puremalihasten hierontoja syyslukukaudella. Studental on ainoa Turun kaupungin toimipiste, missä tehdään jauhepuhdistuksia. Se onkin houkutellut asiakkaita hoitoon meille opiskelijoille, toteavat opiskelijat Anna Lahtinen ja Emma Penttilä.

Kliinisen toiminnan lisäksi vastaamme yhdessä ryhmän kanssa vastaanoton toimintavalmiudesta ja toiminnasta. Työskentelemme vastaanoton toimistossa, vastaamme mm. tavaroiden tilauksista ja laitteiden toimivuudesta, jatkaa Lahtinen.

Yhteistyö on opiskelijoiden mukaan sujunut mutkattomasti. Sen kautta he pääsevät myös tutustumaan Turun suun terveydenhuollon eri toimipisteiden, kuten oikojasuuhygienistin ja välinehuollon toimintaan.

Oppiminen on moninaisempaa, kun harjoitteluun sisältyy myös työskentelyä Studentalin ulkopuolella. Tämän järjestäminen on vaatinut varmasti Turun kaupungin suun terveydenhuollon työntekijöiltä ennen kaikkea joustavuutta, mutta meidät on aina otettu hyvin vastaan, huomauttaa Penttilä.

Studental-työtoiminnassa yhteistyötä tapahtuu myös muiden Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa.

Olemme tehneet yhteisiä projekteja muiden Ruiskadun koulutusohjelmien kanssa. Muun muassa ergonomiaan olemme saaneet ohjausta fysioterapian opiskelijoilta. Ensihoitajaopiskelijat puolestaan ovat ohjanneet meitä toimimaan ensiaputilanteissa Studentalissa.

Haasteita ja onnistumisia

Haasteena opiskelijat kokevat ergonomian toteutumisen, sillä opiskeluvaiheessa keskittyminen painottuu vielä täysin varsinaiseen suussa työskentelyyn. Ajoittain ongelmia tuottaa vielä opiskelijan oma epävarmuus, kun ei vielä hallitse kaikkea.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että olemme täällä harjoittelemassa ja tämä työ on sellainen, jonka oppii vain tekemällä.

Luonnollisesti koemme myös paljon onnistumisen hetkiä esimerkiksi silloin, kun asiakas on vastaanottavainen ja kiinnostunut saamistaan neuvoista parempaan suun terveydenhoitoon. Lisäksi hoidon loppuunsaattaminen hyvin hoitotuloksin luo vahvan onnistumisen tunteen.  Tyytyväinen asiakas sekä piristää päivää että vahvistaa ammatillista itseluottamusta, toteavat opiskelijat iloisina.

Kokonaisuudessaan Studental-harjoittelu on todella moniulotteista. Madaltaa kynnystä siirtyä työelämään, kun olemme ryhmänä opettajien ohjauksessa harjoitelleet kattavasti suuhygienistin työssä tarvittavia taitoja, Lahtinen ja Penttilä toteavat lopuksi.