Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.10.2015
Järjestöextreme 2015, pyörätuolikokeilu

Järjestöt esittäytyivät Turun AMK:n opiskelijoille

Turun AMK:ssa Ruiskadulla toteutettu neljäs Järjestöextreme -oppilaitostapahtuma 22.10.2015 kokosi yli 400 ensimmäisen vuoden opiskelijaa tutustumaan järjestöjen toimintaan. Tapahtuman toteuttamiseen osallistui yli 80 järjestötoimijaa ja 42 sosiaali- ja terveysalan järjestöä.

Tapahtumassa esiteltiin tuleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille järjestöjen ammatillista asiantuntijatyötä sekä kokemustiedon ja vapaaehtoistoiminnan merkitystä. Kohtaamiset tapahtuivat Järjestötorilla liikuntasalissa sekä järjestöjen organisoimilla toiminnallisilla rasteilla.

- Tällainen tapahtuma on tärkeä, jotta voidaan antaa opiskelijoille yleistietoa. On tärkeä tietää, että sairastuessa löytyy aina jokin yhdistys, josta saa tietoa ja apua, Hengitysliitto ry:n edustaja Hanna-Leena Kärkkäinen kertoo.

- Täällä voidaan jakaa kokemusasiantuntijoiden omia kokemuksia ja tietoja toiminnasta, omat tarinat kiinnostavat aina opiskelijoita, totesi Munuais- ja maksaliiton elinsiirtotoiminnan kokemusasiantuntija Kalevi Suihko.

Järjestöt myös luennoivat opiskelijoille, kuten Rikosuhripäivystys Lounais-Suomen aluetoimistosta tehdään. Yhdistys on ollut mukana Järjestöextremessä alusta asti, jo suunnitteluvaiheessa.  

Opiskelijayhteistyötä tehdään monella tapaa muutenkin, monessa yhdistyksessä on ollut opiskelijoita tekemässä muun muassa opinnäytetöitä.

- Turun seudun psoriasisliitto voisi hyödyntää opiskelijoita yhdistyksen tiedottamisessa ja kampanjoimisessa. Tiedon jakaminen toiminnasta on ensiarvoisen tärkeää, yhdistyksen puheenjohtaja Kari Malinen totesi.

Toiminnallisilla rasteilla tutustui tulevien asiakkaidensa arkeen muun muassa liikkumalla pyörätuolissa ”esteradalla” ja miettimällä kommunikoinnin iloja kuulovammaisten kanssa. Rasteilla oli mahdollisuus myös keskustella kokemuspuhujien ja elävien kirjojen kanssa tai juoda kahvit näkövammaisten Pimé Caféssa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat opiskelijoille kokemusasiantuntemuksen lisäksi tietoa alan ammatillisesta osaamisesta ja vapaaehtoistoiminnasta. Lisäksi järjestöissä on mahdollisuus tehdä opinnäytetöitä tai projektiopintoja.

- Tapahtumapäivä onnistui erittäin hyvin ja tunnelma oli innostunut ja positiivinen. Uskon, että opiskelijat saivat paljon ajattelemisen aihetta ja eväitä opiskelun varrelle kokemustiedosta, toteaa Minttu Ojanen Suomen sosiaali ja terveys ry:sta (SOSTE).

- Osallistuin tapahtumaan ensimmäistä kertaa, opin päivän aikana uutta ja koin kohtaamisia, jotka avarsivat mieltäni. Tämän kokemuksen soisin myös seuraavien vuosien opiskelijoille, Ojanen jatkaa.

- Tämä oli minullekin kokemuksellinen päivä, olin myös ensimmäistä kertaa mukana tapahtumassa ja ohjaamassa opiskelijoita sen järjestämisessä, toteaa Leila Tiilikka Turun AMK:sta.

Tapahtuman toteuttivat alueen sosiaali- ja terveysalan järjestöt, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry ja Turun ammattikorkeakoulu. Päivän suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta vastasi monialainen opiskelijaryhmä osana projektityön opintojaan.