Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.12.2016
Aktiivinen ikääntyminen

Suunnistaen – Oivaltaen – Ikääntyen

Turun AMK:ssa järjestettiin keskiviikkona 4.11. Turun suomenkielisellä työväenopistolla Suunnistaen –Oivaltaen –Ikääntyen –seminaari. Tavoitteena oli tuoda esille eri puheenvuoroilla ikääntyvien osaamista, osallisuutta, panosta ja merkityksellisyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Teksti ja kuvat: Anna-Maija Saariaho, viestintäharjoittelija

Seminaarin järjestivät Aktiivinen ikääntyminen ja SOTE-palvelujärjestelmän kehittäminen -tutkimusryhmät yhdessä monimuotokoulutuksen sosionomiopiskelijoiden kanssa.

Onni ilmestyy oikeita asioita tekemällä

Turun ammattikorkeakoulun KT-päällikkö Pia Ahosen avaussanojen jälkeen filosofian professori Timo Airaksinen puhui onnellisuudesta, vanhenemisesta ja sen ongelmista.

-          Onnellisuutta ei voi tavoitella, vaan kun tekee oikeita asioita oikeiden ihmisten kanssa, onnellisuus ilmestyy, kuvaa Airaksinen.

Millä tavoin ihmiset onnellisuutta kokevat, on tietenkin yksilöllistä ja henkilön omasta vaatimustasosta riippuvaista. Vaikka liikaa ei kannata tavoitella, liian vähäänkään ei kannata tyytyä. Elämätön, riskejä ottamaton elämä voi myöhemmin kaduttaa.

-          Vanhenevan ihmisen menneisyys ei tuota välttämättä iloa. Pelko tulevaisuudesta voi olla sitä ahdistavampi, mitä enemmän ikää on kertynyt, jatkaa Airaksinen.

Elinympäristön olisi hyvä olla sellainen, jossa on perspektiiviä tulevaisuuteen. Tässä asiassa terveys-, sosiaali- ja kolmannen sektorin toimijoiden on hyvä löytää keinot, joilla ikääntyvän ihmisen aito onnellisuus voi toteutua.

SOI-tapahtuma, Malmivirta ja Airaksinen
Lehtori, tutkimusvastaava Helena Malmivirta toivottamassa professori Timo Airaksisen tervetulleeksi seminaariin.

Elämänvoimaa vanhuuteen – elämänvoimaa vanhuudesta

Seminaarissa Ikäinstituutin toimialapäällikkö, psykologi Sirkkaliisa Heimonen käsitteli ikääntymistä ja mielen hyvinvointia. Ikäinstituutin päämääränä on tuoda esiin hyvää vanhenemista edistämällä ikäihmisten toimintakykyä ja osallisuutta mottona Elämänvoimaa vanhuuteen - elämänvoimaa vanhuudesta.

-          Vanhuuden erityisyydessä kietoutuvat yhteen arvostaminen, haavoittuvuus ja kokemus. Tärkeää on ikäihmisen oman äänen kuuleminen eli hänen kokemusasiantuntijuutensa, pohtii Heimonen.

Mielen hyvinvointia voi vahvistaa

Ikääntyvän ihmisen mielen hyvinvoinnille tärkeää on elämän kokeminen elämisen arvoiseksi ja mielekkääksi. Tähän auttavat oma asennoituminen, hyväksyvä asenne ja liiallisen murehtimisen välttäminen.

-          Tekeminen ja toiminta kuten liikunta, harrastukset, toisten ihmisten auttaminen vahvistavat mielen hyvinvointia.

Samoin vaikuttavat kokemukset ja elämykset, luonnossa ja erityisesti metsässä liikkuminen, kulttuuri, yhteys toisiin ihmisiin. Tutkittuna konkreettisena mielen hyvinvoinnin vahvistajana Heimonen mainitsi onnellisuuspäiväkirjan päivittäisen kirjoittamisen.

-          Onnistuneet selviytymiset ja aiemmat ongelmanratkaisutilanteet kantavat ikääntynyttä myöhemmin elämässä. Näistä tilanteista ikääntyvän kannattaakin kertoa muille vahvistavia tarinoita, kannustaa Heimonen.

Paitsi että kuulija voi saada tarinoista jotakin merkittävää sisältöä, myös kertojalle itselleen voi tarinoista aueta uusia tasoja ymmärrettäväksi.

Sirkkaliisa Heimonen kertoi vielä Ikäinstituutin Elämäntaidot esiin –kampanjasta. Siinä tehdään näkyväksi iäkkäiden ihmisten elämänkokemusta ja mielen hyvinvoinnin taitoja. Iäkkäät ihmiset haastetaan kertomaan tärkeistä elämäntaidoista. Kampanja alkaa ensi ystävänpäivänä.

SOI-tapahtuma, Sirkkaliisa Heimonen
Ikäinstituutin toimialapäällikkö, psykologi Sirkkaliisa Heimonen

Puheenvuoroissa

Seminaarissa esitti videotervehdyksen Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helin. Lisäksi seminaarissa puhui aiheesta Oppia Ikä Kaikki Auralan kansalaisopiston rehtori Sannaleena Härkönen.

Yliopettaja Pirkko Routasalo kertoi HASIC-hankkeen (Healthy Ageing Supported by Internet and Community) suunnista ja Aktiivinen ikääntyminen -tutkimusryhmän vetäjä Helena Malmivirta aiheesta Kulttuurista potkua!