Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.12.2015

Seminaarissa valmistauduttiin vuoden 2016 terveysteknologisiin haasteisiin

Syyskuussa käynnistyneessä TELI-hankkeessa tavoitteena on edistää suomalaisten terveysteknologiayritysten liiketoimintaedellytyksiä. Tähän pyritään tutkimalla alan ongelmakohtia sekä liiketoiminnan arvoketjun että toimiala-spesifien vaatimusten näkökulmasta.

 Hankkeessa varmistetaan muutosten ennakointia ja tulkintaa, sekä tutkitaan muutostarpeiden käytäntöön panoa ja mahdollisia ongelmia yrityksissä.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava ja Jaana Heinonen, hankeasiantuntija

-    Tutkimalla alan ongelmakohtia, pyritään saamaan ratkaisuja ja uusinta, toimialakohtaista tietoa liiketoiminnan edistämiseksi, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jaana Heinonen.

Tietoa jaetaan ja ajatuksia vaihdetaan myös yrityksille järjestettävien työpajojen ja seminaarien avulla. Kussakin seminaarissa nostetaan esiin sen hetken ajankohtaisimpia ja tärkeimpiä teemoja.

Teemaseminaari ISO13485-vaatimusmuutoksista

Joulukuun alussa Turun ICT-Cityssä pidettiin ensimmäinen työpaja, jonka teemana oli vuoden 2016 aikana voimaan astuvat ISO13485-vaatimusmuutokset. Aihe on alalla tärkeä ja muutokset vaikuttavat suoraan mm. yritysten tuotekehitystoimintaan.

Paikalla olikin osallistujia erityisesti yhteistyöyrityksistä. Heidän lisäkseen paikalla oli hyvinvointiteknologiaan suuntautuvia insinööriopiskelijoita sekä korkeakoulujen opettajia ja henkilöstöä.

Seminaarissa pohdittiin vaatimusmuutoksia ja niitten vaikutuksia yritysten toimintaan. Ilmoilla oli kysymys, miten pärjäämme? Asiantuntijana ja seminaarin yhteydessä pidetyn työpajan vetäjänä oli Terveysteknologian Liiton FiHTAn viranomaisasioista vastaava johtaja Tom Ståhlberg.

-    Työpajan alustuksessa käytiin läpi muutostarpeiden taustoja ja yleiskuvaa, sekä tuotekehitykseen ja tuotantoon liittyviä muutoksia, kertoo Heinonen.

Vuosi 2016 on monilla tavoin muutosten vuosi ja haasteellinen alan yrityksille. Päivän toisessa osuudessa pohdittiin mm. liiketoimintamallin ja liiketoiminnan muutoksen hallintakonseptia; Business Model Canvas -mallia.

-    Kun yritys ottaa laatujärjestämästandardin osaksi johtamisjärjestelmäänsä, kykenee se parhaimmillaan luomaan hyvän pohjan johtamiselle ja liiketaloudelliselle menestykselle, totesi asiantuntija ja tutkimusyksikön johtaja TkT Vesa Salminen Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Osallistujat työskentelivät ryhmissä, joissa käytiin läpi sekä yritysten tarpeita teemaan liittyen, että muutosten haltuun ottoa.

TELI-hanketta rahoittaa Tekes, INKA-EAKR- tutkimusrahoituksen kautta, ajalla 1.9.15-30.6.17. TELI-projektia koordinoi Turun AMK, osana HVT-tutkimusryhmän toimintaa. Muita osatoteuttajia ovat Turun yliopisto ja HAMK. Asiantuntijakumppaneita ovat myös FiHTA- Terveysteknologian liitto sekä Turku Science Park Oy.