Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.12.2015

Turun AMK:lle 30 000 euron avustus Taikusydän-hankkeeseen

Teksti ja kuva: Juulia Tillaéus


Taiteen kehittämiskeskus myönsi Turun ammattikorkeakoululle 30 000 euron avustuksen taiteen hyvinvointivaikutuksien yhteyspistetoiminnan aloittamiseen. Turun AMK:n johtamassa Taikusydän-hankkeessa on mukana useita toimijoita ympäri Suomen.


- Hankkeen tavoitteena on, että taiteen ammattilaisten osaamista hyödynnetään kiinteänä osana esimerkiksi lasten, nuorten, ikäihmisten, maahanmuuttajien hyvinvoinnin ja osallisuuden tukemisessa. Neuvola voi ohjata lähetteellä vauvan ja vanhempien vuorovaikutusta tukevaan vauvasirkukseen tai värikylpytyöpajaan. Kummitaiteilija voi työskennellä yläkoulussa nuorten hyvinvoinnin ja taideharrastuksen tukena tai yhteisötaiteilija voi työskennellä asiakkaan kotona hyvinvointia tukevien tavoitteiden edistämiseksi, Turun ammattikorkeakoulun projektisuunnittelija Anna-Mari Rosenlöf selventää.


Taikusydän ei itsessään tuota palveluja. Hanke pyrkii vaikuttamaan siihen, että palveluita tuotetaan ja tilataan eri puolilla Suomea. Tavoitteena on lisätä toimijoiden yhteistyötä ja tietoisuutta päällekkäisten hankkeiden vähentämiseksi.


- Käytännössä toiminta tulee olemaan pitkälti eri toimijoiden verkottamista, osaamisen ja hyvien toimintamallien kehittämistä ja jakamista, seminaareja, tiedotusta, viestintää, koulutuksia, taiteen hyvinvointivaikutusten tunnetuksi tekemistä ja tiedon keruuta sekä eri toimijoiden tutustuttamista taiteen hyvinvointivaikutuksien laajan kentän toimintaan ja sen osana olemiseen, Rosenlöf tiivistää.


Kulttuurihyvinvointi koetaan Turun alueella tärkeäksi


- Turun AMK on Suomen ainoa ammattikorkeakoulu, jossa koulutetaan ja kehitetään osaamista kaikilla keskeisillä taidealoilla. Samassa organisaatiossa koulutetaan osaajia monipuolisesti myös terveyden ja hyvinvoinnin alalle. Tämä mahdollistaa erinomaisen yhteyden alojen vuorovaikutuksen ja moniammatillisen osaamisen kehittämiselle ja vastaamisen tulevaisuuden työelämätarpeisiin, Rosenlöf toteaa.

Hanke soveltuu Turun alueelle hyvin. Taikusydämen keskeiset teemat ovat selkeästi nähtävissä Turun ammattikorkeakoulussa.


- Kulttuurihyvinvointi nähdään Turun alueella alueellisesti tärkeänä profiilina. Turun ammattikorkeakoulun strategian keskiössä on hyvinvoinnin kehittäminen. Ammattikorkeakoulun osaamiskärkinä ovat terveyden edistäminen, taide osana hyvää elämää, osallisuuden lisääminen sekä uudistuvat sosiaali- ja terveyspalvelut. Taikusydämellä on annettavaa näihin kaikkiin osaamiskärkiin. Taikusydän toimii vahvassa työelämäyhteistyössä kehittäen toimintaympäristöjä taiteen ammattilaisten työllistymisen edistämiseksi, Rosenlöf summaa.

Taiteen kehittämiskeskuksen erityisasiantuntija Johanna Vuolasto komppaa Rosenlöfia.

- Turun ammattikorkeakoulun suunnitelma, verkosto ja koottu rahoitus erottuivat hakijoiden joukossa edukseen. Hakemus vakuutti myös valtakunnallisella verkostolla ja suunnitelmalla, Vuolasto toteaa.

Hankkeessa on Turun ammattikorkeakoulun lisäksi mukana Turun kaupunki, Turun yliopisto, Kulttuurihyvinvointia Turussa -verkosto, Terveyttä kulttuurista -yhdistys, Itä-Suomen Hyvinvointivoimala Kuopiosta, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio Innovation Oy, Kuopion kaupunki, Kuopion konservatorio, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Savon koulutuskuntayhtymä, Savonia-ammattikorkeakoulu, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö, Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Kulttuurikeskus PiiPoo Lempäälästä sekä Tampereen kaupunki.