Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.2.2016
Kätilöitä virkapuvuissaan

Koulutetut kätilöt naisten ja perheiden asialla 200 vuotta

Suomalainen kätilökoulutus täyttää 200 vuotta tänä vuonna. Juhlavuoden kunniaksi on valmisteilla tapahtumia eri puolilla Suomea.

Kätilökoulutus alkoi Turussa 1.11.1816 ja siirrettiin Helsinkiin yliopiston yhteyteen vuonna 1833. Kätilöt edustavat Suomessa vanhinta naisten ammattikuntaa. Kyseessä on ensimmäinen erityisesti naisille suunnattu ammatillinen koulutus.

Tänä päivänä suomalaisen kätilökoulutuksen laajuus on 270 opintopistettä ja ajallinen kesto 4,5 vuotta. Kätilöitä koulutetaan Suomessa kahdeksassa ammattikorkeakoulussa, joista kahdessa opetuskielenä on ruotsi. Suomalaisesta kätilökoulutuksesta valmistuu kätilöitä, joilla on monipuolinen osaaminen seksuaali- ja lisääntymisterveyden alueella.

Kätilökoulutusta juhlitaan juhlaseminaarissa Kätilöpäivien yhteydessä Turussa 3.5.2016. Lisäksi kätilökoulutuksen opettajat ja opiskelijat juhlivat koulutustaan alueellisesti erilaisin tapahtumin syksyn 2016 kuluessa. Juhlavuoden kunniaksi ilmestyy asiantuntijajulkaisu ”Koulutettu kätilö kanssasi 200 vuotta” ja Kalevala Koru julkaisee korun.

Juhlavuoden kokonaissuunnittelusta vastaa valtakunnallinen työryhmä, jossa on edustus jokaisesta Suomessa kätilöitä kouluttavasta ammattikorkeakoulusta sekä Kätilöliitosta.

200 vuotta suomalaista naisten ammatillista koulutusta on merkkipaalu. Vuonna 2016 täyttää myös suomalaisten naisten äänioikeus 110 vuotta. 

Kuvateksti:

Kätilöitä virkapuvuissaan. Tumma puku olkihattuineen on Hoitotyön koulutuksen museossa esillä ja luovutustietojen mukaan kuulunut Hailuodon kunnankätilölle Iida Kristiina Trupukalle (1870-1945). Hän toimi kätilönä 42 vuotta, niistä 32 vuotta Hailuodossa.