Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.4.2016

Turun AMK järjesti avoimen tietoturvapäivän

Puutteellinen tietoturva on tänä päivänä kasvavassa määrin uhka yrityksien liiketoiminnalle. Esimerkiksi tietomurtojen määrä lisääntyy koko ajan ja hakkeroinnin kohteeksi on joutunut tietojärjestelmien lisäksi autoja, teollisuuslaitteita ja jopa sydämentahdistajia.

Turun ammattikorkeakoulussa asia on tiedostettu, ja aiheen ympärille on kehitetty avoin Tietoturvapäivä. Tietoturvapäivässä tavoitteena oli tarjota niin yrityksille kuin tavallisille ihmisillekin erilaisia tiedonsaantimahdollisuuksia tähän tärkeään aiheeseen liittyen.

Teksti ja kuvat: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava

Tämän vuotisessa tapahtumassa painotus oli terveys- ja hyvinvointisektorilla toimivissa yrityksissä, mutta ohjelmassa oli tietoturvatietoutta, joka on tärkeää mille tahansa yritykselle. Paikalla olikin kuulijoita ja esiintyjiä yhteensä noin 30 yrityksestä.Kokonaisuudessaan tilaisuus veti paikalle noin 200 tietoturvasta kiinnostunutta.

Tapahtumassa kuultiin esityksiä tietoturva-alan puhujilta. JYKESin lisäksi esittelyjä pitivät Fiaronea, CGI, FiHTA sekä Evondos.

Evondoksen laite on potilaan kotona sijaitseva lääkeannostelija, joka on verkkoyhteydessä Evondoksen konesaliin.

-    Jos tietoturva vaarantuisi, vaikuttaisi se potilaan lääkitykseen, totesi Evondoksen operatiivinen johtaja Mika Apell tilaisuudessa.

FiHTAn Tom Ståhlberg korosti, että Yhdysvaltain markkinoille ei saa enää laitteita edes myyntiin, ellei tietoturvasta ei ole huolehdittu.

Turun AMK:n puheenvuorossa tutkimusvastaava, yliopettaja (Tietoliikenne ja tietoturva), Jarkko Paavola toi esiin näkökulmia, joita pitää huomioida, kun laitteet liitetään pilvipalveluihin. Tällöin tiedon fyysinen sijainti ei ole enää Suomen rajojen sisällä, mikä tuo haasteita lääketieteellisten laitteiden kohdalla.

Evondoksen advisor boardissakin toimiva yliopettaja Elina Kontio pohtii puolestaan tietoturvan merkitystä osana hyvinvointiteknologian sovelluksia:

-    Tietoturvalla on merkittävä rooli tällaisissa SOTE-alueelle sijoittuvissa sovelluksissa, joissa käsitellään terveystietoja.

Päivän mahdollistajina laaja opiskelijaryhmä

Tapahtuman taustalla oli perinteiseen tapaan Turun AMK:n opiskelijaryhmä, jossa tietojenkäsittelyn ja tietotekniikan opiskelijat olivat marraskuusta alkaen suunnitelleet ja järjestäneet tapahtumaa.

Projekti oli osa Capstone-innovaatioprojektia, jossa tavoitteena on yhdistää työelämä ja opiskelu entistä realistisemmalla ja konkreettisemmalla tavalla niin, että siitä hyötyvät niin opiskelijat kuin asiakasyritykset. Tästä järjestetty tapahtuma olikin oiva esimerkki.

Järjestelytiimissä päivän sana oli sisäistetty. Ryhmää tosin mietitytti, miten monet ihmiset eivät vieläkään tunnu ymmärtävän, miten helppoa on käyttää muitten tietoja hyväksi ja miten helposti virukset verkossa leviävät.

-    Saastunut sähköposti voi tulla vaikkapa kaverilta, jonka liitetiedostossa on virus. Virukset eivät siis, vastoin melko yleistä käsitystä, tule todellakaan ainoastaan miltään ”epäilyttävän” näköisiltä sivuilta, pohtivat ryhmäläiset Lemminkäisenkadun Stagella.

Järjestelijät saivat tapahtumaan osallistuneilta runsaasti kiitoksia. Tapahtuma onnistui myös yleisömäärien perusteella mitattuna:

-    Jälleen kerran ylitimme edellisten vuosien osallistujamäärät, kertoi lehtori Matti Kuikka.

Tilaisuuteen liittyen käytiin koko ajan keskustelua myös sosiaalisessa mediassa Twitterissä, joka jaettiin activitywalls.com -sovelluksen avulla reaaliajassa seminaariauditoriossa.

Tilaisuudesta käytettiin hastagia #tietoturvapäivä.

Terveydenhuollon alueelle tänä vuonna keskittynyt tapahtuma on ajankohtainen myös Turun ammattikorkeakoulussa, jossa terveysteknologia sivuaa asiana sekä Tietoverkot ja tietoturva -tutkimusryhmää että Hyvinvointiteknologian tutkimusryhmää.

Kahdeksatta kertaa järjestetty Tietoturvapäivä oli osallistujille maksuton. Turun AMK järjesti tapahtuman yhteistyössä JYKESin (Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö) kanssa. JYKES koordinoi kyberturvallisuus-aihepiiriä innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelmassa.

Lisätietoja Tietoturvapäivästä