Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.10.2016

Insinööriopiskelijoille uusi väylä Saksaan

Turun AMK:n prosessi- ja materiaalitekniikan, elektroniikan sekä konetekniikan opiskelijoilla on ensi lukuvuonna avoin polku maisteriopintoihin Saksassa sijaitsevaan HS Kaiserslauterniin.

Saksassa opintojen arvioidaan vievän noin kaksi vuotta ja kaikkiaan opinnot kestävät viisi vuotta. Lopputuloksena on sekä suomalainen insinööri(AMK)-tutkinto että ylempi saksalainen Master of Engineering -tutkinto.

Uusi yhteistyösopimus avaa Turussa opiskeleville insinööreille mahdollisuuden suorittaa opintojaan myös Saksassa. HS Kaiserslauternilla on toimipisteet kolmella paikkakunnalla; Kaiserlautern, Pirmasens ja Zweibrücken.

– Meillä on noin 6000 opiskelijaa ja nytkin noin 80 eri kansallisuutta talossa. Aina kannattaa lähteä opiskelemaan toiseen maahan ja oppia kieltä ja toista työkulttuuria, kannustaa korkeakoulun kansainvälisestä osastosta vastaava professori Albert Meij.

Meij vieraili Turussa syyskuun lopussa suunnittelemassa koulutusyhteistyötä turkulaisten korkeakoulujen kanssa. Myös muut Turun alueen korkeakoulut näkevät uuden yhteistyön toimivana mahdollisuutena tuottaa alueelle lisää kipeästi kaivattua ylempää teknistä koulutusta.

– Turussa ja Varsinais-Suomessa tarvitaan jatkossa yhä enemmän Saksan markkinoita ja saksan kieltä hallitsevia tekniikan osaajia, uskoo Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen.

Suomessa toimii tällä hetkellä yli 300 saksalaisyritystä, jotka työllistävät 20 000 ihmistä. Lisäksi Saksa oli vuonna 2015 Suomen tärkein kauppakumppani sekä viennin että tuonnin osalta.

Varsinais-Suomessa tehdyssä osaamistarveselvityksessä kirkastui tavoite tuottaa maakuntaan entistä enemmän korkeasti koulutettuja tekniikan osaajia.

HS Kaiserslautern on Turun AMK:n partnerikorkeakoulu

HS Kaiserslauternin ja Turun AMK:n välinen yhteistyösopimus allekirjoitettiin elokuussa ja ensimmäiset insinööriopiskelijat voivat hakea Saksaan opiskelemaan jo ensi lukuvuoden aikana.

Koulutusjohtaja Juha Kontio muistuttaa, että Saksan merkitys Suomen taloudelle on merkittävä.

– Kannustan opiskelijoita rohkeasti tarttumaan tähän opiskelumahdollisuuteen ja vahvistamaan omaa työmarkkina-arvoaan, Juha Kontio innostaa.

Turun ammattikorkeakoulun vararehtori Juhani Soini on myös vakuuttunut siitä, että HS Kaiserslauternin kanssa aloitettava yhteistyö tulee tukemaan paitsi opiskelijoiden omaa urakehitystä myös ajan myötä vahvistamaan Turun seudun yritysten kansainvälistymistä ja menestymismahdollisuuksia.

Yläkuvassa kv-koordinaattori Päivi Oliva ja yliopettaja Patrik Granholm ICT-Cityssä vieraan kanssa. Alakuvassa vararehtori Soini ja koulutusjohtaja Kontio seurustelemassa professori Meijn kanssa Turun jokirannassa.