Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.10.2016
Kätilöopiskelijat

Kätilöopiskelijat valmistautuvat unelma-ammattiin

Kätilökoulutuksen täyttäessä 200 vuotta opiskelijat Sallamari Carpén ja Tuuli Rantasalo miettivät koulutustaan ja tulevaa ammattiansa. Paljon on koulutus muuttunut 200 vuodessa, mutta edelleen kaikki toiminta lähtee ihmisen parissa työskentelystä.

Sallamari Carpén ja Tuuli Rantasalo opiskelevat viimeistä vuotta. Opintoihin kuuluva sairaanhoitajakoulutus on takana ja nyt he keskittyvät erikoistumaan kätilötyöhön.

Kätilökoulutus on laajuudeltaan 270 opintopistettä, mikä käytännössä tarkoittaa 4,5 vuoden opintoja. Koulutus perustuu sairaanhoitajakoulutukseen.

Valmistautumista ihmisläheiseen työhön

Carpén totesi kipinän iskeneen kuullessaan koulutuksesta. Koulutuksen myötä työtä voi tehdä laajalla skaalalla valinnan mukaan. Lisäksi tiedossa on ihmisläheinen työ.

Rantasalon täytyi hetken miettiä, mikä on oma juttu ja vahvuus ennen kuin hänelle selvisi, että kätilöksi hän haluaa.

Tutkinnon suoritettuaan he saavat sairaanhoitajan ja kätilön pätevyyden. Laajat opinnot valmistavat heistä asiantuntijoita, jotka ohjaavat ja hoitavat naista ja koko perhettä elämän eri kehitysvaiheissa.

- Erikoistumisvaiheessa simulaatiot ovat opettavaisia. Menetelmässä haetaan etukäteen tietoa annetusta aiheesta, tehdään harjoitus, jonka jälkeen on simulaation purku. Se on hyvin opettavaista, Carpén ja Rantasalo kertovat.

- Opinnot sisältävät myös ryhmätöitä, laboraatio- ja projektityöskentelyä. Etätyö kuuluu tänä päivänä olennaisena osana opiskeluun.

Lisäksi koulutus sisältää runsaasti harjoittelua, muun muassa lapsivuode-, prenataali-, äitiysneuvola-, keskola-, neuvola- ja synnytysosastoharjoittelut.

-          Kun olemme tehneet 180 opintopistettä opinnoista, saamme tehdä kätilön sijaisuuksia, he toteavat.

Työtä tehdään omalla persoonalla

Carpén ja Rantasalo ovat valmistumassa loppuvuodesta unelma-ammattiinsa. Työmahdollisuuksia on monellakin saralla ja virkoja tulee, mutta hakijoitakin on. Rantasalo miettii mahdollisuutta lähteä Norjaan töihin, mutta ensin pitää saada opinnot loppuun.

-          Tämä on hienoa, kun koko ajan oppii uutta, varmuus lisääntyy, valinta vahvistuu. Ja on niin hieno kuulua kätilöiden joukkoon. Meillä on vahva ammatti-identiteetti ja tässä vaiheessa se vain kasvaa koko ajan, opiskelijat mainitsevat ylpeinä.

He ovat myös hyvillään, kun opiskeluryhmässä on niin hyvä henki.

-          Opiskelu vaatii oikeanlaista asennetta, panostamista, motivaatiota ja avoimuutta uudelle. Ihmisistä pitää tykätä ja antaa tilaa erilaisille persoonille, Carpén ja Rantasalo huomauttavat.

-          Stressinsietokykyä on myös oltava, joskus voi tulla vaikeita tilanteita eteen ja päätöksiä pitää tehdä nopeasti. Työtä tehdään jokainen omalla, erilaisella persoonallaan ja se vaikuttaa asiakastilanteeseen, he päättävät.

Kätilö toimii asiantuntijana perhesuunnittelussa, raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen naisen, terveen vastasyntyneen ja perheen kätilötyössä sekä naistentautien hoitotehtävissä. Kätilökoulutuksessa opiskellaan seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä naistentautien hoitotyötä. Kätilökoulutus perustuu sairaanhoitajakoulutukseen.

Teksti ja kuva: Saija Vanhanen