Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.10.2016

Henkilöstötuottavuus tukee yrityksen tulosta

Noin 60 HR-ammattilaista ja esimiestä kokoontuivat 21.10. yhteistyössä Henkilöstöjohdon ryhmä Henry ry:n kanssa järjestettyyn teema-aamuun saamaan vankkaa tutkimustietoa, ajatusten ja kokemusten vaihtoa ja tuottavuutta estävien uskomusten haastamista.

Teksti: SInikka Leino
Kuva: Martti Komulainen

Aiheesta alustivat Eteran työhyvinvointipäällikkö Tomi Hussi ja työterveyslääkäri Ove Näsman, KivaQ:sta.  Työhyvinvointia ja etenkin sen puutetta on totuttu arvioimaan sairauspoissaolojen ja tekemättömän työn kustannuksilla, kuitenkin meidän pitäisi mitata enemmän henkistä kanttia eli mitä me voimme saada aikaan voimavaratekijöillä.

Työkyvyn johtaminen on talouden johtamista

Aamun aluksi mietimme mitä työkykyjohtaminen oikeastaan on. Työkyvyn johtaminen on organisaation strategisia päämääriä tukeva kokonaisuus, jossa ennakoidaan työkykyä uhkaavat riskit, asetetaan toiminnalle selkeät tavoitteet ja mittarit, tuetaan työn sujuvuutta ja hyvää esimiestyötä, varmistetaan sujuva työterveysyhteistyö, tuetaan henkilöstön palautumista sekä seurataan toiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta. 

Henkilöstöön liittyvien panostusten arvottaminen helpottuu, kun toimenpiteistä voidaan johtaa selkeä yhteys liiketoimintalukujen kehitykseen. Yrityksen synnyttämä liikevaihto voidaan jakaa liiketoiminnan kuluihin ja käyttökatteeseen. Käyttökate on erinomaisen hyödyllinen työkalu myös HR:n kannalta, koska tieto on helposti saatavilla talouden johtamisen järjestelmistä ja koko yrityksen tasolla tilinpäätökseen liittyvästä tuloslaskelmasta.

Helppo nyrkkisääntö henkilöstön kehittämisen tuottavuusvaikutusten arviointiin on näkemys siitä, että tuottavuuden vaikutus on käytännössä kymmenkertainen kustannussäästönäkökulmaan verrattuna. Siinä missä luot säästöillä yhden euron enemmän arvoa, tuottavuuden parantumisen kautta saat 10 euroa.

Mistä henkilöstötuottavuus tulee?

Henkilöstötuottavuudella tarkoitetaan organisaation taloudellisen kilpailukyvyn tarkastelua henkilöstövoimavarojen avulla. Henkilöstötuottavuus tukee liiketoimintaa kestävällä tavalla. Henkilöstötuottavuus koostuu osaamisesta, motivaatiosta ja työkyvystä.

Henkilöstötuottavuutta ja sen kautta taloudellista tulosta voidaan kehittää määrätietoisen johtamisen avulla. Eri tutkimuksin on todistettu, että hyvä johtajuus tukee henkilöstötuottavuutta. Käytännössä siis esimies tukee ihmisten motivaatiota, osaamista ja työkykyä. Esimies poistaa motivaatiota nakertavat asiat ja fasilitoi positiivisia asioita. Työyhteisölläkin on toki motivaation suhteen suuri merkitys. Esimies tukee ja opastaa osaamisessa ja esimies vastaa ihmisten työkyvystä.

Yhteenvetona teema-aamustamme totean, että eurot eivät tule exceleistä, eurot tulevat ihmisten motivaatiosta, työkyvystä ja osaamisesta. Innostuksen, esimiesten arvostuksen, työn resurssien ja omaan työhön vaikuttamisen yhdistelmä lisää tehokkuutta ja tuo tulosta. Inhimillinen pääoma ja siitä huolehtiminen on tulevaisuuden kilpailutekijä.